Какво е новото в Новата Стратегия за детето (2019-2030) и

...
Какво е новото в Новата Стратегия за детето (2019-2030) и
Коментари Харесай

Какво е новото в новата Стратегия за детето

Какво е новото в Новата Стратегия за детето (2019-2030) и за какво тя провокира толкоз бурни диспути в обществото?

Задава ли се нещо " ужасно ", както тръбят консуматори в обществените мрежи, или става въпрос за следващата използвана за всеобща неуравновесеност тема по сходство на Истанбулската спогодба?

Ако следите новините и четете обществените мрежи, несъмнено сте попаднали на най-малко един пост или група, в които някой е угрижен, че Стратегията за детето ще трансформира децата ни в джендъри, ще ни ги лишават по " норвежкия модел ", в учебно заведение ще ги учат на непознати за обществото ни полезности и ще загърбят родните. А ударите ли пестник - край с родителските ви права!

Така ли е в действителност?

Естествено, мъчно е да се допусне, че която и да е държавна администрация, била тя и българската, има за цел всеобщо лишаване на деца от фамилиите. Логично видяно - от години страната води политика в посока деинституционализиране, приемните фамилии са малобройни, а годни за утвърждение претенденти мъчно се намират. Затова е нереалистично да си представим всеобщо извеждане на деца от фамилиите и " настаняване при гей двойки ".

Проектостратегията следва Конвенцията за протекция на детето на Организация на обединените нации, призната от България още през 1991 година, и Семейния кодекс, който ясно регламентира правата и отговорностите на родителите в грижата за физическото, умственото, нравственото и обществено развиване на децата, тяхното обучение и ползи. Стратегията е нормативно изискуема съгласно Закона за протекция на детето и слага два съществени хоризонта на влияние: обезпечаването на условия за съблюдаване на правата и качеството на живот на детето.

Според Конституцията, фамилията, майчинството и детето са под протекция на страната. Семейният кодекс не слага интереса на децата пред този на родителите, само че задължава родителите да се управляват от най-хубавия интерес на детето. На тази база са и залегналите цели в Стратегията, а точно - развиване на компетентностите на децата и родителите, развиване на капацитета на всяко дете, както и на капацитета на всички експерти, които работят с деца. В този смисъл, заложена в стратегическия документ е поддръжката за родителите, а не вместо родителите.

Визията на Стратегията: На всяко дете в България и на всеки стадий от детството му би трябвало да бъде обезпечена интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развиването му среда, която подсигурява неговите права и богатство, при обезпечена поддръжка на родителите и на експертите, които поставят грижа за децата. Досега за всички от 0 до 18 години се говореше като за един неделим интервал - детство. За първи път в Проектостратегията се визират различни ограничения, по отношение на обособените витални цикли в развитието на детето.

Мисията на Стратегията: е активизирането, финансовото застраховане, консолидираното и насочването на напъните на държавните институции и на гражданското общество към възстановяване на средата и към повишение на виталните шансове на всяко дете за реализация на неговите благоприятни условия, посредством създаване на избрана степен на обществена подготвеност.

Акцентите в Стратегията :

Здраве: За първи път здравето на детето се слага преди всичко още преди неговото фактическо раждане. В поддръжка на това, на всяка бременна жена, без значение от обществения и осигурителния статус, е гарантиран достъп до универсални здравни грижи. Предложените основни ограничения са още във връзка с ранна диагностика и лекуване, дълготрайно лекуване и рехабилитация, актуализиране на листата на болесттите, чието лекуване се заплаща от НЗОК и други

Ранно детско развиване : Стратегията обгръща всички деца и всички възрастовите стадии на детското развиване от началото на бременността до навършването на 18-годишна възраст на детето. Предложението за въвеждане на регулярни визити на медицински експерт в дома, така наречен патронажна грижа има за цел ранното различаване на усложнения в развиването на детето, както и осигуряване на поддръжка за кърменето и посрещане на психическите потребности на майките и бебетата. Предвидено е и разширение на мрежата от детски кухни в страната и основаване на стратегии за обезпечаване на здравословно и пълноценно хранене на децата до 3-годишна възраст, които се отглеждат в фамилии в неравностойно състояние.  

Детство и юношество : Мерките против рисково държание на подрастващите включват обезпечаване на налични стратегии и услуги за предварителна защита на употреба на тютюневи произведения, алкохол, психоактивни субстанции. Здравното и половото обучение за първи път обгръща освен младежите в учебно заведение, само че и тези, които към този момент са отвън него.

Насилие : В международен проект възбраната за телесно наказване, съчетана с ограничения за поддръжка на родителите за развъждането на децата им и осведомителни акции, водят до възходящо отрицание както към потреблението на този способ, по този начин и към насилието над деца въобще. За 2018 година сигналите за принуждение над деца са 553, свързани с разнообразни форми на принуждение, множеството за физическо - над 200, за неглижиране от родителите - 152 случая, за психическо принуждение над деца сигналите са 110. Сигналите за полово принуждение са 61. В 30 от жалбите се слага като проблем потреблението на несъответствуващи, уронващи достолепието способи на образование, които и в този момент са неразрешени в Закона за протекция на детето.

Стратегията въвежда  възбрана на телесното наказване като битка с насилието . Въвеждането на позитивното образование и ненаказателни способи като опция на всевъзможни форми на телесно наказване и принуждение целят да подсигуряват правото на детето да живее в сигурна и безвредна среда. Целта на тактиката не е да глоби родителите, а да ги поддържа в верния избор на способ на образование. Стратегията предлага работеща система за предварителна защита на домашното принуждение, докладване и предприемане на незабавни ограничения за протекция при всички случаи на домашно принуждение над деца, както и ефикасен достъп до услуги за възобновяване, придружаване, психосоциална, здравна и правна поддръжка за деца, потърпевши и очевидци на принуждение и закононарушение

Детско правораздаване : Реформата на детското правораздаване е основен акцент за Стратегията. В нея е залегнало основаване на система за детско правораздаване, насочена напълно към правата на децата. В тази връзка е и предлагането за въвеждане на възбрана за задържането и лишаването от независимост на деца под 14-годишна възраст, както и възстановителното правораздаване като поръчка за превантивната обществена работа с тях за недопускане на други незаконни прояви. 

Обучение : Достъпът и пълноценното присъединяване в качествени форми на ранно обучение и грижа са обезпечени за всички деца. Ранното различаване на усложнения в развиването на детето и развиването на форми за работа с родители и деца в най-ранна възраст са измежду заложените ограничения. Повишаване на просветителните резултати на всеки възпитаник да е учредено на  самостоятелните му качества и заложби е друга цел на Стратегията.

Семейство : В резултат на осъществяването на тактиката се чака в дълготраен проект, преминавайки през понижаване на броя на децата в институциите, да се доближи до цялостното закриване на класическия вид институции , като в същото време се приключи настаняването в институции за деца от 0 до 3 години след привършване на промяната. Сред заложените ограничения са: насърчаване на родителските умения и поддръжка на бъдещите родители, стимулиране на самодейната роля на бащите в развъждането на децата . Съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, родителите имат първостепенна отговорност за обезпечаване висшите ползи на детето да бъдат първостепенно основание. Родителите или, съгласно случая, законните настойници, попечители или други лица, при които детето е настанено, носят отговорност за развъждането и развиването на детето.

Овластяване : За първи път детето се преглежда като притежател на права, а не като въздържан обект на влияние. Осигурява му се опция да взе участие в решенията на значими въпроси от неговия живот. Гарантира се достъпа до културни и обществени действия. Формират се граждански компетентности, обществената изолираност се смята за неприемлива. Предприети са и ограничения против детските бракове и ранни съжителства. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР