Каква роля играят тайните служби на САЩ във войната в

...
Каква роля играят тайните служби на САЩ във войната в
Коментари Харесай

Каква тайна информация дават САЩ на Украйна?


Каква роля играят тайните служби на Съединени американски щати във войната в Украйна? Много огромна, съгласно наблюдаващи. Твърди се, че и крайцерът " Москва " е потънал с помощ от американското разузнаване. За Вашингтон тематиката е много деликатна.

Когато заглавието на " Ню Йорк Таймс " се появило в Туитър, някогашният чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Филип Мъд просто се вцепенил., твърдял вестникът. А Мъд, който в това време е и специалист на СиЕнЕн по въпросите на тайните служби, се запитал " Какво става тук? За целенасочени убийства нормално не се употребява информация от разследващите служби. "

Няколко часа по-късно представителят на Пентагона Джон Кърби опроверга информацията. Той съобщи, че от мястото на сраженията. Но акцентира: " Ние не предоставяме информация за местонахождението на високопоставени съветски офицери на бойното поле, нито участваме във взимането на украинските решения за нахлуване. "

Украйна твърди, че от началото на войната са убити към този момент дванадесет високопоставени съветски офицери. Според " Ню Йорк Таймс " американското разузнаване е изиграло решаваща роля за това. Така да вземем за пример американските разследващи служби били предоставяли на украинците данни в действително време - освен за придвижването на войските, само че и за местоположението на мобилните щабове на руснаците.

Кърби: Украйна разполага с доста лична информация
Редакцията предлага
Говорителят на Пентагона Кърби се постара да омаловажи ролята на американското разузнаване. Самите украинци разполагали с доста повече лична информация. В последна сметка ставало дума за тяхна територия. А и техните лични секрети служби били доста дееспособни.

По думите му украинците комбинирали информацията, която получават от Съединени американски щати и от други източници. " А по-късно взимат лични решения и работят надлежно. "

" Ние не им споделяме: Генерал Х се придвижва сега, военачалник Х в този момент се намира в този команден пункт и в случай че го атакувате, ще можете да го убиете. Но ние споделяме: Ще ви дадем информация за това по какъв начин руснаците водят войната, в това число за разположението на танковете или командните пунктове. Действайте! Точно както се прави при всеки въоръжен спор. " Така специалистът по проблемите на тайните службите Филип Мъд изяснява разликата в предаването на информация.

Според американски медии тайните служби на Съединени американски щати са изиграли решаваща роля и за най-сериозната военна загуба на Русия досега. В средата на април бе потънал флагманът на съветския боен флот - крайцерът " Москва " - откакто беше улучен от украински ракети.

Както оповестяват " Ню Йорк Таймс " и телевизия NBC, базирайки се на анонимни държавни чиновници, тайните служби на Съединени американски щати били удостоверили на украинците още преди офанзивата, че става дума точно за " Москва ". Съединени американски щати обаче не знаели авансово, че Украйна има намерение да нападна кораба. Предполага се, че на борда на потъналия крайцер са починали 250 съветски бойци.

За американското държавно управление въпросът е извънредно внимателен: от една страна то желае да даде на Украйна допустимо най-хубавата военна поддръжка, само че от друга - не желае да стане участник във войната. Нещо повече: целенасочените убийства по време на война са възможни от позиция на интернационалното право, само че си остават голям етичен проблем за тайните служби и техните чиновници, споделя някогашният шпионин Мъд.

За " ниската подготвеност на руснаците "

Но по какъв начин по този начин украинците са съумели да убият толкоз доста висши съветски офицери на бойното поле? Бившият началник на отдела за Русия в Централно разузнавателно управление на САЩ Стив Хол съобщи пред СиЕнЕн, че това се дължи не толкоз на американското разузнаване, колкото на ниската подготвеност на руснаците.

Руските въоръжени сили не проявявали еластичност, а офицерите на фронтовата линия разполагали с прекомерно малко пълномощия и независимост на деяние, твърди Хол. При зародили проблеми на място дошли генералите, а това ги превръщало в лесни цели, прибавя той. Освен това бойният дух на съветските войски бил слаб, доста от бойците се обаждали на приятелките си вкъщи по мобилни телефони, а това също улеснявало доста работата на украинското разузнаване.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР