Какво е качеството на училищния живот? Какви са практиките за

...
Какво е качеството на училищния живот? Какви са практиките за
Коментари Харесай

Качество на училищен живот и резултати – зависимост и връзка



Какво е качеството на учебния живот? Какви са практиките за възстановяване? Какъв е инструментариумът за оценка на успеваемостта на учебното обучение?

Темите разяснява в “Нашият ден “ Асенка Христова , изпълнителен шеф на Института за проучвания в образованието.

Изследователската стратегия „ Качество на учебния живот “ е част от цялостната активност на ИИО, ориентирана към основаване на благонадежден инструментариум за оценка на успеваемостта на учебното обучение в България.

Какво демонстрира анализът

“Създадохме програмата с разбирането, че има доста основни фактори, които допускат сполучливото учене. И другите чувства, другите опити, прекарвания, настройки на децата, свързани с техния опит в учебно заведение, оказват доста значително въздействие върху този развой.

Ние валидирахме един модел на премерване на качеството на учебния живот, който се базира на данните на българските възпитаници. След това успяхме да репликираме този модел в 26 страни в Европейски Съюз.

Това, което виждаме, е, че н езависимо от другите исторически, културни, политически и социално-икономически особености, в които действат другите просветителни системи в Европа, има няколко структури, свързани с живота в учебното заведение, които дават опция за едно премерване на това по какъв начин учениците реагират и те в действителност на процедура се оказва, че реагират по подобен метод .

Като цяло тези структури са свързани с адаптивното чувство на учениците, че са част от учебното заведение, че принадлежат към съответната група, учебна общественост, клас. С това дали получават поощряване и схващане от страна на учителите си, дали се усещат безвредно в класните си стаи, дали са подложени на произшествия, на тормоз и принуждение в учебно заведение. Също дали схващат изгодата от съдействието между тях при работата си в учебното заведение, и дали виждат изгоди от образованието си за бъдещия си живот. Самооценката им и способността да се оправят със дилемите.

Това, което виждаме, е, че на всички места в Европейски Съюз, всички тези детайли имат доста висок капацитет за повишение на университетските резултати на учениците . Най-голямо въздействие указва ограничението на издевателството и насилието в учебно заведение. Подобряването на самооценката на учениците. И разбирането и поддръжката от страна на учителите. “



Пандемията

“Това, което се случва сега в българското обучение, след едногодишен престой в отдалечен формат на образование, в електронна среда – Българя влезе в този развой на доста сериозна рецесия, обвързвана с ниски просветителни достижения, с висок % на отпадащите и незаписаните в учебно заведение, със задълбочаваща се просветителна беднотия и неравенства . С доста едва представяща се система за образуване на умения и в това време към това се натрупват и отрицателните резултати на пандемията.

За съжаления няма да е задоволително учениците просто да се върнат в учебно заведение. Трябват доста незабавни ограничения, свързани със съществени корекции на дефицитите, които се случват сега. “

В звуковия файл можете да чуете още по тематиките – прибързано овакантяване на учебно заведение – проценти и степен у нас – вероятни решения; отражение на отдалеченото образование върху учениците в дълготраен проект.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР