Към края на живота си около 95 процента от звездите

...
Към края на живота си около 95 процента от звездите
Коментари Харесай

Старите звезди живеят по-дълго, отколкото се смяташе досега

Към края на живота си към 95 % от звездите се трансформират в червени колоси, които губят масата си под въздействието на звездния вятър, заяви Сайънс дейли.

Специалисти от 14 европейски научни института обаче установаха съществуване на бинарно взаимоотношение, което до момента не бе известно на учените. Новото проучване дава различно пояснение на високите темпове на загуба на маса, за които се смяташе, че съществуват в края на живота на най-масивните звезди.

Получените резултати демонстрират, че тези звезди губят маса с по-бавни темпове, в сравнение с се предполагаше до момента. Звездният вятър не е мощен както нормално, а е повлиян от звезда придружител, чието битие до момента бе незнайно. Става въпрос за втора звезда, която орбитира към аления колос. Фактът, че този развой е по-бавен от предстоящото, е от голяма важност за познанията ни по какъв начин звездите умират. В резултат на откритието бе заключено, че най-масивните звезди се нуждаят от повече време, с цел да изхвърлят своята богата на химикали сърцевина в заобикалящата ги среда.

Единствено мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили може да даде информация за супервятъра в последната фаза от живота на най-масивните звезди. "Данните разкриват съществуване на спирална конструкция, която свидетелства, че тези звезди не са самотни, а имат бинарен придружител ", съобщи един от създателите на проучването Анибал Гарсия Ернандес от университета в Сан Кристобал де ла Лагуна, Испания.

Тълкуването на наблюденията на АЛМА сподели по безапелационен метод, че последната еволюционна фаза на въпросните остарели звезди не е обвързвана с рисков супервятър, а с естествен вятър с по-продължително влияние. Казано с други думи, на старите звезди е нужно повече време, с цел да умрат.

"Смятахме, че доста звезди са самотни, само че евентуално ще би трябвало да променим вижданията си - сподели Лен Десен от Католическия университет в Льовен, Белгия. - Звездите с бинарни компаньони евентуално са по-често срещани, в сравнение с мислехме. "

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Astronomy.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР