Какво трябва да знаете за движението на сикхите в центъра на напрежението между Индия и Канада

...
Напрежението между Канада и Индия достигна нови висоти с дуелни
Коментари Харесай

Напрежението между Канада и Индия достигна нови висоти с дуелни дипломатически експулсации и обвинение за Участие на индийското правителство в убийството на сикхски активист на канадска земя

От SHEIKH SAALIQ Associated Press 19 септември 2023 г., 4:37 ч.

НОВО ДЕЛХИ -- Напрежение между Канада и Индия достигнаха нови висоти с дуелни дипломатически експулсации и обвинение за участие на индийското правителство в убийството на сикхски активист на канадска земя.

Редът е съсредоточен около движението за независимост на сикхите или Халистан. Индия многократно е обвинявала Канада, че подкрепя движението, което е забранено в Индия, но има подкрепа сред сикхската диаспора.

В понеделник канадският премиер Джъстин Трюдо описа в парламента това, което той нарече достоверни твърдения, че Индия е свързана с убийството на Хардип Сингх Ниджар през юни. Индийското правителство отрече да има участие в убийството на Ниджар, като същевременно каза, че Канада се опитва да измести фокуса от активистите от Халистан там.

Ето някои подробности по проблема:< /p>

Сикхското движение за независимост започва като въоръжено въстание в края на 80-те години на миналия век сред сикхите, които искат отделна родина. Той беше съсредоточен в северен щат Пенджаб, където сикхите са мнозинство, въпреки че те съставляват около 1,7% от общото население на Индия.

Бунтът продължи повече от десетилетие и беше потиснат от репресиите на индийското правителство, при които бяха убити хиляди хора, включително видни сикхски лидери.

Стотици сикхски младежи също бяха убити при полицейски операции, много за които по-късно е доказано в съдилищата, че са инсценирани според правозащитни групи.

През 1984 г. индийските сили щурмуваха Златния храм, най-свещеното светилище на сикхизма, в Амритсар за прогонване на сепаратистите, които са намерили убежище там. Операцията уби около 400 души според официалните данни, но сикхските групи казват, че хиляди са убити.

Мъртвите включват сикхски военен лидер Джарнаил Сингх Бхиндрануале, когото индиецът правителството е обвинено, че ръководи въоръжения бунт.

На 31 октомври 1984 г. министър-председателят Индира Ганди, която нареди нападението на храма, беше убита от двама нейните бодигардове, които бяха сикхи.

Смъртта й предизвика поредица от анти-сикхски бунтове, в които индуски тълпи ходеха от къща на къща в цяла Северна Индия, особено Ню Делхи, издърпвайки сикхите от домовете им , хаквайки мнозина до смърт и изгаряйки други живи.

Днес в Пенджаб няма активни бунтовници, но движението Халистан все още има някои поддръжници и в щата както в значителната сикхска диаспора отвъд Индия. Индийското правителство многократно предупреждаваше през годините, че сикхските сепаратисти се опитват да се завърнат.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди също засили преследването на сикхските сепаратисти и арестува десетки лидери от различни групировки, които са свързани с движението.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Когато през 2020 г. фермери лагеруваха в покрайнините на Ню Делхи, за да протестират срещу противоречивите закони за селското стопанство, правителството на Моди първоначално се опита да дискредитира участниците от сикхите, като ги нарече „калистанци“. Под натиск правителството на Моди по-късно оттегли законите.

По-рано тази година индийската полиция арестува сепаратистки лидер, който съживи призиви за Халистан и предизвика страхове от насилие в Пенджаб . Амритпал Сингх, 30-годишен проповедник, привлече националното внимание чрез пламенните си речи. Той каза, че е почерпил вдъхновение от Bhindranwale.

Индия моли страни като Канада, Австралия и Обединеното кралство да предприемат правни действия срещу сикхски активисти и Моди лично повдигна проблемът с министър-председателите на нациите. Индия особено изрази тези опасения пред Канада, където сикхите съставляват близо 2% от населението на страната.

По-рано тази година сикхските протестиращи свалиха индийското знаме на висшата комисия на страната в Лондон и разби прозореца на сградата в проява на гняв срещу хода за арестуването на Амритпал Сингх. Протестиращите също разбиха прозорци на индийското консулство в Сан Франциско и се сбиха със служители на посолството.

Индийското външно министерство осъди инцидентите и привика заместник-върховния комисар на Обединеното кралство в Ню Делхи, за да протестира срещу това, което нарече нарушение на сигурността в посолството в Лондон.

Индийското правителство също обвини поддръжниците на Халистан в Канада, че вандализират индуски храмове с „анти -Индия” графити и за нападение срещу офисите на индийската Върховна комисия в Отава по време на протест през март. и ръководител на Силите за командоси на Халистан, беше застрелян в Пакистан.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР