Калин Стоянов отбеляза страхотен напредък в борбата с каналджийството. Според

...
Калин Стоянов отбеляза страхотен напредък в борбата с каналджийството. Според
Коментари Харесай

Калин Стоянов отбеляза страхотен напредък в борбата с каналджийството

Калин Стоянов означи страховит прогрес в битката с каналджийството. Според анализите 90% от лицата, участващи в мрежите на наша територия, не са български жители. Основната част от приходите от тази незаконна активност се генерират отвън страната ни.

Това заключи в изявлението си пред интернационалния конгрес в Брюксел министър Калин Стоянов.

От началото на годината са формирани 1 277 досъдебни производства за подкрепяне на противозаконното прекосяване на границата и противозаконния престой в страната

“Това е съвсем 60% повече от същия интервал на предходната година. Почти половината от всички досъдебни производства са формирани през последните месеци. Това се случва след влизането в действие на новите законодателни промени. Само в интервала от август до октомври са конфискувани над 400 МПС, употребявани за транспортиране на мигранти. Съществено е повишен и броят на постановените присъди за такива закононарушения. За първите девет месеца на тази година са наказани 809 лица, което е с 31% повече от цялата предишна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г “.

Международна конференция за основаването на Глобален алианс за противопоставяне на каналджийството събра през днешния ден в Брюксел 415 участници – представители на 57 страни.

„ Участието ми в този конгрес е извънредно висока оценка, голямо доверие и самопризнание за България, за чиновниците на Министерство на вътрешните работи и в частност за мен “, съобщи Калин Стоянов, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Българският вътрешен министър даде информация за дейните дейности, подхванати от страната ни. Той разиска и постигнатите резултати в противодействието на този тип закононарушения.

Стоянов напомни, че България е ангажирана с защитата на една от основните външни граници на Европейски Съюз – тази с Република Турция

Именно по тази причина българската гранична полиция, подкрепена от Фронтекс и страните членки на Европейски Съюз, работи интензивно за предварителна защита на противозаконните прекосявания както на вход, по този начин и на излаз, за ограничение на вторичните придвижвания.

Резултатите – за първите 10 месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за нелегално прекосяване на границите. Това е с 21% повече от същия интервал на предходната година.

“Наред с това прилагаме комплекс от ограничения навътре в страната. Засилихме обмена на информация в действително време. Провеждаме профилирани полицейски интервенции, като задачата ни е дейно наказателно гонене на каналджиите. Активно работим и за противопоставяне на обвързваните с каналджийството закононарушения. Става дума за потреблението на неистинен и подправени документи, контрабандата на артикули и други “, добави министър Стоянов.

Той акцентира, че постигнатите резултати се дължат и на интензивно взаимоотношение с партньорските служби на страните членки и други основни сътрудници

„ Ползваме в цялостна степен потенциала на Европол за продан на информация във връзка с противозаконната миграция. Обменените известия през SIENA по тази линия от началото на годината са съвсем 3000 – 24% повече от цялата предишна година. От октомври 2022 година двама гост-служители на европейската полицейска работа са ситуирани в България, покрай българо-турската граница, за вторични инспекции за сигурност и подкрепяне на националните способени органи посредством осъществяване на кръстосани инспекции в базите данни на Европол. В тази посока от началото на септември работи и основаната целева оперативна група за битка с каналджийството. За момента са разпознати взаимни случаи, засягащи България, Румъния, Гърция и Молдова. ”

Министър Стоянов удостовери готовността на България и за засилено двустранно съдействие и като образец изведе двустранния План за деяние с Австрия

Неговото осъществяване докара до усилване на взаимната ни работа за предварителна защита на противозаконната миграция.

Водени от убеждението, че ангажирането на всички сътрудници по миграционните направления остава една от най-важните ограничения, България отдава огромно значение на разговора и съдействието. Не единствено с непосредствените си съседи, само че и с страните на генезис на мигрантите, открити на наша територия.

Поддържа се непрекъснат разговор на политическо и професионално равнище с сътрудниците от Турция. В  резултат на това от септември насам се следи трикратно понижение на броя на опитите за нелегално прекосяване на границата. В този подтекст доста интензивно се употребяват и опциите на тристранния контактен център на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево (в който вземат участие България, Турция и Гърция). Приоритет е съдействието със Сърбия и Република Северна Македония.

“Опитът на България в противодействието на каналджийството демонстрира, че могат да се реализират резултати, когато подхождаме всеобхватно и прилагаме комплекс от съгласувани ограничения на всички равнища ”

Това са добра законодателна рамка, предвиждаща съответни санкции за причинителите, оптимална съгласуваност на национално равнище, възползване в оптималната степен от опциите на интернационалното полицейско съдействие. България поддържа желанията на Европейска комисия да ускори общия отговор в битката с каналджийството и ще продължи да бъде деен и благонадежден сътрудник в предварителната защита и противодействието на това събитие “, съобщи в умозаключение българският вътрешен министър.

За Калин Стоянов основаването на Глобален алианс за противопоставяне на каналджийството е значим знак за цялостния ангажимент на Европейска комисия в подкрепяне на напъните за по-ефективен отговор на сериозното предизвикателство.

В изявлението си в границите на втория панел на интернационалната конференция – „ Отговор на каналджийството “, той акцентира:

„ Единственият метод да се противопоставим сполучливо на тези незаконни дейности е да бъдем също толкоз дейни в съдействието между тях. Това включва както взаимоотношение сред правоприлагащите органи на страните членки, по този начин и с сътрудниците отвън Европейски Съюз. Ключова е и взаимната работа с Европейските организации. Тя би трябвало да е в региона на правораздаването и вътрешните работи, изключително Европол, уточни Стоянов. Той поддържа предлаганото от Европейска комисия актуализиране на правната рамка. По думите му това „ ще помогне да засилим нашия групов отговор ”

“Така ще подсигуряваме, че тези, които вземат участие в противозаконни действия, възползвайки се от уязвимостта на мигрантите, ще бъдат осъдени с задоволителна суровост “.

Още вести четете в категорията България. 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР