Каквото и да има човек в живота си, ако няма

...
Каквото и да има човек в живота си, ако няма
Коментари Харесай

Методът за бъбречна трансплантация, който промени живота на две семейства

Каквото и да има човек в живота си, в случай че няма здраве - всичко останало е без значение. Навременната и качествената лекарска помощ, с помощта на развиването на медицината, положителното съоръжение и квалифицираните експерти, избавя и трансформира животи.
Ще ви разкажем за ориста на две фамилии - от България и Македония, които се сблъскват с диагнозата бъбречна непълнота, а животът вечно свързва орисите им в търсенето на лекуване.
При Ермира Мехмеди бъбречната непълнота се появява ненадейно преди три години. Подлага се на лекуване, само че положението ѝ е утежнява. Съпругът ѝ Рамадан желае да подари своя бъбрек на жена си, само че се оказват несъвместими. Ермира поддържа живота си с диализа, само че усъвършенстване не идва. Същото се случва и с българското семейство Борислав и Христина Бобеви. И на Борислав Бобев измъчен от бъбречна непълнота лекарите са му споделили, че би трябвало да се подложи на бъбречна трансплантация.
След като не са съумели да открият нужния бъбрек, брачната половинка му Христина пожелава да подари своя. Но след определяне че бъбрека на брачната половинка му не дава отговор, и Борислав се пробва да продължи живота си посредством диализа също като Ермира Мехмети. Бобев споделя: " Чувствах се като в капан. Не знаех какво да върша, когато бъбрека на брачната половинка ми не отговори. Чакахме бъбрек от мъртвец, само че за жалост не намерихме заради обстоятелството че броят на даренията е доста дребен. Бях на диализа 3 дни в седмицата, само че положението ми към този момент беше отвратително. "
Голямата смяна идва в Истанбул
Пътищата на фамилиите Мехмети и Бобеви се пресичат в Истанбул, когато и двете фамилии търсят излаз от ситуацията си в Турция. В разследване на проучванията в болница " Мемориал " се открива, че записаните в системата на бъбречна трансплантация бъбреци са подобаващи за трансплантация под кръстосана форма.
Екипът по бъбречна трансплантация (хирурзи и нефролози) реализират спомагателни проучвания и с двете фамилии и брачният партньор на Ермира Рамадан Мехмети взема решение да даде бъбрека си на Борислав Бобев, а брачната половинка на Борислав Христина да даде на бъбрека си на Ермира.
Органичните братя
След интервенцията за трансплантация на бъбрек Ермира Мехмети и Борислав Бобев оздравяха и в този момент споделят че към този момент двете фамилии са бъбречни братя и сестри. " Преди не се познавахме, само че към този момент в никакъв случай няма да се разделим ", споделят фамилиите Мехмети и Бобеви и са взели решение за отмора дружно незабавно след оздравяването. " Все още не можем да повярваме на претърпяното. Бяхме две разнообразни фамилии, към този момент сме едно. "
Случилото се е същинска необичайност
Специалистите по трансплантация на органи в болница " Мемориал ", които реализираха кръстосаната трансплантация на фамилиите Мехмети и Бобеви, споделят:
" Най-големият проблем при трансплантация от жив донор е несъвместимостта на кръвната група. Най-важната алтернатива за пациентите чакащи за трансплантация които нямат в фамилията донор със съвместима кръвна група е кръстосаната трансплантация. Опитваме се да изберем донори от същата възрастова група и с уместно здравословно положение.
Тези трансплантации се реализират в случай, че на края на процеса на тестване не се открие спънка за процедурата. Положението на трансплантация на българското и македонско семейство не е доста постоянно срещано събитие. Голям късмет е, че всички проучвания бяха съвпадащи се и двойките заемаха място в листата ни за чакащи за трансплантация в болничното заведение ".
Добрата база и експертите - основен фактор за сполучливата трансплантация
Бъбречната трансплантация не се състои единствено от осъществяване на хирургическа интервенция. В интервала за подготовка и следене на бъбречната трансплантация е доста значимо високото равнище на качество и взаимоотношение, като се стартира от операционната зала до лабораторията, от помещението за визуализация до интензивното поделение, от болничните етажи до другите секции на центъра.
" Мемориал " е първата болница в Турция и 21-та в света, получила Акредитация за качество от JCI (JointCommission International). Под шапката ѝ са 11 лечебни заведения, 4 медицински центъра и 1 уелнес център в Истанбул, Анкара, Анталия, Диарбекир и Кайсери. Болнична група " Мемориал " е въвела редица нововъведения в турското опазване на здравето и всяка година е посещавана от над 35 000 интернационалните пациенти от 92 страни, в това число и България.
Бъбречната трансплантация избавя живот
Бъбречната трансплантация избавя пациентите с бъбречна непълнота от подлагането на лекуване с диализа и в огромна степен усъвършенства качеството на техния живот. Но по-голям е фактът, че една сполучлива бъбречна трансплантация избавя живот. Докато 5-годишната прогноза за живот (оцеляване) при пациенти с трансплантиран бъбрек е 90%, то при пациентите на диализа тя е близо 40 %. Бъбречната трансплантация удължава живота на тези пациенти от 2.5 до 3 пъти. Днес органната непълнота съставлява най-големия проблем в региона на бъбречната трансплантация както в международен мащаб, по този начин и у нас.
Един бъбрек значи един живот
 Независимо от потреблението на лекарства за попречване на отхвърлянето на трансплантирания бъбрек, след едно несъмнено време имунната система може да отхвърли новия бъбрек с производство на избрани субстанции, по този начин наречените антитела. Затова главната цел е пациентът да живее здравословно до края на живота си с трансплантирания бъбрек. Но животът на трансплантираните в наши дни бъбреци варира сред 10-15 години. В съпоставяне с предходните години това равнище се е повишило доста, като задачата е в околните години да се обезпечи на пациентите да изживеят живота си единствено с трансплантирания бъбрек, с помощта на разрастващите се технологии и на медикаментите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР