Каква е необходимостта от преподаване на философия в училище? Разбираем

...
Каква е необходимостта от преподаване на философия в училище? Разбираем
Коментари Харесай

Философия в училище - защо е важно да сме в час



Каква е нуждата от преподаване на философия в учебно заведение? Разбираем ли е методът, по който са написани учебниците и до каква степен дават познания и ориентировка на подрастващите?

Часовете по философия в учебно заведение задоволителни и в синхрон ли са с предмета по Гражданско обучение във втори гимназиален стадий?

Темите разяснява в “Нашият ден “ доктор Петя Тодорова , преподавател по философия в 18 приблизително учебно заведение „ Уилям Гладстон “ в София.
“Необходимостта от преподаване на философия в приблизително учебно заведение е огромна и сериозна. Много са нещата, с които този предмет би подкрепил.Едно от най-важните е насърчаване на критическото мислене в подрастващите . Също и съответно схващане на заобикалящата ги реалност – обществена, културна, политическа, естетическа даже. Във всички аспекти на нашия общ живот.Другото доста значимо нещо е, че часовете по философия подкрепят часовете по български език и литература – подкрепяме сме взаимно. Колегите по литература оказват помощ на нас в развиването на езиковата просвета и опцията за изложение, писане на метафизичен и литературни есета.
От чисто официална позиция предметът по философия, с изключение на базовите познания, умения и компетентности, които дава и развива в учениците, е доста значим и за идните матури в първи и втори гимназиален стадий по новата образователна стратегия.

Новата стратегия по Философия и Гражданско обучение


Може би в края на тази година ще можем да създадем равносметка за това какъв е резултатът от новата стратегия. Сега приключва първият випуск, който е по нея. Часовете са малко, извънредно незадоволителни, тъй като от нас се чака да развиваме умения, компетентности, да усвояваме нови познания, да даваме опция на учениците да декларират позицията си. Да се научат да водят спор. Да пишат философско есе. Много са нещата, заложени в програмата, а часовете извънредно незадоволително . В осми и девети клас имаме по един час седмично, което за мен е несериозно.

Чуйте повече за връзката сред предметите Философия и Гражданско обучение от доктор Петя Тодорова в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР