Към момента нямам планове да сменям федерацията си, каза тя

...
Към момента нямам планове да сменям федерацията си, каза тя
Коментари Харесай

Нургюл: Бих участвала на световното само с официалния състав на България, с друг отбор не

Към момента нямам проекти да променям федерацията си, сподели тя
Финалът бе доста стресиращ, против доста сложен съперник, сподели по Би Ти Ви Нургюл Салимова, която взе второто място на международната купа по шах в Баку. Много сложен съперник. С часове мислихме с треньора ми каква тактика да изберем, сподели тя. 

Горда съм със сребърния орден. Вярвам че опитът ми не е бил задоволителен, сподели Нургюл. Помня че татко ми и дядо ми ме учиха на шах като дребна, и двамата доста обичат шаха, изключително дядо ми.

От 10-годишна пътувам без майка ми и татко ми, защото това са двойни разноски и не е елементарно в нашия спорт да си разреши човек това. А на международната купа имах поддръжка от мои треньори, другари и близки.

Тя сподели, че за момента не е провеждала публични диалози да взе участие за други страни, само че импровизирано доста федерации са й предложили. Към момента нямам проекти да променям федерацията си, сподели тя.

Бих взела участие единствено с формалния народен тим на България на международното отборно състезание, с различен тим не, сподели Нургюл Салимова.

„ Не знам какво да кажа за Българската федерация по шахмат, така и те не знаят какво да кажат, има безчет проблеми в нашата федерация. Те не знам към този момент и какъв брой федерации са, не ги проследявам, защото няма изгода. Просто съм се концентрирала върху моята си работа и да свърша това, което зависи от мен, пък останалото в случай че се оправи, уповавам се да се оправи “, сподели спортистката ни.

" Много неща ми дават сили да продължа напред - основно родителите ми и фантазията ми. Тя е да стигна в шахмата на най-високо равнище ", сподели тя.

Нургюл Салимова и нейният екип ще дадат публична конференция във вторник.

След отличното показване на Нургюл в Баку президентът на БФШ 2022 Васил Антонов увери, че тя ще бъде наградена с награда в размер на 10 000 лв..

В Баку, където се игра финалът за Световната купа, Салимова бе сама. С треньора си Живко Жеков се чуваха отдалечено, с цел да разискват тактики. На въпрос за какво е сама Жеков отговори, че шампионатите са скъпи, а средства липсват. Стаята на вечер коства 120 $.

Междувременно,  нов скандал се завихря в шаха. Нургюл Салимова е оставена отвън състава за Световното отборно състезание по шах за дами, което ще се организира в Полша на 5 септември, оповестиха от Българската федерация по шах 2022.

От федерацията коментират, че за първи път България има право да взе участие в шампионата. Оттам дефинират уголемен състав на националния тим и изпращат предложения до клубовете на водещите състезателки, които са включени в тима. Отборът е от 6 състезателки, от които 2 са запаси, а останалите съществени.

След като шахматистките удостоверяват присъединяване, е избран и треньор на тима - гросмайсторът Владимир Димитров. Осигурена е и награда за състезателките, която при шампионска купа доближава 100 000 лв., настояват от БФШ 2022.

Оказва се обаче, че ФИДЕ (Световната шахматна федерация) не разрешава на федерацията по шах да подаде поръчка за присъединяване в шампионата непосредствено, а тя би трябвало да бъде утвърдена от краткотрайна комисия, избрана от Световната федерация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР