Какво ще се случи, ако България откаже да плаща с

...
Какво ще се случи, ако България откаже да плаща с
Коментари Харесай

Ако България откаже да плаща с рубли за руския газ


Какво ще се случи, в случай че България откаже да заплаща с рубли за съветския газ? Колко ще нарастне суровината? А в случай че Русия врътне кранчето? Какви са другите възможности? Оjкъде България ще получава газови доставки?

, както направиха от 1 април трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония? Тази алтернатива би трябвало да реши българското държавно управление, откакто към този момент е публично известено за наредбата на съветския президент Путин да заплаща в рубли за синьото гориво.. Така Кремъл дава отговор на " неприятелските страни " от Европа, наложили наказания на Русия поради войната в Украйна.

До момента обществено оповестено решение няма. По Българска национална телевизия министърът на енергетиката Александър Николов оптимистично съобщи, че " на равнище Европейски Съюз няма какво да размени съветския газ, само че на равнище България има ". Европейският съюз задоволява близо 40% от потребностите си с газ от Русия, до момента в който за България тази взаимозависимост е двойно по-голяма.

От обяснението на Николов не се разбра какво ще подхващат ръководещите след април. " Не мога да кажа какво ще се случи след средата на април. Дали ще има механизъм, по който да се заплаща в евро и по-късно да се превалутира, като изкуствено се подвига цената за така наречен вражески страни - следва да забележим ", сподели той. В договорите за съветския газ не е планувано разплащане в рубли, само че от Москва преди броени дни оповестиха, че в случай че желаят доставки, европейските страни ще би трябвало да си отворят сметки в медиатора " Газпромбанк ". Тази банка ще превалутира заплащанията в евро или долари, за което ще взема и комисионни, като продава задграничната валута на търгове на московската борса. Цената на газа може да се оскъпи, в случай че рублата се търгува под пазарния курс.
Редакцията предлага
Имат ли авариен проект ръководещите?

Газовата връзка с Гърция, на която се разчита, азерски газ, както и синьо гориво от терминала за полутечен газ в Ревитуса, е със период за довеждане докрай 1 юли. Амбициите са действителният транспорт на газ по 182-километровата тръба да стартира преди новия отоплителен сезон, т.е. - до края на октомври. Дотогава като различно трасе, въпреки и не в цялостен размер на доставките, се употребява връзката Нея Месемврия - Кулата, която е реверсивна. Министърът на енергетиката постоянно приказва за интерконектора, министър председателят Кирил Петков постоянно го инспектира, заедно твърдят и за възможен импорт на полутечен газ от Гърция или от Турция, която разполага с пет терминала за полутечен газ.

Тези варианти могат отчасти да задоволят търсенето от 1 май, ако България откаже да заплаща за съветското гориво в рубли и " Газпром износ " спре кранчето или пък разгласи енергийна самостоятелност - което е малко евентуално. По всяка възможност, новите доставки ще са по-скъпи. Формулата, по която се пресмята цената на азерския газ, е учредена 100% на нефтените деривати, а петролът приближава $110 за барел. Съединени американски щати дадоха обещание да усилят доставките на полутечен природен газ, който също е по-скъп от суровината, която идва по тръбопроводите, само че анализаторите са единомислещи, че няма по какъв начин да заменят съветския природен газ. Напрежението и страховете от криза усилват търсенето, а с годишната си консумация от 3 милиарда куб. м. България е малък покупател.

Разнопосочни сигнали

Очаква се общо енергийно решение на Европейски Съюз по проблема с заплащанията в рубли, стана ясно от думите на енергийния министър. Прибалтика към този момент се отхвърли от съветски доставки, а най-големият потребител Германия разгласи, че ще продължи да се разплаща в евро. Появиха се обаче спекулации, че Унгария ще блокира опита на Европейски Съюз за общо изказване против енергийния шантаж на Кремъл. Позицията на Будапеща надали е изненада поради близостта сред премиера Виктор Орбан и съветския президент. Още през март външният министър на централноевропейската страна Петер Сиярто съобщи, че " налагането на наказания против съветски газови източници е алена линия за Унгария ".

В този дух преди месец се изрече и министър председателят Кирил Петков, наблягайки огромната взаимозависимост от съветски енергийни първични материали. " България би подкрепила всевъзможни ограничения, тъй като ние в действителност сме срещу войната, само че за тези две - вноса на петрол и газ, може би ще желаяме изключение... Нямаме настоящи други възможности сега, ние сме прекомерно подвластни. " Президентът Румен Радев го поддържа тутакси с думите: " Ако желаеме да си унищожим стопанската система, да подкрепим наказания за газ и нефт против Русия ". Неизбежна бе и намесата на водача на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова, която освен съобщи, че България не е подготвена с различни доставки, с цел да спре съветския газ " най-малко до края на годината ", само че и не се възпротиви на заплащането му в рубли.

Междувременно от " Булгартрансгаз ", както и от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев пристигнаха сигнали, че се приготвя проект за отвод от съветския газ след приключване на контракта с " Газпром " в края на 2022 година. Причината, изтъкната от Василев, е, че в условия на война няма по какъв начин да се договаря за нов договор. Рано е да се отхвърляме от съветския газ, парира обаче министър председателят, съгласно който договаряния ще се водят - в случай че изискванията разрешават.

Не е 2009-а

Споменът за спряното от Москва газово кранче през зимата на 2009 не е изстинал. Сега е 2022 и въпреки България към момента да е в съветски енергиен плен, може да получава синьо гориво посредством връзката край Кулата, както и от турските терминали за полутечен газ - през " Турски поток ". Преди 13 години газ в България влизаше единствено през румънската газова станция Исакча. Отоплителният сезон е в края си и потреблението понижава, което ще понижи и потребността от газ за най-големия потребител - топлофикациите.

Но макар тази добра вест, България се нуждае от повече синьо гориво в топлите месеци, защото би трябвало да се нагнетява газ в хранилището в Чирен.

Заработи ли обаче междусистемната газова връзка с Гърция, нейният потенциал покрива изцяло българските потребности от природен газ за година - 3 милиарда куб. м. Тогава и България, като Литва, Латвия и Естония може да разгласи енергийната си самостоятелност от Русия.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР