Какво е общото между водопадите Игуасу в Бразилия, историческия център

...
Какво е общото между водопадите Игуасу в Бразилия, историческия център
Коментари Харесай

Ще изпаднат ли "Св. София" и Охридското езеро от световното наследство

Какво е общото сред водопадите Игуасу в Бразилия, историческия център на Залцбург и Бистришките баби? А между Австралийския коралов риф, Мадарския конник и парка на динозаврите в Алберта, Канада? Всички сме чували за листата с обекти от международното наследство на ЮНЕСКО, дори можем да назовем няколко известни забележителности от него. Но по какъв начин е основан той и за какво някои обекти влизат в него, до момента в който други - не? Как се влиза (и по какъв начин се излиза) от листата? 

UNESCO - United Nation`s Education, Science and Cultural Organization, наричаме особено звено към Организация на обединените нации, което управлява планове в пет посоки: обучение, естествени науки, обществени и филантропични науки, просвета, връзка и информация. Обектите на ЮНЕСКО спадат към региона на културата. Те са естествени или основани от индивида, като вторите могат да бъдат и нематериални. И в двата случая има нужда да бъдат съхранени и непокътнати за поколенията.

Концепцията за международното наследство се заражда в края на 50-те години на ХХ век. Основният подтик за приемането на Конвенцията за международното завещание дава интервенцията по спасяването на храмовия комплекс Абу Симбел от средата на XIII век прочие Хр. Той е заплашен от заличаване, след като попада в чашата на (тогава предстоящия) язовир Асуан. Тогавашната Обединена арабска република (сега Египет и Сирия) и Судан се обръщат към ЮНЕСКО. Организацията организира огромно събиране на средства и светът се оказва толкоз великодушен, че съвсем всички значими храмове и светилища в Нубия са непокътнати. Това е 

 

най-голямата спасителна операция в историята на археологията

 

Двата храма, отдадени на фараона Рамзес II и жена му Нефертари, са разглобени и преместени  от западния бряг на река Нил на плато, 64 метра по-високо от истинското им местонахождение, с цел да не бъдат залети от водите на язовира. След тази интервенция излиза наяве, че е време да се сътвори централизиран механизъм за запазване на културното завещание.

ЮНЕСКО всъщност е основана няколко години по-рано. Неин предходник е Международната комисия за интелектуално съдействие, учредена през 1921 година в границите на предшественика на ООН – Общността на нациите. В комисията са взели участие Алберт Айнщайн, Мария Кюри, Анри Бергсон, Томас Ман и Бела Барток. На Лондонската конференция през ноември 1945 година е признат правилник на ЮНЕСКО, а на идната година той е подписан от 20 страни и влиза в действие. България се причислява през 1956 година

А през 1978-а е основан и Списъкът на международното завещание. 

Първите 12 забележителности

 

включени в него, са катедралата в Аахен (Германия), островите Галапагос (Еквадор), L`Anse aux Meadows - място в северния завършек на остров Нюфаундленд (Канада), където през ХI век  е било първото известно европейско населено място в Новия свят, издълбаните скални църкви в Лалибела (Етиопия), Солните мини " Величка " (Полша), Националният парк " Йелоустоун " (САЩ)... Наследството може да бъде много разнообразно - от планина или град до постройка или мартеница. 

В Списъка на международното културно и естествено завещание влизат номинирани и утвърдени по интернационална стратегия международно приети забележителности, които би трябвало да дават отговор на редица критерии. Обектите на културното завещание трябва да са шедьоври, да са единствени по рода си или най-малкото да са извънредно удостоверение за културни обичаи или цивилизации, да илюстрират значими стадии от развиването на международната история, да бъдат осезаемо свързани със събития или обичаи, хрумвания, вярвания, творби…

Сред критериите за природното наследство влизат невероятната естествена хубост, естетическо значение, представянето на важен стадий от историята на Земята или значими настоящи екологични и биологични процеси в еволюцията и т.н. Критериите от време на време се допълват и доуточняват от специалисти от целия свят с задачата най-ценното от природата и човешката просвета да бъде намерено и съхранено за идващите генерации.  

 

Български обекти  стартират да се появяват

 

в списъка почти незабавно след създаването му. През 1979 година влизат Боянската черква, Казанлъшката тракийска гробница, Ивановските скални църкви и Мадарският конник. До 1985 година са добавени Старият Несебър, Рилският манастир и Свещарската гробница. През 80-те са включени и първите обекти на естественото наследство — Националният парк " Пирин " и естественият резерват " Сребърна ", а през ХХI век и Старите вековни букови гори на Карпатите и други райони на Европа - по този начин е наречено общо завещание на 18 страни, в което България взе участие с Националния парк Централен Балкан.

След 2009 г. влизаме с пет обекта в листата на нематериалното културно завещание: Бистришките баби, прочули се с осъществяванията си на остарял фолклор от Шоплука; нестинарството - античният български и гръцки бит, при който хора танцуват боси върху жарава; традицията на произвеждане на чипровските килими;  фолклорният празник „ Сурва ”, основан на античен езически бит за преследване на злите сили; мартениците като традиция за празнуване на 1 март в България, Румъния, Молдова и Македония.

Най-богати на международно завещание са Китай и Италия - с по 55 обекта. Следва ги Испания, Германия, Франция, Индия, Мексико, Англия, Русия, а десетото място с по 24 обекта си поделят Иран и Съединени американски щати. България има толкова ценни наследства, колкото и Австрия, Нидерландия, Дания, Хърватска и Южна Африка (по десет).

През новото хилядолетие списъкът към този момент включва над 1200 обекта в 167-те страни членки: 869 културни, над 200 естествени и 39 смесени. Но до момента в който през първите си десетилетия той единствено се удължава, през ХХI век вече се случва и 

заличаване от листата

 

През юли 2021 година ЮНЕСКО гласоподава за унищожаване на крайбрежната линия на Ливърпул от листата си с обекти на международното завещание. Причината беше в бурно разрастващите се строителни действия, проектите и преустрояване на региона и опасенията от проекти за нов футболен стадион. Кметът на Ливърпул Джоан Андерсън назова решението на ЮНЕСКО " неразбираемо " и добави, че градските управляващи ще проучат опцията за обжалване.

Статутът на обект на международното културно завещание не носи непосредствено пари, с изключение на в доста редки случаи, само че доста покачва престижа на града и притегля туристи. Смята се, че доста американци и азиатци пътуват съгласно листата на ЮНЕСКО. Годишните доходи от туризъм в Националния парк  " Лейк Дистрикт " в Централна Англия са се нараснали с 20 милиона английски лири, след като той най-сетне влезе в него след 30 години несполучливи опити. Всяко изтриване от Списъка на международното завещание е загуба, в случай че не на друго, то на авторитет и благоприятни условия.

Това е едвам третото сходно заличаване. Първото беше в Оман през 2007 година, когато  от Списъка на ЮНЕСКО бе отстранен Резерватът на арабския орикс, заплашен тип антилопа — поради допускане на бракониерство и заличаване на хабитата, довело до съвсем цялостното изгубване на популацията на този тип. Интересна детайлност е, че за разлика от Ливърпул в Оман изваждането на обекта от Списъка на международното културно и естествено завещание е осъществено и в съотвествие  с желанието на оманското държавно управление, което е решило да редуцира територията на резервата с 90%, откакто на мястото е намерено петролно находище.

Втори обект беше изваден от листата през 2009-а - Дрезденската котловина на Елба - поради строящия се от 2007 година мост, който пресича региона. Дългата 20 километра котловина бе включена само пет години по-рано, а изключването ѝ бе предшествано от нескончаем спор сред локалните управляващи, защитаващи моста и съперниците им измежду поданството.

За благополучие в България с обектите на ЮНЕСКО няма сходни проблеми (въпреки строителните безчинства в Несебър например), само че в две от съседките й има.

 

Обекти с последни предупреждения

 

Преди месец Турция отхвърли констатациите в отчета на ЮНЕСКО по отношение на джамиите " Света София " и " Карие " в Истанбул. Малко по-рано Комитетът за международно завещание изрази " угриженост по отношение на придаването на статут на джамия на този монумент от византийската ера " и изиска от Турция да показа " обновен отчет за положението " на постройката до 1 февруари 2022 година

На 10 юли 2020 година турският президент Ердоган подписа декрет, съгласно който мюсюлманските служби се възобновяват в " Света София " в Истанбул. Редица християнски църкви показаха страдание за това решение. Реакция последва и от ЮНЕСКО. Но Турция отхвърля констатациите в доклада като „ неотговарящи на настоящата обстановка, написани предубедено и с политически претекстове “. От външнополитическото ведомство акцентират, че Турция ще продължи да поставя деликатни грижи за импортираните в Списъка на международното завещание обекти, като съблюдава своите права, пълномощия и отговорности “.

Вторият проблематичен обект в нашия район са Охридското езеро и град Охрид. В отчет от ЮНЕСКО от началото на годината имаше предизвестия, че районът може да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО за застрашени световни благосъстояния - последната стъпка преди изваждането. Описани бяха всички пропуски, неточности, неизпълнени  задължения — както от управляващите, по този начин и от локалното население… Шест месеца по-късно комитетът за  международно завещание взе решение да се даде спомагателен краен период на Северна Македония да работи в сходство с рекомендациите на задачите на ЮНЕСКО, с цел да избегне заплахите пред сегашния статут на езерото и градазна международно завещание.

 

Във висящо състояние е и Венеция

 

Италианската перла нe бeшe включeнa в cпиcъкa нa ЮНECКO нa зacтрaшeнoтo cвeтoвнo нacлeдcтвo, само че има cрoк дo 1 дeкeмври дoгoдинa дa прeдcтaви нoвa рaвнoсмeткa зa cъхрaнeниe нa eкoсиcтeмaтa нa Вeнeция и лaгунaтa ѝ. Предлагане за влизане в отрицателния лист бeшe нaпрaвeнo мaлкo прeди зaбрaнaтa зa прeминaвaнe нa гoлeми круизни кoрaби, кoятo влезе в cилa през aвгуcт. Сега в централната част на Венеция могат да дебаркират единствено по-мaлки плавателни съдове c до 200 пасажери.

Въпреки пандемичната конюнктура годишната сесия на ЮНЕСКО през август добави в листата на международното завещание над 30 нови попълнения с скъпа културна, историческа и/или естествена хубост. Този път в листата попаднаха Национален парк в Габон, архитектурни детайли - портици и прилежащите им здания, някои от които още от ХII век, в Болоня, Тройният мост в центъра на Любляна… В влиятелния лист на нематериалното завещание пък към този момент са културата на сауната във Финландия, приготвянето на закваска в Малта, танците на Будима в Замбия и надпреварите за косене на трева в Босна и Херцеговина - както и традицията да се свири с ловджийски рог, оценена със статут по едно и също време в Италия, Франция, Белгия и Люксембург.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР