Какво има в детската козметика? Съдържат ли продуктите, предназначени за

...
Какво има в детската козметика? Съдържат ли продуктите, предназначени за
Коментари Харесай

Инспектор Алекс разследва: Какво всъщност има в детската козметика „Бочко“

Какво има в детската козметика? Съдържат ли продуктите, предопределени за малчуганите, по-безопасни и по-щадящи съставки? Разгледахме под лупа съставките на няколко продукта от известната серия “Бочко ”, откакто се насочихме към нея от мненията в известния конгрес bg-mamma.

Обобщено: Цената дефинира качеството. Детските артикули съдържат същите съставки, както и продуктите за възрастни. И не трябва да забравяме, че “клиничните изследвания ” постоянно са спонсорирани.

Не е ясно заради каква причина съставките на продуктите от серията, създадени в България и предопределени за локалния пазар, са изписани на британски език. Вероятно Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid звучи не чак толкоз притеснително.

Няколко разяснения:

Съставките се показват съгласно количеството им: първо се изписват тези с най-голямо количество и това изяснява за какво водата съвсем постоянно е посочена първа (в продуктите, които съдържат вода). Последни се изброяват съставките в най-малки количества — това нормално са ароматичните субстанции (често систематизирано единствено до “аромат ”), консервантите и оцветителите.

Парфюм (аромат) е благоуханен съставен елемент, който е формиран от десетки или стотици други субстанции (може да значи до 4000 обособени съставки). Точният химичен състав се води комерсиална загадка и нормално е предпазен с патент. Въпреки това, за две дузини от тези съставки е наложително да се изписват върху етикетите заради евентуалния риск да доведат до алергии (след никела ароматите са втората най-честа причина за контактна алергия) и други затруднения. Това са: алфа-изометилйонон, амилцинамал, амилцинамилов алкохол, анизилов алкохол, бензилов алкохол, бензилбензоат, бензилцинамат, бензилсалицилат, бутилфенил метилпропионал, гераниол, евгенол, дестилат от дървесен мос (Evernia furfuracea), дестилат от дъбов мъх (Evernia prunastri), изоевгенол, канелен алкохол, кумарин, лимонов, линалоол, метил-2-октиноат, фарнезол, хексилцинамал, хидроксицитронелал, циклохексен-карбоксалдехид, цинамал, цитронелол.

Гледайте състава на продуктите! Не е задоволително да ревизирате на етикета за термини като „ хипоалергичен “, „ без мирис “ или „ за сензитивна кожа “, защото няма стандарт или формулировка, които да уреждат потреблението на тези термини.

Ето какъв е съставът на 5 случайно определени козметични продукта от серията “Бочко ”. Оставяме на читателя самичък да реши до каква степен подходящо е да третира детето си с химически коктейли от по 25 съставки.

1. Бочко – слънцезащитен крем SPF50:

1.1. вода,

1.2. октокрилен — слънцезащитен филтър, предпазващ от UVB лъчите. Веществото е необятно употребявано поради химическата му резистентност. Въпреки това, след една година октокриленът се трансформира в бензофенон, която има свойството да прониква дълбоко в кожата със съществени последствия. Бензофенонът може да провокира обриви, възпаления и реакции на свръхчувствителност, рак на черния дроб или лимфоми. Това се вижда в извършените опити над животни. Молекулата на бензофенона въздейства също и на щитовидната жлеза, както и на детеродните органи. Това е съществено съображение да НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ОТНОВО плажно мляко, останало от предишното лято!

На всяка опаковка има знак, който указва в какъв период може безвредно да се употребява козметичният артикул след отваряне. Търсете изображение на кутийка с отворено капаче, в която е посочена цифра. Тя указва какъв брой месеца след отваряне на опаковката би трябвало да изхвърлите продукта или най-малко да спрете да го употребявате.

1.3. диетиламино хидроксибензоил хексилбензоат — слънцезащитен сътрудник (поглъща UVA лъчите),

1.4. етилхексил метоксицинамат (октиноксат) — водоразтворим слънцезащитен сътрудник, поглъщащ радиация от UVB лъчите. Вреден за коралите,

1.5. С12-15 алкилбензоат — синтетична съставна част, употребена като емолиент и подобрител на текстурата,

1.6. глицерин — овлажнител,

1.7. цетеарилов алкохол — омекотител на кожата, подобрител на текстурата,

1.8. полиглицерил метилглюкоза дистеарат — емолиент, подобрител на текстурата,

1.9. фенилбензимидазол сулфонова киселина (PBSA) — водоразтворим UV филтър, постоянно срещана съставна част в слънцезащитната козметика. PBSA е позволено да се включва в продуктите за грижа за бебето, макар че се смята за канцероген — при контакт с кожата този съставен елемент създава реактивни кислородни форми, които могат да повлияят на клетъчния метаболизъм и по този метод да причинят разновидности, водещи до заличаване на генетичната информация.

Предполага се, че фенилбензимидазол сулфоновата киселина е обвързвана с развиването и на някои сърдечно-съдови болести.

1.10. титанов диоксид — физически слънцезащитен сътрудник, оцветител/пигмент,

1.11. каприлови/капронови триглицериди — емолиент, подобрител на текстурата. Действа омекотяващо и изглаждащо на кожата.

1.12. триетаноламин — емолиент, регулатор на рН, стабилизатор. Има капацитет да провокира контактни алергии.

1.13. глицерил стеарат — емолиент и сгъстяващ сътрудник,

1.14. PEG-100 стеарат — емолиент, почистващ сътрудник,

1.15. бис-етилхексилоксифенол метоксифенил триазин — UV филтър, придава водоустойчивост на слънцезащитните средства.

1.16. полиизобутен — сгъстител, подобрител на текстурата,

1.17. токоферилацетат — антиоксидант, производно на витамин Е,

1.18. пантенол — овлажнител,

1.19. феноксиетанол — синтетичен антибактериален сътрудник и консервант, стабилизатор на парфюми и сапуни; употребен даже в натурални и органични козметични артикули. Може да бъде нечист с канцерогенния токсин 1,4-диоксан. Научно потвърден дразнител за човешката кожа и очи.

Феноксиетанолът работи и като ендокринен дисруптор (нарушава вярната функционалност на ендокринната система), предизвиква увреждане на пикочния мехур и води до изострен белодробен оток при животните (не е тествано това му деяние върху хора!).

1.20. полихидроксистеаринова киселина — емулгатор,

1.21. стеаринова киселина — сгъстител, емулгатор, емолиент,

1.22. алумина — алуминиев оксид, употребен като абразив, сгъстител и абсорбент,

1.23. етилхексилглицерин— овлажняващ сътрудник, консервант,

1.24. ксантанова гума — сгъстител, емулгатор, подобрител на текстурата. Със същото предопределение се използва и в хранителната индустрия (Е 415).

1.25. парфюм (аромат) — благоуханен съставен елемент, чийто състав е фирмена загадка.

1.26. натриев ЕДТА — всеобщо употребен консервант в козметичните формули. Има свойството да свързва химически металните йони и по този метод оказва помощ да се предотврати развалянето на козметичните артикули.

Детският предпазен крем за ръце съдържа цели 26 химически съставки… Без лупа няма да съумеете да ги прочетете. Никой не знае за какво върху артикул, предопределен за България, съставките са изписани на британски език

Бочко – предпазен крем за лице и тяло – Витамин Е, Невен и Маслина:

2.1. вода,

2.2. каприлови/капронови триглицериди — емолиент, подобрител на текстурата,

2.3. течен парафин — емолиент. Мъртва, инертна субстанция. Образува върху кожата водонепропусклив филм, който задържа влагата.

Това “запечатване ” попречва възобновяването на клетките и затруднява обмяната на веществата. Освен това запушва порите и кожата не може да диша добре, нито да отстранява токсините.

2.4. изопропил миристат — емолиент, подобрител на текстурата,

2.5. цетилов алкохол — емолиент, емулгатор, сгъстител,

2.6. глицерил стеарат — емолиент и сгъстяващ сътрудник,

2.7. цетеарет-15 — подобрител на текстурата, ПАВ, емулгатор.

2.8. Olea Europaea Fruit Oil — масло от маслина — растителен дестилат с функционалности на антиоксидант и емолиент.

2.9. цетил диметикон — силиконов полимер с голям брой функционалности: омекотител, емулгатор, понижаващ пяната сътрудник. Предотвратява загубата на вода, без да задушава кожата.

2.10. Calendula Officinalis Extract — дестилат от невен, има противовъзпалително и антимикробно деяние, антиоксидант.

2.11. цинков оксид — слънцезащитен сътрудник, избелител, сгъстител,

2.12. етилхексил метоксицинамат (октиноксат) — водоразтворим слънцезащитен сътрудник, поглъщащ радиацията от UVB лъчите.

2.13. диметикон — силикон, емолиент, подобрител на текстурата,

2.14. феноксиетанол — синтетичен антибактериален сътрудник и консервант. Виж бележката към 1.19.

Бебета и дребни деца, които биват почиствани постоянно с влажни кърпички, които даже при “реномирани ” марки постоянно съдържат феноксиетанол като втора по количество съставна част след водата (което значи доста количество). При тях с изключение на през кожата, феноксиетанолът навлиза в организма и през устата, защото лапат ръчичките си и предметите, почиствани с мокрите кърпички (лъжички, биберони, играчки и др.)

2.15. етилхексилглицерин — овлажняващ сътрудник, консервант,

2.16. пантенол — овлажнител,

2.17. токоферил ацетат — антиоксидант, производно на витамин Е,

2.18. бисаболол — успокоителен кожата сътрудник с противовъзпалително деяние, съставен елемент в етеричното масло от лайка (Matricaria chamomilla).

2.19. парфюм (аромат) — благоуханен съставен елемент, чийто състав е фирмена загадка,

2.20. Helianthus Annuus Seed Oil (масло от слънчогледови семки),

2.21. лимонена киселина — регулатор на рН,

2.22. акрилати/С10-30 — подобрители на текстурата. Синтетичен полимер, който нормално се употребява за втвърдяване на формули на водна основа, като душ геловете, или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони.

2.23. алкил акрилат кросполимер — подобрител на текстурата, синтетичен полимер, който нормално се употребява за втвърдяване на формули на водна основа, като душ геловете, или за стабилизиране на емулсии като кремове или лосиони.

2.24. натриева основа (сода каустик) — регулатор на киселинността, употребява се в минимални количества

2.25. BHA (бутилхидроксианизол) — синтетичен антиоксидант, употребява се и в храните (Е 320).

2.26. BHT (бутилхидрокситолуен) — синтетичен антиоксидант, употребява се и в храните (Е 321).

2.27. динатриев ЕДТА — консервант. Виж бележката към 1.26.

Бочко — шампоан за коса и тяло с лавандула:

3.1. Вода,

3.2. лаурил глюкозиди — почистващи сътрудници,

3.3. кокамидопропил бетаин — почистващ сътрудник, ПАВ.

3.4. Lavandula Angustifolia Flower Extract — дестилат от лавандула, ароматно вещество със синтетичен или естествен генезис,

3.5. лимонена киселина – регулатор на киселинността,

3.6. натриев бензоат — консервант, употребява се и в храните (Е 211).

3.7. калиев сорбат — консервант, употребява се и в храните (Е 202).

3.8. парфюм (аромат) — благоуханен съставен елемент, чийто състав е фирмена загадка.

3.9. тринатриев етилендиамин дисукцинат — консервант, хелатиращ сътрудник (свързва металните йони и по този начин предотвратява действието им върху другите съставки).

Бочко — детски шампоан и душ гел 2 в 1:

4.1. Вода,

4.2. натриев лауретсулфат (SLES)— почистващ сътрудник (пенител), сходен на натриевия лаурилсулфат (SLS). Задължителна съставна част на множеството шампоани. Въпреки това все по-често се срещат етикети, на които написа “Без сулфати ” или “Без SLES и SLS ”, което еднопосочно указва, че използването на двата химикала не е напълно безпроблемна. Очите на подрастващите са застрашени от погрешно развиване, в случай че са изложени на действието на натриев или амониев лауретсулфат. Също по този начин могат да увредят имунната система на кожата. SLES и SLS постоянно се дегизират в “натуралната ” козметика с обяснението “добива се от кокосовото масло ”. Пропускат се обаче поредицата химически превръщания, които търпи кокосовото масло, до момента в който се трансформира в SLES и SLS.

4.3. кокамидопропил бетаин — почистващ сътрудник,

4.4. лаурил глюкозиди — почистващ/измиващ сътрудник,

4.6. PEG-7 глицерил кокоат — синтетичен емолиент, емулгатор, ПАВ,

4.6. Chamomilla Recutita Extract — дестилат от лайка, работи като антиоксидант, има противовъзпалителни свойства.

4.7. Tilia Cordata Extract — дестилат от липа, антиоксидант,

4.8. ниацинамид — антиоксидант, витамин В3,

4.9. пантенол — овлажнител,

4.10. лимонена киселина — регулатор на рН,

4.11. парфюм (аромат) — благоуханен съставен елемент, чийто състав е фирмена загадка,

4.12. цитронелол — ароматично вещество. Задължително се изписва на етикетите!

4.13. хексил цинамал — ароматично вещество с недобра популярност. Задължително се изписва на етикетите!

4.14. линалоол — ароматично вещество, което може да нервира кожата. Задължително се изписва на етикетите!

4.15. натриев бензоат — консервант, употребен и в храните (Е 211).

4.16. калиев сорбат — консервант, употребен и в храните (Е 202).

4.17. поликватерниум-10 — синтетично полимерно съединяване, употребявано най-вече заради своята стойност като еластичен филмообразуващ и антистатичен сътрудник.

4.18. натриев хлорид — свързващ сътрудник (готварска сол),

4.19. динатриев ЕДТА — консервант в козметичните формули. Виж и бележката към 1.26.

4.20. CI 16035 (Allura Red, E 129) — червен синтетичен оцветител,

4.21. CI 47005 (Хинолиново жълто, Е 104) — жълт синтетичен оцветител.

Бочко — слънцезащитен спрей SPF 30:

(със слънчогледово масло) 

Водоустойчив транспарантен спрей с висока отбрана против нездравословните UVA и UVB лъчи. Предпазва детската кожа от слънчево изгаряне. Съдържа бензофенон-3.

Самата фраза “Съдържа… ” постоянно е предизвестие за съществуването на не толкоз безвреден химикал в избран артикул!

5.1. циклопентасилоксан — силикон, емолиент,

5.2. алкохол — употребява се за разреждане на други съставки,

5.3. цетеарил етилхексаноат — емолиент, подобрител на текстурата,

5.4. C12-15 алкилбензоат — синтетични съставки, употребявани като емолиенти и подобрители на текстурата,

5.5. октокрилен — слънцезащитен сътрудник, защищава от UVB лъчите) — виж бележката към 1.2.

5.6. етилхексил метоксицинамат — UV-филтър, прочут също като OMC или октиноксат,

5.7. етилхексил салицилат (октисалат ) — UV-филтър. Използва се като съставна част за попиване на UVB лъчи от слънцето.

5.8. бензофенон-3 (оксибензон) — водоразтворим UV-филтър (слънцезащитен агент) — отровен за коралите.

Опасният химикал бензофенон-3 е допустима причина за контактни и фотоактивни алергични реакции. Широкоприет е като ендокринен унищожител и е обвързван с заболяването на Хиршпрунг.

5.9. бутил метоксидибензоил бутилметан (авобензон) — слънцезащитен сътрудник, UV-филтър. Един от слънцезащитните филтри, които работят като хормона естроген. Счита се за относително безвреден, когато концентрацията му не надвишава 5%. За страдание това надали ще е изписано на етикета.

5.10. диетиламино хидроксибензоил хексилбензоат — слънцезащитен сътрудник,

5.11. парфюм (аромат) — благоуханен съставен елемент, чийто състав е фирмена загадка,

5.12. Helianthus Annuus Seed Oil (масло от слънчогледови семки),

5.13. BHT (бутилхидрокситолуен) — синтетичен антиоксидант, употребява се и в храните (Е 321).

5.14. BHA (бутилхидроксианизол) — синтетичен антиоксидант, употребява се и в храните (Е 320).

РЕЧНИК

Водоразтворими UV филтри — тези сънцезащитни сътрудници могат да се отмият в океаните и да увредят коралите. Такива са например етилхексил метоксицинамат (чизвестен също като OMC или октиноксат (octinoxate), бензофенон-3, още прочут като оксибензон (oxybenzone), 4-метилбензилиденкамфор (4-MBC). Хаваите са първият американски щат, забранил оксибензон и етилхексил метоксицинамат (октилметоксицинамат или октиноксат), считано от 01.01.2021 година Проби от водите откриват следи от тези химикали съвсем навяскъде по света. Те са сложни и за филтриране посредством познатите техники за ликвидиране на отпадъчни води.

Някои органични филтри са способни да провокират алергични, фотоалергични и фототоксични реакции. Други демонстрират неустойчивост под действието на UV радиацията, като се разпадат до вторични субстанции, които са способни да реагират с ензими от антиоксидантната отбрана на организма и да потискат действието им, както и да генерират реактивни кислородни типове, познати като свободни радикали. Филтри като оксибензона и авобензона демонстрират дарба да реагират с хлора във водата на плувните басейни, в резултат на което се образуват вторични артикули с отровен резултат. Дадени комбинации от филтри също се оказват неудачни. Неорганичните филтри титанов диоксид и цинков оксид са способни да играят ролята на фотокаталитици (вещества, ускоряващи реакция, която настава под действието на светлинна енергия). Пример – комбинацията от авобензон, етилхексил метоксицинамат и нано титанов диоксид води до фотолиза (разпад под действието на светлинна енергия) на етилхексил метоксицинамата, което намалява слънцезащитната успеваемост на продукта. Изследвания сочат и дарба на наночастици титанов диоксид да провокират окисление на кожните липиди и генериране на реактивни кислородни типове (свободни радикали) в епидермиса. За да се предотврати сходен резултат, те биват покрити с „ инертни “ материали като алуминий или силикони, преди влагането им в артикули. Способността на някои органични филтри да проникват през епидермиса е потвърдена с определяне на тяхното съществуване в урината и кърмата при хора, употребявали артикули, съдържащи тези филтри.

Емолиентите са смазващи и сгъстяващи съставки, които предотвратяват загубата на вода и имат омекотяващ и успокоителен резултат върху кожата. Такива са съставки като растителни масла, минерално масло, какаово масло, вазелин, мастни киселини (вкл. животински). Често такива съставки са с восъчна текстура и външен тип и те обезпечават елегантна текстура и чувство.

Консервантите са предопределени за отбрана на козметичните артикули. Тези съставки играят основна роля за запазването на козметиката в сигурност против повреждане и замърсяване от микроорганизми по време на предпазване и продължителна приложимост. Това е значимо за сигурността на потребителите. Най-използваните консерванти са феноксиетанол и парабените.

ПАВ — повърхностноактивно вещество. ПАВ имат доста функционалности, в това число почистващи сътрудници за разтваряне на замърсяванията, поддържащи сътрудници, с цел да не се отделят твърдите частици от течния артикул, пенливо вещество и емулгатори, позволяващи смесването на масло и вода.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР