Какво наследство от несвършени неща оставя досегашният общински съвет на

...
Какво наследство от несвършени неща оставя досегашният общински съвет на
Коментари Харесай

Симеон Ставрев, ДБ, пред novini.bg: Отчуждаването на частни имоти в София е бомба със закъснител, която страшно цъка

Какво завещание от несвършени неща оставя досегашният общински съвет на идващия, който ще бъде конструиран след вота наесен? Питам Симеон Ставрев, общински консултант първи мандат в СОС от квотата на Демократична България. Той е софтуерен инженер. Неговата кандидатура още веднъж е издигната от няколко партийни организации на „ Да, България ” и следва да бъде утвърдена от националния съвет на партията.

„ Топлофикация София ” и „ Софийска вода ”, съгласно мен са най-проблемните сдружения за столичани. В тях се въртят доста пари.

„ Топлофикация София ” е компанията с едни от най-големите активи - 2 млрд.лв. в града, след „ Метрополитен ”/3 млрд.лв активи/. Според мен големият проблем на столичното ръководство са задълженията, насъбрани от „ Топлофикация ” през годините. Ръководството на сдружението неотдавна предложи да одобрим заем от 145 млн.лв. за актуалната година, което ми се коства скандално, тъй като тъкмо то е там, с цел да няма сходни обстановки и да подсигурява качествена услуга за жителите. Загубата е поради задълженията към „ Булгаргаз ”, на които „ Топлофикация София ” дължи над 1,5 млрд.лв. Въпросът е за какво управлението на общинското сдружение не си откри нови източници на газ, откакто действително към този момент съществуват такива?!

В момента горим газ единствено за отопление и доста дребна част се употребява за производството на електрически ток. Изпуснахме много огромни благоприятни условия през предходната година да натрупаме облаги от произвеждане и продажба на ток.

Безвремието в „ Топлофикация София ” продължава.

Мощностите там от години не са обновявани, губим шансове за доходи и се натрупат единствено загуби. Важно е софиянци да знаят, че техните сметки можеше действително да бъдат понижени, в случай че управлението на компанията беше на мястото си и работеше безрезервно по въпроса по какъв начин изгарянето на газ да ни носи доходи.

Какво се случва в „ Софийска вода?

Там ситуацията е доста необичайно, тъй като концесията на „ Веолия ” би трябвало да завърши през 2025 година, защото стартира през 2000 година и е за период от 25 години. Опция за удължаването й с 1/3-та от периода, т.е. над 7 години взе решение болшинството на и в общинския съвет. Те задължиха кметът Й.Фандъкова да разпише това удължение на концесията с анекс. Тя обаче не подписа подобен и не извърши решението на своето болшинство в СОС. Ние от Демократична България считаме, че тази концесия не трябва да бъде удължавана в границите на този мандат. Нека да минат изборите и да забележим софиянци на кого ще гласоподават доверие наесен и какво ще е разпределението на силите в съвета. Защо обаче болшинството бърза в този случай да взема решение, не знам.

Вече има решение на съда, че действително концесията може да удължена и евентуално, допускам, че госпожа Фандъкова ще се опре на него. И в последните седмици на четвъртия си мандат може би ще подпише въпросния анекс, който обрича софиянци да търпят „ Веолия ”. Има причини против концесионерът, който е нарушил икономическия баланс, а това най-просто значи, че

прави по-голяма облага на гърба на по-скъпи сметки за софиянци. Че не влага задоволително в инфраструктурата на града.

Затова ние желаеме още веднъж деликатен прочит на концесията, с цел да се създадат промени в интерес на потребителите. Ако обаче госпожа Фандъкова подпише удължаването й, ще бъдем сложени пред приключен факт, за жалост!

Много сериозен различен проблем са незавършените отчуждения на частни парцели, които би трябвало да са планувани за паркове и др.обществени здания.

изпусна периода, който законодателят ни беше дал в предходни години, когато на по-ниски цени можеше да бъдат отчуждени много такива парцели. Те не залагаха съществени бюджети за отчуждение и последните 10-тина години не изкупиха парцелите в парковете да вземем за пример и в този момент всеки притежател на подобен терен може да каже: „ това си е мой парцел, аз си го заграждам, а вие се оправяйте ”. Примерно такива парцели има много в Южния парк и други публични градини. По оценки на специалисти сега тези терени са някъде към 10 милиарда лева, а можеше да костват доста по-евтино преди. Сега евентуално ще се търсят разновидности на размени на едни парцели с други и така нататък, само че не можем да си позволим някой частник да си огражда свои терени в публичните паркове. Проблемът с отчуждаването на частни парцели за публични изгоди е годен и при построяването на значими пътни артерии в града, а виждате какви тапи тормозят софиянци. Същевременно

пари от бюджета има, всяка година остават, само че очевидно не се ръководят добре.

Отчуждаването на частни парцели в София е бомба със закъснител, която цъка със страшна мощ. Това е казусът, който стои в основата на решаването на рецесията с детски градини и с паркинги. Това важи със страшна мощ за централната градска част, защото в крайните огромни квартали ситуацията не е по този начин пагубно.

Друг голям проблем с столицата е публичният превоз, трафика и пътната инфраструктура – от тях са недоволни доста, доста жители. Смятам, че е значимо да има разделяне сред паркирането и градския превоз. Сега е цялостен батак е не се знае кои пари от коя и към коя активност отиват. Новата билет стистема за 100 милиона лв. би трябвало да се потвърди, че има смисъл от нея и да дава резултати в интерес на хората.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Novini.bg    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР