Към 11.00 часа днес са издадени близо 200 електронни направления

...
Към 11.00 часа днес са издадени близо 200 електронни направления
Коментари Харесай

До 11.00 часа са издадени близо 200 електронни направления за PCR тест


Към 11.00 часа през днешния ден са издадени близо 200 електронни посоки за тест. Около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тях, сочат данните на здравното министерство.Днес е първият ден, в който системата за електронни посоки би трябвало да проработи в цялата страна. Сутринта обаче имаше персонални лекари, които оповестиха, че при тях тази алтернатива към момента не е допустима.

Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева разяснява, че това е дребна първа стъпка към електронното опазване на здравето, което към този момент 20 години се отсрочва.

По думите й електронните посоки могат да се издават в цялата страна, доста малко са областите, в които досега това не се е случило. След 20 години отсрочване, очакване и разбори можем да се похвалим с тази дребна първа стъпка, която направихме в електронното опазване на здравето, а точно първият опит да въведем електронното направление в региона на медико-диагностичните действия, сподели Начева, представена от „ Фокус “.

Тя призна, че COVID-19 пандемията форсира въвеждането на електронното направление. Министерство на здравеопазването обезпечи централизирания модул и опцията всеки, който желае, да се свърже с него, без значение коя софтуерна компания го обслужва и без значение какъв брой пациенти има и да може за своите пациенти и записани лица да ползва и електронната форма на ориентиране за проучване. Остава и хартиеният притежател като алтернатива, само че към този момент имаме и друга опция, изясни зам.-министърът.

Предвижда се, с изключение на посоки за, в бъдеще по електронен път да се издават и документи и за други проучвания.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР