Към края на първото шестмесечие на тази година нетният финансов

...
Към края на първото шестмесечие на тази година нетният финансов
Коментари Харесай

Увеличените приходи от продажби вдигат и печалбата на групата БФБ

Към края на първото шестмесечие на тази година чистият финансов резултат, осъществен от Група "Българска фондова борса " АД е облага в размер на 2.44 млн. лева, което се дължи основно на консолидацията на приходите на дъщерното сдружение "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД. Междинният счетоводен доклад демонстрира и слаб растеж на оперативните разноски на сдружението майка, както и спад на финансовите доходи - към края на 2018 и през полугодието групата няма срочни депозити в банки. Като разследване от всичко това се регистрира растеж от 26% на консолидираната си облага на годишна база.

Приходите от контракти с клиенти са нарастнали по отношение на същия интервал на предходната година с 59 %. Той се дължи основно на консолидацията на приходите на БНЕБ, отразени в такса оборот върху изтъргувано количество електрическа енергия (ръст от 1.54 млн. лева.), годишна такса за присъединяване в пазара на електрическа енергия (ръст от 263 хиляди лева.), такса иницииране на търг (148 хиляди лева.) и докладване на данни по REMIT (нарастване с 65 хиляди лева.) в приходите на групата.

По отношение паричните приходи на сдружението майка спад има при комисионите за покупко-продажби на борсата с над една трета, само че таксите за осведомително обслужване са набъбна (с 4.7%). Финансовите доходи на борсовия оператор са намалели поради регистрираните в тях доходи от продажбата на ДЦК, свързани с придобиването на БНЕБ, както и поради регистрираните доходи от лихви по депозити и настоящи сметки в банки, от 654 хиляди лева преди година до 33 хиляди лева към края на юни 2019-а. По останалите приходни пера има нищожно в безспорна стойност разнопосочно придвижване.

По главните разходни пера има растеж от малко над една четвърт на годишна база. Нарастване със 259 хиляди лв. или 32% има при харчовете за външни услуги, което се дължи главно на растеж на заплащанията за лицензионни такси, които сдруженията в групата заплащат за потребление на другите осведомителни системи, нужни за обезпечаване на вярното действие на пазарната инфраструктура на борсовия оператор. Разходите за личния състав на собствен ред се усилват с 24% или 244 хиляди лв.. Промяната в останалите разходни пера е незначителна в безспорна стойност.

Консолидираните настоящи отговорности означават спад от 21.6 млн. лева вследствие понижение на отговорности към снабдители и други кредитори. Там са отразени отговорностите на БНЕБ към търговците на електрическа енергия по покупко-продажби с сила и за обезпечения (гаранционни депозити) за доставка на електрическа сила, импортирани от комерсиалните участници на енергийния борсов пазар. Това се получава поради метода на работа на БНЕБ и моделът на разплащане по покупко-продажбите с електрическа сила, който се характеризира с огромни вземания, налози за възобновяване и парични средства, които регистрират Гаранционния фонд на енергийната борса.

Като настоящо обвързване е отразена дължимата към август 2019 година вноска към "Български енергиен холдинг " по отношение на заплащането на цената за придобиване от Група "БФБ " на "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД.

Като част от програмата за разпространение на финансовия пазар "Българска фондова борса " АД, Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия и Българска асоциация на лицензираните капиталови медиатори проведоха през полугодието в София и Бургас осведомителни семинари за повече от осемдесет дребни и междинни предприятия. По време на тези срещи фирмите се срещнаха с методите, по които могат да употребяват финансовия пазар като източник за финансиране на бизнеса си.

Акциите на "Българска фондова борса " АД губят 18.7% от цената си през последните дванадесет месеца и към този момент костват 5 лева за един брой, а пазарната капитализация на сдружението е 32.9 млн. лв.. То разпредели и брутен дял за 2018 година от 0.03155 лева на една акция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР