Какво да направите със старите дрехи, завеси, покривки и други

...
Какво да направите със старите дрехи, завеси, покривки и други
Коментари Харесай

4 тона текстил изхвърлили столичани за 3 месеца


Какво да извършите със старите облекла, пердета, покривки и други текстилни боклуци?

От началото на тази година столичани имат елементарен отговор на въпроса - могат да ги изхвърлят в специфичните контейнери на Столичната община. От началото на годината са събрани над 4 тона остарели облекла.

Инициативата започва при започване на тази година като част от ограниченията за понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, т.к. доста почтено ненужните облекла се събират от клошари и биват изгаряни.

През януари пилотно на три места в града бяха ситуирани обозначени контейнери, в които жителите могат да изхвърлят ненужни облекла, които по-късно се извозват от профилирана компания. До момента в тях са събрани над 2,5 тона текстилни боклуци, регистрираха пред “Труд” от Столичния инспекторат.

“Поставяме ги тук-там, на които има или жива защита, или камери, с цел да не се позволява ровенето в тях и изваждането на отпадъци”, споделиха от там.

От началото на април самодейността е допълнена с мобилен пункт – бус, който по поръчка, подадена на телефона в оперативния център, извозва текстилни боклуци непосредствено от домовете на жителите. Единственото изискване е декларираното количество да е над 10 кг. Услугата се прави от компания, която сътрудничи с общината под формата на спонсорство и не коства нито лев на локалния бюджет. Тя започва пробно на 2 април и ще завърши на 28-ми, дружно с акцията по пролетното разчистване на София. За първите 10 дни бусът е извозил над 1,5 тона остарели облекла.

Столична община договаря със профилирана компания, която има нужните лицензи, за разполагането на още контейнери. Те ще бъдат предпазени против обири и похищения. Договорът би трябвало да получи зелена светлина от общинския съвет.

Отпадъчен текстил се оползотворява и в завода за отнасяне на отпадъците на София, където всяка година попадат към 10 000 тона. Суровината влиза в състава на създаваното там RDF гориво.

От Столичния инспекторат обясниха, че облеклата, които жителите изхвърлят в контейнерите, не се употребяват за дарителски акции.

“Много хора ни питат за какво не даряваме облеклата, вместо те да бъдат унищожавани. Ние сме надзорен орган и нямаме такива функционалности, тъй че те отиват за преработване и последващото оползотворяване”, обясниха от инспектората.

Старите гуми - различен рециклируем боклук

Повече от 5000 остарели автомобилни гуми са предали до този миг софиянци в акцията, която започва през декември м.г., сподели Татяна Асенова, шеф бранш “Контрол на съставените елементи и факторите на околната среда” в Столичен инспекторат. На 16 адреса в 4 столични региона са разкрити площадки където жителите могат да оставят излезли от приложимост гуми, които се събират и рециклират безвредно.

“Най-активни са в регион Младост. На 5-те площадки, които сме определили, непрекъснато има оставени гуми. Хубавото е, че те не се трансформират в сметища – хората подреждат гумите си и не оставят никакви други отпадъци”, сподели Асенова.

Този уикенд бяха разкрити два нови стационарни пункта в регионите Слатина и Витоша. Адресите им са: кв. “Христо Ботев”, ул. “Мими Балканска” 70 и кв. “Княжево”, против ул. “Петко войвода” 2.

От Столичен инспекторат приканват жителите, които станат очевидци на нерегламентирано изгаряне на боклуци, да подават сигнали на дежурния телефон в оперативния център – 02/9875555, или в съответното районно ръководство на Министерство на вътрешните работи.

“Най-много сигнали идват от регионите Красна поляна, Илинден, както и за парковете на Младост и Студентски град. В момента, в който получим сигнал, пращаме контрольор на място, дружно с служители на реда, които откриват самоличността на причинителя и му сформираме акт на място”, изясни Татяна Асенова. Глобата за физически лица е от 300 до 1000 лева

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР