Какво на практика означава закриването на спецправосъдието и какво ще

...
Какво на практика означава закриването на спецправосъдието и какво ще
Коментари Харесай

Какво ще се случи със знаковите дела след закриването на спецправосъдието

Какво на процедура значи закриването на спецправосъдието и какво ще се случи с към този момент започнатите знакови каузи?

Спецализираният съд беше основан през 2011 година Основната му цел бе да се занимава с закононарушения, осъществени от проведени незаконни групи, напомня

Основен претекст на държавното управление да желае закриването му беше дребният брой присъди. През 2020 година са били съдени общо 290 души, 70 са били оправдани, 168 души са присъдили присъдa до 3 година отнемане от независимост, а единствено 58 по-тежки присъди.

Опасенията на работещите в Специализираните съд и прокуратура е, че ситуацията в правораздаването ще се върне 10 години обратно.

„ Оттук нататък следва възобновяване на остарялото състояние отпреди 2010 година с „ Наглите”, „ Килърите”, с огромната проведена престъпност. Лидерите на огромните организации ще излязат навън”, сподели ръководителят на Апелативната профилирана прокуратура Ивайло Ангелов.

Според юрист Ина Лулчева обстановката е тъкмо противоположната – за времето на съществуването си не се е потвърдило, че има смисъл от профилирани институции.

„ Не беше ясно за какво са основани. Те бяха направени без логическа или научна аргументация, сътвориха се по политически аргументи и 10 години не съумяха да оправдаят съществуването си. При това състояние закриването им е първичната крачка за започването на правосъдната промяна в по-тежката и част, която уповавам се, предстои”, сподели тя.

Сега огромният въпрос е какво ще стане с делата и досъдебните производства, по които се работи, изяснява Лулчева.

„ Те ще се трансферират по подготвеност на съдилищата, които са способени по промените на Наказателно-процесуален кодекс и които бяха способени и 2011 г.”, разясни юристът. „ Средно един прокурор в Специализираната прокуратура има към 40 каузи и 300 преписки. Умножете тези няколко месеца по 40 и изводът е, че за към година и половина-две няма да се работи по тези каузи, до момента в който вървят по инстанциите”, сподели още прокурор Ивайло Ангелов.

А закриването на профилираните съд и прокуратура беше един от главните цели на държавното управление още при основаването на четворната коалиция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР