Калифорнийски съдия е постановил, че компаниите за кафе трябва да

...
Калифорнийски съдия е постановил, че компаниите за кафе трябва да
Коментари Харесай

Кафето … носи риск от рак?!

Калифорнийски арбитър е постановил, че фирмите за кафе би трябвало да предизвестяват с надпис на опаковките, че тази ободряваща напитка, носи риск от рак. Решението е наложено против 91 компании за кафе, като се отнася особено за химикала, наименуван акриламид.

Акриламидът в действителност се намира във всички кафета. Използва се и в индустриални процеси, като да вземем за пример изработка на пластмаса или хартия и може да се откри в цигарения пушек. Според Американското проучване на рака, основано на лабораторни проучвания, акриламидът усилва риска при гризачи за няколко типа рак, когато се приема прибавен в тяхната вода за пиянство.

Но това надали е причина хората да се опасяват от кафето. Акриламидът не се среща единствено в кафето; той се открива и в доста други храни, от препечени филийки до пържени картофи. Това е по този начин, тъй като химичното вещество се получава естествено, когато нишестените храни се подлагат на високи температури (над 120 градуса по Целзий).

Същият развой (нарича се реакцията на Майлард), който създава акриламид, е причина печени, препечени или изпечени храни да имат своята присъща кафява коричка и прелестен усет.

CNN оповестява, че калифорнийският съд е декларирал, че кафето съдържа „ огромно количество “ акриламид, само че не е ясно на каква база отсъжда това, тъй като сега американската Агенция за храните и медикаментите (FDA) не предлага норма за оптимално регистрирани равнища на акриламид в продуктите.

Проучване от 2013 година открива, че печеното кафе съдържа приблизително 179 микрограма на кг (μg / kg) или към 45 μg акриламид на чаша. За съпоставяне друго изследване открива, че парче изгорял самун от пшеница може да съдържа сред 11 и 161 μg / kg акриламид, до момента в който парче от изгорял ръжен самун може да съдържа 27 до 205 μg / kg от този химикал. Картофените артикули, по-специално картофените чипсове, могат да имат доста по-високи равнища – някои чипсове могат да доближат съвсем 3900 μg / kg. (Имайте поради, че защото тази мярка е изчислена за кг тегло, опаковките с чипсове ще имат доста по-малко наличие от химикала).

Следователно решението на съдията за кафето е много случайно. Нещо повече, при дребното изследвания върху животни, свързващи това химично вещество с риска от рак, опитните плъхове и мишки са били подложени на относително доста по-голяма консумация от тази при хората, като са получили на кг тегло – сред 1000 и 10 000 пъти повече акриламид в съпоставяне със междинното му ползване от човек.

Американското сдружение по онкологични болести оповестява, че откогато е открит акриламид в храните през 2002 година, десетки изследвания при хора са изследвали дали наличието на този химикал в храната е обвързвано с нараснал риск от рак. Открито е, че множеството ракови болести нямат каузална връзка с химикала.

Бяха оповестени някои смесени резултати, свързани с въздействието му върху бъбреците, ендометриума и рака на яйчниците, само че нищо съответно обвързвано с храненето не е намерено.

Повечето учени настояват, че е ненаучно и нереалистично да се каже, че избрана храна предизвиква рак. Най-надеждните проучвания демонстрират, че ракът е причиняван от голям брой фактори, в това число генетиката и околната среда през целия живот на индивида.

Изискването, фирмите за кафе да предизвестяват за рак с надписи върху опаковката на продукта, ще способства единствено за неоправдана параноя за това, което ядем и пием. И без това потреблението на прекалено много кафе ни прави тревожни…

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР