Какво да очаквате, когато световните лидери се съберат за Общото събрание на ООН

...
Две години беше пандемията от коронавирус. След това стана война
Коментари Харесай

Две години беше пандемията от коронавирус. След това стана война на Русия в Украйна. По време на двете събития опасностите от изменението на климата, бедността и неравенството непрекъснато, все по-често звучаха през всяко свикване на световните лидери на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. |

С откриването на 78-ата сесия няма нито една ясна криза, която да доминира в общия дебат, тъй като нито една от гореспоменатите не е разрешена. Срещата на високо ниво ще се проведе на фона на продължаваща война, нови политически кризи в Западна Африка и Латинска Америка, продължаващ коронавирус, икономическа нестабилност, разширяващо се неравенство и нови природни бедствия под формата на опустошителни земетресения, наводнения и пожари.

В лицето на този смут темата на тазгодишния общ дебат ще бъде „Възстановяване на доверието и възобновяване на глобалната солидарност: Ускоряване на действията по Програмата до 2030 г. и нейните цели за устойчиво развитие към мир, просперитет, напредък и устойчивост за всички“.

Ето какво трябва да знаете за тазгодишното Общо събрание, председателствано от посланика на Тринидад и Тобаго в ООН Денис Франсис.

Въпреки че ефективността на Организацията на обединените нации е поставяна под съмнение откакто съществува, ползите от присъствието са безспорен. От подиума държавите излъчват своите програми, оплаквания и призиви за действие към целия свят и за постоянен запис.

Упражнението за мултилатерализъм се роди след Втората световна война и се основава на надеждата за траен мир. Тази седмица е ключов шанс за страните, които често са удавени от това, което заклеймяват като хегемонен световен ред, да привлекат вниманието на по-широка публика. Това също е шанс за лидерите да участват в срещи в кулоарите на неутрална територия.

Очаква се държавни и правителствени ръководители от поне 145 държави да заемат подиума в централата на ООН в Ню Йорк. Сред тях ще бъдат президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски – всички се очакват през първия ден. Това ще бъде първото лично появяване на Зеленски в ООН след руското нахлуване в страната му – през 2022 г. Общото събрание гласува да му предостави специално разрешение да представи предварително записана реч.

Но парадът на ораторите ще бъде отбелязан поради някои ключови отсъствия: Въпреки че всички те изпращат представители, лидерите на останалите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Франция, Обединеното кралство, Китай и Русия – няма да направят пътуването. Присъствието на Владимир Путин със сигурност би било изненадващо, но Еманюел Макрон е редовен участник и това щеше да е първата възможност на британския премиер Риши Сунак да говори пред Общото събрание. Макрон цитира предстоящото посещение на крал Чарлз III; Сунак, натоварен график.

Висши лидери от други големи страни, включително Индия – която току-що беше домакин на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи този месец – и Мексико, също се предвижда да изпратят министри на тяхно място.

Общ дебат

Структурата на общия дебат не се поддава на очевидни фойерверки – освирквания, прекъсвания или незабавни опровержения не са разрешени – но това не означава, че липсват интрига и драма.

Всеки самата реч предлага богат текст, а доставката добавя подтекст. Речи могат да бъдат шрифтове на емоционален език, дрезгави и прозрачно завоалирани послания. Те трябва да работят за 15 минути, но много пропускат тази цел. Миналата година изказванията продължиха средно около 19 минути, което предизвика иронични укори от страна на словашкия президент Зузана Чапутова – под 12 минути, нейната реч завърши с: „И тъй като спазването и на най-малките правила има значение, позволете ми да завърша тук, за да спазвам договореното време лимит." Най-дългата реч в историята продължи 269 минути и беше произнесена от кубинския лидер Фидел Кастро през 1960 г. 

Държавите членки също имат право да упражняват правото си на отговор, в което могат да отхвърлят критики, изказани по време на общия дебат. Това често са пламенни разговори в края на деня, но обикновено не се изнасят от държавни или правителствени ръководители – по-скоро от членове на по-ниско ниво на делегацията на дадена държава. Миналата година имаше 21 упражнения на правото на отговор.

Все още са шест дни, както обикновено, но тази година общият дебат приключва ден по-късно – вторник, 26 септември. Докато миналите общи дебати обикновено са протичали от вторник до понеделник, с почивка само в неделя, тази година има два дни почивка. Говорител на ООН потвърди, че няма да има изказвания в обикновено последния понеделник за отбелязване на еврейския празник Йом Кипур.

В началото Бразилия се осмели да напредне, когато никоя друга страна не пожела да говори първа. Десетилетия по-късно южноамериканската страна запазва първа позиция. Като страна домакин, Съединените щати обикновено говорят втори (макар че миналата година Байдън трябваше да забави речта си с един ден, защото присъстваше на погребението на кралица Елизабет II).

За десетките речи, които следват, редът е определен по множество променливи, включително кого държавата изпраща да произнесе речта (държавните глави предшестват правителствени ръководители, които предшестват обикновени министри и други представители), собствените предпочитания на държавите и географския баланс.

Въпреки че всички държави-членки са поканени да говорете, не всички непременно се възползват от възможността. Но ООН също има постоянни наблюдатели, които имат достъп до „повечето срещи и съответната документация“, според уебсайта на ООН.

Европейският съюз, Палестина и Светият престол (Ватикана) са постоянни наблюдатели отново в списъка тази година. Миналата година Палестина имаше най-дългата реч, като президентът Махмуд Абас продължи повече от 47 минути.

Въпреки че Общото събрание не е отворено за обществеността, ООН предава поточно заседанията.

(FRANCE 24 с AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР