Какво показват сметките преди гласуването на вота на недоверие: Трите

...
Какво показват сметките преди гласуването на вота на недоверие: Трите
Коментари Харесай

След вота на недоверие — три възможни сценария

Какво демонстрират сметките преди гласуването на вота на съмнение: Трите останали партии в обединението — „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия имат 109 гласа, с шестимата напуснали „ ИТН “, събират 115 депутати. Останалите партии — Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, разполагат със 125 народни представители (ако Делян Пеевски този път благоволи да се яви в зала). Конфигурацията е съвсем същата, при която беше свален ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Кабинетът „ Петков “ до последно ще разчита на още шест депутати, които да го поддържат. Има и още един вид, в случай че петима, гласоподават с „ въздържал се “, каквито клюки се чуват за депутати от Има Такъв Народ, 

вотът на съмнение ще е несполучлив.

Така държавното управление ще оцелее и ще удължи времевия небосвод на ръководството си. Но законодателната работа ще се затрудни неимоверно. Най-вероятно ще се разчита на плаващи болшинства и ангажименти за поддръжка на парче, а предварителните избори постоянно ще са зад идващия завой.

Все отново по-вероятно е да забележим повтаряне на гласуването от предишния четвъртък и с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ кабинетът да падне. И да тръгнем към 

предварителни избори, или експертен кабинет

От седемте партии и обединения в Народното събрание малко са тези, които биха спечелили от предварителен избор. Големият печеливш, съгласно социолозите, би била ГЕРБ. Почти всички изследвания сочат партията на Борисов за победител на последващи избори. Но какво от това? Първо, те завоюваха вота и през април 2021 година, само че нямаше с кого да ръководят. Надали са се нараснали мераклиите за коалиция с тях през последната година. Второ, социологическите организации вещаеха победа за ГЕРБ и на последните избори, само че останаха сюрпризирани.

Движение за права и свободи разчитат на твърдия си електорат и рядко се плашат от избори. Още в края на април Мустафа Карадайъ на аудиенция в Турция показва политически опит или вътрешен глас — и изрично прикани електората: " След Байрама всички да се готвим за предварителни избори ". От досегашните ръководещи Българска социалистическа партия и Демократична България обявиха, че не желаят предварителен избор, което е разбираемо. През последните месеци двете партии мъчно може да са добавили плюс към последния си избирателен резултат. В едно изречение за Има Такъв Народ — последващи избори може да ги изхвърлят отвън парламентарния ръб. А в този момент по-подробно: Партията беше първа политическа мощ на вота от 11 юли м.г. с към 24% или над 650 хиляди гласа, единствено за 3 месеца — от юли до декември, пропиляха рекордните близо 400 хиляди гласа и изгубиха 40 депутатски места. Съмнително е последните дейности да са им подобрили резултата.

Крахът на Има Такъв Народ стартира след юлските избори с номинацията на Николай Василев за министър председател

и беше придружен от самото начало от редките диванни изказвания на Слави Трифонов — най-често да смъмри някого за нещо; строгото и назидателно държание на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов — очевидно прекалили със слушането на една от песните на водача им, в която се пееше " ние сме неприятните в страшния филм ". А на финала са напускащи депутати, обвинявания в задкулисие и разпадащи се локални структури. За " Продължаваме промяната " — втори на към 6% от ГЕРБ съгласно социолозите, също по-добрият вид е да се отсрочат изборите с няколко месеца.

Стигаме и до " Възраждане " — партията стачкува съвсем за всичко допустимо откогато влезе в Народното събрание — зелените документи, визитата на американския секретар на защитата, Украйна, Македония и: „ непознатото колониално държавно управление “. За колониализъм в България последно говореше Волен Сидеров. Но Костадинов е ъпгрейдната версия. Направо Сидеров 2.0 и повече. Това е, уви, ефикасна тактика в България, пък и патриотарската ниша се беше опразнила след изпадането на Симеонов, Марешки, Каракачанов и останалите. Най-малката партия в настоящето Народно събрание проби на четвъртото си присъединяване в парламентарни избори — на 14 ноември — подкрепена и от ниската изборна  активност (40,23%) прескочи бариерата с 4,86%. От основаването си през 2014 година партията разчиташе главно на Страници и групи във Facebook за разпространяване на посланията си, а в този момент като парламентарно показана — " Възраждане " получи доста по-голямо наличие в медиите, което ще рефлектира доста на идващите им резултати. Духът от бутилката е пуснат — всички евроскептици, които не харесват НАТО, Сорос, джендърите и прочие откриха своя следващ политически индивид. Към тях евентуално ще се причислят и част от гласоподавателите на Има Такъв Народ.

За нови избори стискат палци и огромна част от извънпарламентарните обединения.

Сред тях, отново в случай че се доверим на социолозите, с най-голям  електорален капацитет е новоучреденият план на някогашния министър на защитата и повторен длъжностен министър председател Стефан Янев. Партията му „ Български напредък “ щяла да работи в спектъра на националния консерватизъм и била подготвена за присъединяване в предварителни избори. Да споменем и Вътрешна македонска революционна организация, които на последния избор събраха едвам 1%. Тези дни и те стачкуват поради „ готвената замяна на формалната държавна позиция “ за Македония. А преди няколко дни съпредседателят им Ангел Джамбазки даже подаде сигнал до прокуратурата против Кирил Петков и отново тематиката беше македонското несъгласие. Ще си помислите, че щом се е стигнало до прокуратура, евродепутатът разполага със солидни доказателства за нарушаване, и ще останете разочаровани. Защото за претекст е посочено присъединяване на народния представител Станислав Балабанов от Има Такъв Народ, който демонстрира в народен ефир записка, която, по негови думи, е написана от Кирил Петков.

Но един от най-важните фактори за резултатите на идващите избори ще зависи от това 

ще върнат ли хартиената бюлетина?

Главни основатели за връщането на бюлетината са ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а от Движение за права и свободи евентуално ще ги поддържат. Основен претекст — ниската изборна интензивност. Но за нея причина може да е и провеждането на едните избори в пика на лятото през юли, а ноемврийският избор съвсем съответства с пика на четвъртата Коронавирус вълна. Немалко са и гласоподавателите, обезверени и отблъснати от политически разочарования. Разбира се, друга догадка е, че не ниската изборна интензивност, а спадът в личните им резултати е причина за носталгията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия по хартиената бюлетина.

Накратко и за експертния кабинет:

Такъв към този момент сме имали в България, апелирам потърсете в гугъл " Кабинет " Беров ", че е дълго, а и тъжно за описване. Кабинетът " Орешарски " също се водеше за експертен. Първа за подобен вид загатна Ива Митева от Има Такъв Народ: " Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим държавно управление на необятното единодушие ". Но чие ще е това " необятно единодушие ", откакто излязоха от коалиция с 3 от партиите, а с другите две — водачът им твърди, че няма да се коалира. Дали скоро ще чуем приказките за партийно необвързани специалисти с потвърдени качества…

В сряда  ще стане ясно ще оцелее ли държавното управление, или вотът на съмнение ще е сполучлив и ще тръгнем към следващи предварителни избори или опит за експертен кабинет. Решението е на народните представители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР