Към момента няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване. Цанко Бачийски

...
Към момента няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване. Цанко Бачийски
Коментари Харесай

Няма опасност у нас от радиация от Запорожката АЕЦ

Към момента няма непосредствена заплаха от радиоактивно замърсяване. Цанко Бачийски съобщи обаче, че в организацията изпитват съществени терзания от това, което се случва във връзка с оперирането на тези централи. Правят се опити да се сложи въпросът с контрола и регулирането на интернационално ниво.

Това съобщи Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране . От Агенцията по нуклеарно контролиране дадоха брифинг за медиите след пожара в украинската АЕЦ от тази нощ в резултат на обстрел по отношение на оборудванията.

Имало е покачване на радиоционния декор (в Украйна), все още няма известия за неподходящи условия за повишение на фона . Д али е била наранена териотрия на България - изрично не . По думите му на наша територия цената на нуклеарния декор е 0,4. Ако се случи замърсяване, се ревизира какво е замърсяването и се взимат нужните ограничения, изясни Бачийски.

С съветския регулатор няма връзка и няма известие от него за случая, в България получаваме информация единствено от украинския регулатор, който осведоми и всички останали европейски регулатори.

Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна е уведомила всички европейски организации за обстрел на площадката, при което поражда пожар, който към този момент е загасен . Няма изменение в радиационната конюнктура, няма наранени съществени мощности, системите за сигурност работят.

Първи блок на Запорожката АЕЦ е спрян за годишен ремонт, 2 и 3 блок са спрени поради офанзивата, само че по този начин е по наредби за сигурност, 4-ти блок продължава да работи да намалена мощ, 5 и 6 блок са спрени от работа. Това гласи информацията от украинска страна.

Централата е под контрола на съветските въоръжени сили, само че операторите извършват отговорностите си .

Към сегашния миг не е належащо никой да взима йод , съобщи Цанко Бачийски и увери, че в случай че такава нужда възникн е, жителите ще бъдат известени от управляващите .

Цанко Бачийски отговори и на въпрос за обстановката с АЕЦ " Чернобил ", като удостовери, че е имало открит радиоактивен декор, поради придвижването на техника та . Няма радиоактивно замърсяване. Информацията за Чернобил е, че е под съветски надзор, само че чиновниците са на място . Притеснението е, че работят напрегнат, което не е за подценяване при работа с сериозна инфраструктура, изясни Бачийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР