Към момента участниците в изборите са похарчили общо 2 505

...
Към момента участниците в изборите са похарчили общо 2 505
Коментари Харесай

Партиите са похарчили за медийни изяви най-малко пари от 2014 г. насам

Към момента участниците в изборите са похарчили общо 2 505 832 лева (без ДДС). По-голямата част от тях са разходвани в акцията за народни представители - 1 759 585 лева (без ДДС), до момента в който претендентите в тази за президент и вицепрезидент са отделили 746 247 лева (без ДДС). Това демонстрират последните резултати от мониторинга на разноските за медийно отразяване на участниците в изборите 2 в 1.

За съпоставяне - през април на същия стадий на акцията за парламентарни избори партиите бяха похарчили, а през юли -. В края на предходната конкуренция за президент и вицепрезидент през 2016 година средствата за медии възлизаха на.



Наблюдението обгръща на 40 национални и районни медии - 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации. Според Изборния кодекс договорите сред партии и медии следва да се разгласяват в тридневен период от тяхното подписване и да се отстранен не по-рано от оповестяване на изборния резултат.

Към 10 ноември единствено 2 от 29 участници, регистрирани в парламентарните избори, нямат подписани контракти в следените медии - Партия на зелените и " Бригада ". При останалите обединения в седмицата преди изборите има забавни разбърквания, отбелязва организацията. Данните демонстрират, че най-голяма сума за реклама е разходвана от " Демократична България " - 342 934 лева (без ДДС). На второ място по разноски за медии са ГЕРБ - Съюз на демократичните сили - 321 718 лева (без ДДС), следвани от новата групировка " Продължаваме промяната " с 259 797 лева (без ДДС).
Драстичното нарастване при " Демократична България " и " Продължаваме промяната " по отношение на по-ранните стадии на акцията се дължат на подписаните контракти с двете огромни малките екрани - Би Ти Ви и " Нова телевизия ".

Само 2 от кандитапрезидентските двойки нямат подписани контракти за медийно отразяване в следените от екипа ни 40 медии. Това са Луна Йорданова - Иглена Илиева и Веселин Марешки - Полина Христова, демонстрира още наблюдението. Най-много средства са изхарчени от инициативния комитет на актуалните президент и вицепрезидент - Румен Радев и Илияна Йотова - 303 883 лева (без ДДС). В края на предизборния месец през 2016 година техният комитет е бил разходвал съвсем половин милион лв.. Следват Анастас Герджиков и Невяна Матеева - 64 234 лева (без ДДС) и Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова 60 300 лева (без ДДС).
Значителната разлика сред кандидатпрезидентската двойка с най-вече разноски и тези след нея се дължи от една страна на подписаните с по-широк кръг медии контракти, а от друга - и на високата стойност на отразяването в главните частни малките екрани - Би Ти Ви и " Нова телевизия ", означават създателите на изследването. В края на акцията телевизия " Евроком " продължава да е най-атрактивна за участниците с набрани общо 451 627 лева (без ДДС). На второ място се подрежда Би Ти Ви с 354 301 лева (без ДДС), следвана от публичната телевизия Българска национална телевизия - 348 872 лева (без ДДС).
Настоящата акция се характеризира с усиленото подписване на контракти за гратис отразяване на политическите послания, означават създателите на проучването. Телевизия " Евроком " има безплатни съглашения с 10 кандидатпрезидентски двойки, както и със 17 участници в парламентарните избори.

Договор за безплатно отразяване предстоящо са сключили " ИТН " със свързаната с партията телевизия " ⅞ ТВ ", а също и партия " Атака " (за двата типа избори) с телевизия " Алфа ". От метода, по който се разгласяват тези съглашения, не може да се разбере какъв брой рекламно време е включено в тях. Широкото им потребление в тази акция обаче демонстрира, че е допустимо те да са част от пакетни услуги за отразяване, означават създателите на изследването. Към 10 ноември 7 от следените от екипа медии не са разгласили подписани контракти за отразяване. Това са вестниците " Стандарт ", " Монитор ", " Телеграф ", " Ние " и " Арда нюз ", както и онлайн изданията " БГ Нес " и " Фрог нюз ". " Въпреки това на страниците на някои от тях ясно се виждат материали с пропагандно наличие ", се отбелязва в изследването.

В края на акцията " 2 в 1 " мониторингът на института на договорите за медийно отразяване демонстрира, че от 2014 година до момента във всички акции за парламентарни и президентски избори не са влагани толкоз малко средства. В допълнение редица от участниците са заложили на формите за гратис отразяване както в публичните, по този начин и в частните медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР