Към настоящия момент Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен

...
Към настоящия момент Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен
Коментари Харесай

Не могат да забранят да се търгува в Централните хали, но изискват опазване като паметник на културата



Към сегашния миг Министерството на културата не е съгласувало капиталов план за интервенция по Централните хали в гр. София, оповестяват от ведомството във връзка информации в медиите по отношение на бъдещо преустрояване на софийските Централни хали за навлизането в постройката на хипермаркет.

Обектът е прегледан за повторно на съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) на 19 юли. Тогава е прегледан капиталов план за Централни хали, детайлности по който могат да се проследят в.

Сградата е частна благосъстоятелност от 1999 година Обектът е обсъждан и преди този момент на съвещание на СЕСОНКЦ № 90, извършено на 26.02.2021 година С решение на Експертния съвет тогава е предложено на министъра на културата да не съгласува капиталовия план в показания тип, с условия за преправка. По отношение на процедурата на този стадий следва СЕСОНКЦ да даде за одобряване на министъра на културата протокол с решение от съвещанието си на 19.07.2021 година

Според регистъра на недвижимите културни полезности и архива на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) статутът на постройката на Централните хали е разгласен през 1995 година като „ Градските хали (Гастроном № 1) – архитектурно-строителен монумент на културата с категория „ локално значение ” и в Дъждовни води бр. 25 от 1988 година като „ Градски хали, бул. „ Мария Луиза ” 25 – архитектурно-художествен монумент на културата с категория „ национално значение ”. Съгласно Преходните и заключителни разпореждания на Закона за културното завещание постройката има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с категория „ национално значение ”. Имотът попада и в рамките на археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец ”, като за него са планувани режими на запазване.

След последното съвещание на СЕСОНКЦ към момента няма съгласувателно мнение, издадено от Министерството на културата. Към момента в оферти план не са изпълнени всички наставления на НИНКН. А до момента в който не се удовлетворят всички условия за съответното запазване на постройката и нейната история, до момента в който не се подсигурява запазването на нейната достоверност и дух по съответен метод, не може да има координиране. НИНКН няма законова опция да забрани действието на постройката като търговски обект, само че има механизмите, които да подсигуряват нейното запазване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР