Какво могат да бъдат действията ни според закона в ситуациите,

...
Какво могат да бъдат действията ни според закона в ситуациите,
Коментари Харесай

Ако ви бавят заплатата, може да напуснете работа


Какво могат да бъдат дейностите ни съгласно закона в обстановките, в които възнаграждението ни се забавя повече от месец? Tова е следващият въпрос на който дава отговор Тодор Капитанов. Той е основател на автоматизирана безвъзмездна платформа за трудовоправни съвещания и препоръки в помощ на всички работещи жители в България -

Кодексът на труда подсигурява изплащането на най-малко 60 % от трудовото заплащане, само че не по-малко от минималната работна заплата за страната . Разликата до цялостния размер на трудовото заплащане продължава да се дължи от работодателя и следва да се изплати в допълнение дружно с рента . Дори един ден закъснение на трудовото заплащане – заплата, награда, бонуси, командировъчни или други полагащи се парични средства на служителя, свързани с осъществения от него труд, се приема за бавене и предстои на условие.

Снимка: Bulgaria Wants You
Ако забавената сума не бъде изплатена непринудено и работодателят е забавил най-малко една месечна заплата, служителят има право да приключи трудовото си правно отношение без предупреждение
. За задачата би трябвало да се уведоми работодателя със заявление. Трудовото правно отношение се смята за прекъснато от момента, в който работодателят получи заявката от, без да е належащо неговото единодушие.

Ако трудовите правни отношения се прекратят на това съображение, служителят има правото да получа следните спомагателни компенсации, с изключение на дължимата заплата и лихвата към нея :
  • Ако работите по неопределен трудов контракт , работодателят дължи обезщетение в размер възнаграждението за периода на предупреждение при преустановяване, посочен в контракта.
  • Ако работите по срочен трудов контракт и претърпите вреди, в резултат на прекратяването на трудовото правно отношение, работодателят следва да ви изплати размера на фактически претърпените вреди .

Имате право и на обезщетение за необработен годишен отпуск за настоящата календарна година .

Имате право и да подадете искова молба против работодателя ви в районния съд по седалището на работодателя или по мястото, където изпълнявате трудова активност. Срокът за това е до 3 години , считано от датата, на която е трябвало да ви бъде изплатено съответното трудово заплащане. След неговото приключване губите това право. След сполучливо привършване на правосъдното произвеждане работодателят ви ще бъде наказан да ви изплати дължимите суми . При такова развиване на правосъдния спор разноските по делото ще бъдат изплатени също от работодателя ви.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР