Калцият е много важен минерал за изграждането и здравината на

...
Калцият е много важен минерал за изграждането и здравината на
Коментари Харесай

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Калцият е доста значим минерал за построяването и здравината на костите. Ако човек страда от недостиг на калций, рискът от трошливост на костите и отключване на остеопороза по-нататък в живота, нараства.

Съществуват някои не изключително забележими признаци на дефицит на калций, за които доста хора не си дават сметка. Ако забележите някой от тях, проследете положението си, тъй като може да страдате от недостиг на значимия минерал.

Посягате постоянно към ястия с тофу

Ако инстинктивно се сещате за тофу, макар че не сте вегетарианец, има научно пояснение. Само в една чаша тофу се съдържа към 40% от дневното належащо количество калций на организма.

Счупили сте си кост при напълно леко пострадване

Липсата на калций затруднява зарастването на костите и образуването на ново костно вещество, както и заздравяването на съществуващото към този момент такова. На 30-годишна възраст човек доближава пика на костната си маса. След това постепенно костите стартират да губят калций.

Имате мускулни крампи

При недостиг на калций мускулните нишки не могат да организират добре нервните импулси. Моментният дефицит на калций едва ли би провокирал болки и схващания, само че хроничната му липса несъмнено води до крампи, дискомфорт.

Ядете все едни и същи салати

Ако ядете тривиална салата от домати и краставици всеки ден и не наблягате на млечните артикули по разнообразни аргументи, вероятността да страдате от недостиг на калций е огромна. Добавете кейл към салатата си. Той е богат на витамин А и С, както и огромни количества калций.

Взимате добавката си с калций на гладно

И по този начин ще подейства добре, само че в случай че пиете добавките с калций след ястие, резултатът ще е доста по-добър.

Имате високо кръвно налягане

Има доста аргументи за поява на високо кръвно налягане. Дефицитът на калций е една от тях. Наблягайте на някои в действителност богати на калций храни, които ще компенсират неналичието му.

Те са бадеми, млечни артикули, броколи, бразилски орех, зеле, брюкселско зеле.

Не поемате задоволително витамин D

Калцият не се усвоява от организма, в случай че не са налице задоволителни равнища на витамин D. Този витамин се образува най-вече от поемането на слънчева светлина от организма, само че и някои хранителни артикули са богати на витамин D и калций. Сред тях са млечните артикули, овесените ядки, стридите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР