Както знаете, столицата ни бе призната за един от градовете

...
Както знаете, столицата ни бе призната за един от градовете
Коментари Харесай

Как да се преборим със замърсяването?

Както знаете, столицата ни бе приета за един от градовете с най-мръсен въздух в Европа. Причините за това са няколко и то доста очевидни, като най-основната от тях са колите. В доста огромни градове на Стария континент се започнаха крути ограничения, само че през последните 20 години тук по този начин и няма смяна.

Данъчната политика е тотално объркана - за нов автомобил плащаш доста по-високи налози, а с времето те последователно спадат, даже и след 14-ата година. Хибридните коли с чист електрически пробег също не се употребяват с никакви облекчения. Такива има само за електрическите, само че инфраструктурата за тях не се усъвършенства по никакъв метод от страна на страната, а единствено от фирмите производители и вносителите. В същото време обаче и покупателната дарба не се е подобрила изключително доста и би трябвало да се измислят правила, които да гонят салдото сред двете неща, освен това скоро.

Не е загадка, че всеки втори дизелов автомобил е с отстранен катализатор. Сами можете да си визиите какво количество съставлява това, като към ежедневните ни коли включим и фирмените, както и товарните. Те не се ревизират съответно на техническите прегледи и не се глобяват по никакъв метод от органите на реда.

В момента се организира софийският автосалон Sofia Motor Show, където се показват най-новите коли. Все по-голяма част от тях са електрически или хибридни, като един от дребното борци за въвеждането на по-адекватни правила са Асоциацията на автомобилните производители ААП, които са съорганизатори на мероприятието. Ето какво показа по тематиката Александър Костадинов – шеф „ Маркетинг и продажби “ в „ Мото-Пфое “.

Г-н Костадинов, по какъв начин регулациите трансформират автомобилната промишленост? Ще станат ли ДВГ „ жертва “ на екологичните политики?

Като всяка промишленост, автомобилната следва рамките, заложени от тези, които дефинират политиката в дадена област. Посоката е ясна за всички консуматори и производители – новото потомство подвижност, която е чиста, устойчива, самостоятелна, с опция да е споделена. Слуховете за гибелта на мотора с вътрешно горене са мощно пресилени, само че наклонността е замяната му с електрически.

Може ли Европейският съюз да принуди българските консуматори да се извърнат към новите и екологично чисти коли с административни ограничения?

Според мен българското държавно управление преди всичко следва да сътвори нова рамка, която да подтиква потреблението на екологично чиста подвижност, колите по пътищата да дават отговор на техническите условия, включително в случай че имат катализатор, той да е изправен. Предизвикателствата в тази област са разбираеми за всички. На ход е страната, която да сътвори и организира такива политики.

Еко стандартите щадят хората и околната среда, само че за мнозина са скъпо наслаждение. Как да настигнем смяната?

Баланс сред едното и другото е ключът към решаването на сходна алтернатива. В момента баланс няма – санкционират се тези, които купуват нови, щадящи здравето на всички ни коли, и се подтиква вносът и потреблението на амортизирани и мощно замърсяващи коли.

Имате ли съответни оферти за смяна в данъчната система, която да подтиква навлизането на екологично чисти коли?

Аз бих предложил да се обърнем към положителните практики, в това число на близки като икономическо развиване страни наши съседи. Редно е колите, които замърсяват най-вече, да заплащат най-високи налози – добър тласък потребителите да се замислят за отпечатъка, който оставя техният автомобил. Ограничения до центъра на огромните градове за коли, които не дават отговор на Евро 5 или 6, също са част от сходен метод. Данъчни тласъци, екологични дотации за електрически и хибридни коли са друга част от евентуални ограничения.

Не на последно място е връзката с потребителите и осъзнаването на казуса от една страна (най- замърсен въздух в Европа) и решението, част от което сме всички ние.

Какво ни демонстрира промишлеността на Автомобилния салон в София, който ще продължи до 22-ри октомври?

Представляваните от нас марки, както и множеството производители, демонстрират какъв брой надалеч е стигнал напредъкът при колите – сигурност и сигурност, успеваемост, съгласуваност, автономност. Автомобилът през 2017 г е доста друг от този през 1987. На ревюто посетителите ще могат да усетят и духа на 2027 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР