Какво означава пневмоторакс? Белият дроб при човека е обвит от

...
Какво означава пневмоторакс? Белият дроб при човека е обвит от
Коментари Харесай

Пневмоторакс - проявява се с внезапна гръдна болка и затруднено дишане


Какво значи пневмоторакс?

Белият дроб при индивида е обгърнат от серозна ципа – плевра, която се състои от два обособени листа – париетална и висцерална. Между тях има фино пространство – плеврална празнина, изпълнена с течност. Благодарение на обстоятелството, че налягането в нея е по-ниско от атмосферното, белите дробове се поддържат разгънати. При нарушение херметичността на плевралната празнина и нахлуване на въздух в нея настава положение, наречено пневмоторакс. В резултат от него белият дроб колабира – свива се и не може да извършва главната си функционалност – обмяна на газове. Въпреки, че положението е рядко срещано в детска възраст, то може да бъде животозастрашаващо и изисква оказване на незабавна здравна помощ.

Пневмотораксът може да бъде:
Първичен импровизиран – при деца без съществуване на подлежащо белодробно заболяване. Вторичен импровизиран – при деца с остро или обострено хронично белодробно заболяване. Травматичен – в следствие от контузия – открита или закрита. Ятрогенно провокиран – в следствие от медицински операции, интервенции или при осъществяване на апаратна вентилация. Тензионен пневмоторакс – характеризира се с персистиране на връзката сред плевралната празнина и атмосферния въздух. Състоянието бързо довежда до сериозно повишаване на налягането в плевралната празнина, изместване и прилепяне на здравя бял дроб, сърцето и магистралните вени. Напрегнатият пневмоторакс изисква незабавна здравна интервенция.
Какво се случва в белия дроб?

Най-сериозното следствие от пневмоторакса е нарушение на обмяната на газове в белите дробове в следствие от понижения жизнен потенциал. Намалява парциалното налягане на кислорода в кръвообращението заради пониженото съответствие вентилация-перфузия, пораждане на интрапулмонален шънт и алвеоларна хиповентилация.

При съществуване на малко количество въздух в плевралната празнина, което води до колабиране на засегнатия бял дроб с 10-30% се приказва за непълен пневмоторакс . Ако положението не прогресира, може да остане известно време без клинична демонстрация и да се толерира добре от детето. Пълният пневмоторак с ангажира напълно плевралната празнина и води до цялостен колапс на засегнатия бял дроб.

Какви са недоволствата?

Клиничната картина варира според от степента на засягане на белия дроб, скоростта на развиване на пневмоторакса, подлежащата причина за възникването му. Така да вземем за пример при непълен пневмоторакс пациентът може да е асимптоматичен или единствено с леки прояви от страна на дихателната система – болежка в гърдите, диспнея.

Свързани публикации.. Спонтанен пневмоторакс - връхлита ни ненадейно 0 Пневмоторакс и гноясал плеврит – най-честите хирургични болести на белите дробове и гръдната клетка 1 Пневмония в детска възраст - аргументи и клинична демонстрация 0

Спонтанният пневмоторакс постоянно поражда, до момента в който детето си почива или при минимално физическо изпитание. В тези случаи недоволствата са от неочаквана, пронизваща болежка в региона на гръдния панер, която може да е съпроводена със субективно възприятие на пукане. Оплакванията могат да включват още затруднено и учестено дишане, зной, както и суха и непродуктивна кашлица.

Когато пневмотораксът е второстепенен, в следствие от подлежащо белодробно заболяване, клиничната картина е по-драматична. Обикновено настава внезапно утежняване в положението на детето с клиника на задълбочаваща се дихателна непълнота.

Какво се открива при прегледа на детето?

При огромен пневмоторакс с изключение на субективната гръдна болежка, която е налице в 95% от случаите, обективно се открива диспнея и тахипнея, отслабено дишане в засегнатата гръдна половина. Дихателната непълнота довежда до понижаване на кислородната сатурация и развиване на цианоза. При перкусия се открива от хиперсонорен до тимпаничен перкуторен звук. Може да е налице и подкожен емфизем – при напън на кожата се усещат характерно пукане – крепитации.

Тензионният или под напрежение пневмоторакс е постоянно в следствие от контузия. Тогава пациентът е в шоково положение, с клиника на тежка дихателна непълнота. В тези случаи би трябвало да се откри връзката сред плевралната празнина и атмосферния въздух и да се подхващат незабавни ограничения за намаление плевралното налягане. 3864
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР