Какво представлява рефинансиране на ипотечен кредит? Кога мога да си

...
Какво представлява рефинансиране на ипотечен кредит? Кога мога да си
Коментари Харесай

Кога да рефинансирам кредита си?

Какво съставлява рефинансиране на ипотечен заем? Кога мога да си рефинансирам заема? Заслужава ли си да го върша? Ще ми коства ли нещо? С оглед динамичното развиване на пазара на жилищното заеми, тези въпроси станаха все по-актуални в последните години. В идващите редове ще се опитам да дам отговори на тях и се надявам да внеса малко повече изясненост по тематиката.

Нека първо стартираме с това какво съставлява по този начин нареченото рефинансиране. Това е процедура, при която се тегли нов ипотечен заем, които се погасява остарелия, като задачата е да бъдат усъвършенствани изискванията на настоящия. Най-често се търси по преференциална рента, само че би трябвало да се имат поради всички съставни елементи на кредитния артикул, да вземем за пример съпътсващите артикули: имуществената застраховка, застрахока живот и други. Процедурата при рефинансиране може да Ви наподобява лесна, само че това не е тъкмо по този начин, тъй като би трябвало да се създадат разнообразни калкулации на база изчерпателен разбор на финансовото Ви положение, както и деликатно да бъдат прегледани изискванията на настоящата банка и банката, която предлага по-атрактивни такива. Поради тези причи, моят съвет е да се обърнете към експерти в областта на кредитирането. Все по-популярна става услугата на кредитните медиатори, които ще набират преференциални предложения от всички банки и ще ги сравнят изцяло обективно. По този метод ще се възползвате от знанията им в региона на кредитирането и Вашите ползи ще бъдат предпазени.

А по кое време мога да рефинансирам ипотечния си заем? Отговорът е елементарен и се крие в Закона за заемите за недвижими парцели на потребителите, който гласи: „ Потребителят има право когато и да е да погаси напълно или отчасти отговорностите си по контракта за заем. “

Важно е да знаете, че единствено преди погашение на първите 12 погасителни вноски, кредитоползвателят дължи такса в размер на 1% от предварително погасената сума по заема. След приключване на този интервал няма такса за предварително погасяване!

В момента сме очевидци на рекордно ниски равнища на лихвите по ипотечните заеми в лв., сочат данните на централната ни банка. През март 2021 година междинните равнища на лихвените проценти по заемите регистрират спад до 2,79%, като някои банки оферират лихвени проценти от 2,19% за висок профил клиенти. За съпоставяне към момента има заеми от преди 7 години с лихвени проценти към 4,9% или даже 5,9%. Пазарът е високо динамичен и междубанковата конкуренция е огромна, за това непрекъснато се оферират нови и нови кредитни артикули.

Когато приказваме за рефинансиране би трябвало да отбележим, че то не се прави единствено в случаите, когато задачата ни е да понижим разноските по съществуващия заем. Ако имате потребност от спомагателни пари, има опция да бъде изменена сумата. Също по този начин, може да бъде отчасти заличена ипотеката по някои от имотите-обезпечения по заема.

Средата е удобна, само че още веднъж ще подчертая, че би трябвало деликатно да прецените, дали имате потребност от това и може ли в действителност да се подобрят изискванията по заема, тъй като би трябвало да сме наясно, че рефинансирането не е гратис. Трябва да се имат поради таксите за изтриване на остарялата ипотека, учредяването на нова, както и таксите за разпределяне на новия заем. Важно е да отбележа, че някои от банките оферират да поемат част от тези разноски за тяхна сметка.

Това, може би ще Ви отговори на въпросите: Подходящо ли е да извършите рефинансиране на ипотечния си заем в този момент и какво ще Ви коства това?

В умозаключение ще кажа единствено, че само положителното калкулиране на всички съставни елементи ще Ви даде нужната информация, с цел да прецените, дали ще имате ли изгода от рефинансирането или не.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР