Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната,

...
Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната,
Коментари Харесай

315 хил. души са засегнати от водния режим в страната

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в Народното събрание, съобщи dariknews.bg.

Сред по-големите градове, наранени от водния режим, той уточни Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.

Пред нас стоят две провокации. Първото е в оптималната степен да асимилиране европейските фондове и да намираме по-социално щадящи механизми дейно да разходваме обществен запас в рехабилитация на ВиК мрежата, която в множеството случай е изграждана преди 50-60 години, уточни заместник-министър Нанков.

Без създаване на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, България, за жалост, в дълготраен проект е изправена пред сериозна рецесия, обвързвана с естественото обезпечаване на питейно водоснабдяване за огромна част от популацията, добави той.

В сряда от левицата желаеха чуване на двама министри поради водната рецесия в области в страната.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов увери, че е оптимално лимитирано използването на водите от язовир " Студена " за други цели.

Той осведоми, че за интервала 2018 - 2019 година Водноелектрическа централа " Студена " не е работил на енергиен режим. Ежемесечно в графика за потребление на водите от язовирите, язовир " Студена " е единственият, за който се слага изискване за обезпечаване на най-малък позволен оток в реката след язовира и то единствено след обезпечаване на вода за питейно-битово водоснабдяване, означи министър Димов.

Той уточни, че поръчката на ВиК Перник за месец ноември е задоволена с количества, утвърдени в годишния график за доста суха по мокрота година. Екоминистърът сподели, че през август 2019 година сред Министерство на околната среда и водите и ВиК Перник е бил подписан контракт за създаване на водна инфраструктура.

Проектът се финансира по Оперативна програма " Околна среда " 2014-2020 година С него ще бъдат увеличени събираният и третираният товар за замърсяването на отпадъчните води, ще се понижат загубите на водата във водоснабдителната мрежа и ще бъде усъвършенствано водоснабдяването на жителите. Той осведоми, че по предварителни изследвания с реализацията на плана за Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с 2,8 куб. м. По думите на Димов ще се обезпечи непрестанно водоподаване и ще се рехабилитират към 24 километра водоснабдителна мрежа, ще бъде построена и нова 3 км инфраструктура. Реализираните действия ще подобрят екологичното положение на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лева

През 2019 година в поръчките на ВиК - Перник за промишлено водоснабдяване за " Стомана Индъстри " и Топлофикация " Перник " от язовир " Студена " са за количества отговарящи за междинна по мокрота година, само че след инспекции на Басейнова дирекция е открито, че сдруженията са употребили по-малки количества, отговарящи на суха година, изясни министър Димов.

По думите му с промени на месечния график е прекратено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете сдружения са известени да употребяват различни източници от река Струма, за които имат сложни разрешителни от 2010 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР