Към 14,30 от ЦИК обобщават, че избирателите като цяло се

...
Към 14,30 от ЦИК обобщават, че избирателите като цяло се
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Подадените с машина гласове не се губят

Към 14,30 от ЦИК обобщават, че гласоподавателите като цяло се оправят с , без значение че  засега:

18,4% беше изборната интензивност към 12.00 ч. Това афишират от Централната изборна комисия и показват, че съпоставяне може да се направи с интензивността на вота през 2017 година, само че към 13.00 часа, когато е била 27,77 на 100. ЦИК регистрира 7,58 % изборна интензивност за страната към 10 часа тази заран. Активността е с близо 0,8 на 100 по-ниска от регистрираната към същия миг на предходния парламентарен избор през 2017 година.

Към 12.00 часа най-висока е интензивността в Сливен – 24,87%, а най-ниска в Кърджали – 12,13 на 100. За софийските региони тя варира сред 14,33 и 17,61%. 

Комисията продължава да събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за избирателен район-Добрич. Говорителят Таня Цанева сподели за " Хоризонт ":

" Към момента няма решение на Централната изборна комисия , защото са разностранни, разнородни сигналите и дадохме инструкции на РИК-Добрич да ревизира на място, в секции, има ли този проблем, съществува ли и какъв е точно казусът, с цел да можем да се произнесем правилно по въпроса ".

Другият представител на Комисията – Димитър Димитров, изясни, че кардинално подадените с машина гласове не се губят: 

" По принцип машината може да бъде по външни условия или по избор на членовете на секционната комисия стопирана, т.е. да приключи да действа, примерно няма зареждане или някакъв различен проблем. Това обаче не значи, че подадените гласове преди момента на прекратяването не се регистрират. Не! Те остават записани. Те са записани два пъти, три пъти на хартата, на разпечатката и по този начин нататък ".

От Централната изборна комисия обявиха, че няма получени публични сигнали от районни комисии, постъпили по отношение на проблеми с машинното гласоподаване, с изключение на за станалите към този момент известни проблеми Велико Търново и Добрич.

Вече завърши изборният ден в Нова Зеландия и се внасят протоколите от гласуването там, оповестиха още от ЦИК.
Засега от ЦИК не са взели дефинитивно решение за Добрич и машинното гласоподаване там. Само там и във за проблеми с машинното гласоподаване, показват от ЦИК.
В ЦИК има постъпли сигнали за пропаганда и във Facebook, само че съгласно разпоредбите ЦИК не преглежда такива сигнали.
Говорителят на ЦИК Димитър Димитров уточни,че има и проблеми с листите в Добрич, само че те не са толкоз безапелационни колкото във Велико Търново със разбъркването на претендентите за народни представители при машините за гласоподаване, има и повторения на претенденти:
" Изясняване нещата, в общия случай това би трябвало да бъде недействителна преференция , само че ще би трябвало да забележим за какво се появява ", уточни Димитров пред БНР.

Oще по тематиката в звуковите файлове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР