Какво друго е острата реакция на Корнелия Нинова срещу изгонването

...
Какво друго е острата реакция на Корнелия Нинова срещу изгонването
Коментари Харесай

Нинова, стига си играла матрьошка, XXI век е и сме в ЕС

Какво друго е острата реакция на Корнелия Нинова против изгонването на 70 съветски чиновници на съветските секрети служби, подвизаващи се като дипломати в съветското посолство в София.

Корнелия Нинова написала във Facebook: Решението да бъдат изгонени 70 съветски дипломати е невиждан акт в българската дипломация, който ще има дълготрайни последствия. (Последици за кого? Ще ни нападне съветската войска ли?)

Нинова казна, че това е „ невиждан акт “. Такъв е. Защото за първи път едновременно лъсват 70 офицери от съветските секрети служби, които работят за Кремъл и срещу ползите на България. Безпрецедентно е също българските служби да разкрият толкоз шпиони на Кремъл и това да докара до тяхното изпъждане. Досега ги пазеха и даже им помагаха, а те се разхождаха умерено из страната и даже не се криеха. Ако Нинова се беше поинтересувала най-малко малко, щеше да е научила това-онова за съветското шпионско наличие у нас. Но нея я вълнуват само братските връзки от времето на Комунистическа партия на Съветския съюз и Българска комунистическа партия. Все неща от нафталина.

Темата е извънредно значима, тъй като точно съветското шпионство у нас е една от основните аргументи за разделянето в обществото и за редица несполуки в икономическото и политическото развиване на страната ни.

През последните години се води люта борба сред Службата за външно разузнаване (СВР на Русия) и Главното разследващо ръководство към Генщаба на Руската войска (ГРУ). Една от аргументите са намаляващите финансови потоци идващи от Кремъл. Напрежението ескалира с началото на така наречен „ специфична военна интервенция “ в Украйна, известна в целия свят като войната против Украйна. Военните разузнавачи изпаднаха в глуха отбрана и в недружелюбност заради погрешните данни за украинските въоръжени сили и политическото управление в Киев. Путин е сърдит. Повечето средства се пренасочват към СВР, което пък се приема като грубо оскърбление от военните. Затова те вземат решение да си отмъстят на сътрудниците от външното разузнаване. Как? Като подложат „ динена кора “ на техни чиновници в посолствата в страните от Европейски Съюз и отвън него. България е в челния лист като страна, в която по традиция съветските служби имат от дълго време построена агентурна мрежа.

СВР обаче не остават обратно. Говори се, че точно от външното разузнаване е пристигнало осветяването на хората от ГРУ по случая с „ новичок “ в Солсбъри. Така бяха разобличени и офицерите-туристи Анатолий Чепига (Руслан Боширов) и Александър Мишкин (Александър Петров).

Според съветски източници, близки до Кремъл, депортирането преди време на Владимир Русяев от посолството в София е плод на същите тези интриги и вътрешни войни. Изхождайки от това, напълно разумно е осветяването на офицера от СВР Ярошенко от неговите „ военни “ съперници.

Тази версия се удостоверява от вътрешна информация, че след неуспеха на Русяев СВР упорства ГРУ да бъде лишено от цивилен длъжности в посолството в България. Има и информация, че ръководителите на Службата за външно разузнаване са сложили въпроса непосредствено в Кремъл. Няма да навлизаме в тази тематика, единствено подсказваме на Корнелия Нинова да се поинтересува преди да прави гръмки отбрани на шпионите на непозната страна. При това страна-агресор, която разпали най-мащабната и брутална война от Втората международна война насам.

Друга причина съветските служби да изпратят цяла войска от офицери в София е неистовото предпочитание на Путин да резервира контрола върху Западните Балкани. Македония му се изплъзва. Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина към този момент не са под настойчивост на Кремъл. Остава Сърбия. Но Белград все по-често дава знаци за отдалечаване от Москва по ред аргументи. България, която бе наричана „ Троянски кон “ на Русия в НАТО и Европейски Съюз, е последния рубеж на съветските проекти за пробутване на евразийския план. Освен това страната ни закупи стратегическо значение за алианса и Съединени американски щати след започване на военните дейности в Украйна. Който не го е схванал или е кьорав, или заблудена овца на територията на огромната политика. Западните ни съдружници няма да позволен България да се трансформира в гнила ябълка, единствено тъй като Нинова се омайва от мемоари по Коминтерна, Съветския съюз и „ дружбата от епохи за епохи “.

Темата е голяма и доста, доста значима освен за сегашното, само че най-много за бъдещето на всички българи. Не става дума за ненавист към Русия, а за същинските ни национални ползи. Те не са пробутваните от някои политици под диктовката на Кремъл, а тези, които ще обезпечат висок стандарт на живот на българите. Време е Нинова и други като нея да спрат с архаичните и изпразнени от наличие патетични отбрани на отминали времена и на диктаторския режим на Путин.

Освен това дипломат Елеонора Митрофанова сигурно е била осведомена с задачите на батальона съветски шпиони в посолството. Време е управляващите в София да реагират уместно и уверено.

И още нещо доста значимо: Как по този начин вице-премиерът Нинова показва очевидно съмнение в българските служби и дипломация? Това е не просто необичайно - буди и неприятни подозрения и въпроси.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР