Какви документи трябва да имат украинските бежанци у нас за

...
Какви документи трябва да имат украинските бежанци у нас за
Коментари Харесай

Настаняваме бежанци вкъщи – трябва ли да сключваме договор и с кого?

Какви документи би трябвало да имат украинските бежанци у нас за подписването на контракт при даване на частно жилище?

" Това са наемни връзки, само че те са безплатни, тъй като даващият дома си не изисква възнаграждение на помощта. Възможно е да се подписват такива контракти, които биха могли да бъдат лимитирани и с някакъв период – за какъв брой време ще се употребява жилището, кой ще покрива сметките за ток, вода, парно и какво и в какъв тип се дава за безплатно прилагане.

При съществуване не непочтеност, без значение какви са параметрите на контракта, в случай че една от двете страни е недобросъвестна, доста е мъчно и само благодарение на съда връщането в изходна позиция връзките по сред им. Може да се скапе договорът, да се принудят както наемателите, по този начин и други ползватели да изоставен жилището.

Надявам се, че поради обстановката не би се стигало до недобросъвестни връзки, само че защото има подобен риск, бих посъветвала хората, които безплатно са подготвени да дават тази филантропична помощ, да оказват помощ на бежанците и незабавно по-късно да може да се включи такава договорна форма, предвид на това да има организация на връзките ", коментира пред БНР юрист Йорданка Беклийска.

По думите й, в случай че има вреди, настъпили при използването на жилището, в случай че има доста дълготрайно прилагане, над 10 години, тогава към този момент има една придобивна отминалост, която съществува.

Според нея най-големият риск, който съществува, е ползвателите да откажат да изоставен съответното жилище.

" За да бъдат предпазени ползите и на двете страни, не е ненужно да има сходни правни отношения. Украинските жители имат право да обитават тук 90 дни, единствено въз основата на техните персонални документи, с които са влезнали в страната. Това е право, което значи, че те могат свободно да обитават на територията без да подхващат никакви стъпки във връзка с това да се записват и да вършат каквото и да било ", добавя юристът.

А огромна част от бежанците не подхващат дейности по регистрация в Агенцията за бежанците, поради неяснотата в международен мащаб. Те самите не знаят какъв брой време ще останат, дали няма да спре войната и да могат да се върнат, дали в действителност желаят да останат тук.

" В момента, в който се регистрираш като емигрант у нас, автоматизирано придобиваш правата, които българската страна дава и не можеш толкоз елементарно да отидеш в друга страна, в която ще решиш, че ще живееш ", заключава юрист Беклийска.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР