Към момента няма недостиг на дървесина на българския пазар. Това

...
Към момента няма недостиг на дървесина на българския пазар. Това
Коментари Харесай

Има ли недостиг на дървесина за българския пазар?

Към момента няма дефицит на дървесина на българския пазар . Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев по време на съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите, на което се състоя чуване по отношение на положението на българските гори.

Той показа активността на шестте държавни горски предприятия, като акцентира, че те извършват както търговски, по този начин и обществени функционалности.

„ 30 % от дървата за огрев за популацията се добивът от предприятията. По този метод цените на дървесината за популацията са допустимо най-ниски “ , сподели заместник-министърът.

Той уточни, че към 180 000 семейства употребяват услугите на държавните горски предприятия .

„ През 2021 година са добити 4 640 000 куб. м., през 2022 година – 4 899 000 куб. м, а през 2023 година са добити 3 974 000 куб. м дървесина. Изпълнението на финансовите проекти на горските предприятия е 98% за 2021 година, 105% за 2022 година и 86% за 2023 година “ , добави заместник-министър Тошев.

Той означи още, че държавните предприятия имат подписани дълготрайни контракти за продажба на дървесина за общо 400 070 кубични метра .

Заместник-министърът означи, че в годините от основаването на горските предприятия, с дребни изключения, са добивани повече от 7-8 млн. кубични метра дървесина . Средногодишно това е сред 4 и 5 милиона куб. м. дървесина , в това число и дървата за огрев.

Зам.-министър Тошев добави, че държавните горски предприятия имат и значими обществени функционалности. Сред тях са опазването на горските територии, отбрана от заболявания и вредители по горите , строителство и поддръжка на горски пътища, стопанисване и запазване на дивеча като национално благосъстояние, предварителна защита против горските пожари.

„ Всичките тези обществени функционалности държавните горски предприятия ги правят, без да употребяват държавен обществен запас. Чрез комерсиалната си активност те употребяват част от средствата, които имат като облага, с цел да ги реинвестират в тези функционалности “ , разясни още той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР