Както всичко, направено от французите, и френските десерти са създадени

...
Както всичко, направено от французите, и френските десерти са създадени
Коментари Харесай

Любимите десерти на французите

Както всичко, направено от французите, и френските десерти са основани за влюбените. Те се топят в устата, а почитателите им са по целия свят. И някак по какъв начин другояче, в случай че френските десерти се считат за едни от най-хубавите в историята на сладкарството.

Може би тъкмо десерти като парфето със своя гальовен и грациозен усет, слагат френското сладкарство на челни позиции, най-малко в нашата ранглиста. Сигурно към този момент сте се досетили за смисъла на френското наименование на десерта - съвършен (perfect). От 1894 година насам светът може да се любува на парфето.

В своята татковина десертът се предлага замразен, като се подготвя на основата на захарен сироп, яйца и сметана. В този десерт има задоволително мазнини, захар, алкохол и малко количество въздух, с цел да може да замръзне сместа, като се разбърква понякога.

 Парфе

Въпреки че вкусният десерт не е част от висшата френска кухня, той е обичан на всички французи, тъкмо тъй като може да се подготви в домашни условия.

Романтичните французи са намерили идеалното решение по какъв начин да намерят място на пресните плодове в сладкарството – в десерта клафути. За разлика от множеството френски десерти известният клафути се подготвя елементарно и задоволително просто.

Това е типично ядене за селската кухня и съставлява нещо приблизително сред къс и сладка запеканка. Рецептата се е зародила в провинция Лимузен и първоначално клауфти се е готвило единствено от вишни. Тази рецепта към момента се счита за класическа, което обаче не пречи на феновете на десерта да опитват с други плодове – от боровинки и сливи, до круши и кайсии.

 Френски макарони

Десертът, прочут като френски макарони, е един от шедьоврите при френските изкушения. Неслучайно основателят му Пиер Харме е наименуван от френското списание Vogue Пикасото на сладкишите.

Този десерт е на огромна респект в Европа, даже има музей, отдаден на него в град Монтморилон, Франция. Днес десертът Макаронс съществува в най-различни разновидности за всички усети – ягодов, бадемов, шоколадов, както и доста други.

Всъщност, дребните цветни бисквитки с необикновен усет са френската визия на познатите ни целувки, несъмнено, приготвени по много комплициран и засукан метод.

Друг обичан десерт на французите е Релижиьоз (монахинки), който е обичаен за покрайнините на Париж. Той съставлява двуетажен десерт от еклерово тесто с маслен крем и кафе.

Още типичен френски десерти за крем Брюле, Профитероли, Еклери с френски крем, Крем карамел, Елзаска торта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР