Към момента в ЕС няма регистрирана ваксина срещу щама, който

...
Към момента в ЕС няма регистрирана ваксина срещу щама, който
Коментари Харесай

Д-р Петя Петкова, птицевъд: Ваксина срещу птичи грип може да бъде одобрена на национално ниво

„ Към момента в Европейски Съюз няма записана ваксина против варианта, който циркулира – H5N1. Колегите във Франция са стартирали процедура за утвърждение на ваксина по националното законодателство . Това право съществува и в България. Така че, в случай че даден производител желае, имунизацията би могла да бъде утвърдена за избран район, за избрана популация, при следване на законодателните условия. “

Това показа в ефира на Euronews Bulgaria доктор Петя Петкова, изпълнителен шеф на Съюза на птицевъдите в България.

За страдание, птичият грип продължава да припомня за себе си. През последната година имахме над 800 хиляди унищожени птици в нашата страна. А в международен мащаб картината е много по-обезпокоителна – единствено в границите на две години над 250 милиона домашни птици бяха унищожени.

Ваксинациите – освен против това заболяване, а и против другите, които циркулират при птиците и при хората – са се потвърдили като един потребен инструмент.

Ситуацията през последните години при вируса на инфлуенцата, и по-специално при високо патогенната инфлуенца, много се промени – той стана по-устойчив в популацията на дивите птици , стартира да мутира, като към този момент се следят разновидности и при други типове бозайници.

Най-обезпокоителното е, че има заразяване на хора . В ограниченията, които се ползват в целия Европейски Съюз, би трябвало да бъдем много ориентирани към науката и да търсим всевъзможни механизми за справяне с това заболяване. А имунизацията е точно един от тези механизми.

В началото на май започнахме полемика за създаването на национална тактика.

На този стадий, периоди (за имунизация – бел. ред.) не биха могли да бъдат заложени, защото първоначално би трябвало да се създаде националната тактика. В нея би трябвало да намерят отговори огромна част от въпросите, които стоят пред нас – имунизацията да бъде ефикасна , да подсигурява, че няма обособяване на вирус от имунизирани птици, с цел да предпазим хората, които са в непосредствен контакт с птиците.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР