Както вече знаете, първото заседание на новия парламент ще бъде

...
Както вече знаете, първото заседание на новия парламент ще бъде
Коментари Харесай

Трескава подготовка в старата сграда на парламента за посрещането на новите депутати

Както към този момент знаете, първото съвещание на новия парламент ще бъде в остарялата пленарна зала. А администрацията на Народното събрание имаше разполагаем единствено един ден да я приготви още веднъж за работа. Решението беше взето през вчерашния ден на среща сред представители на политическите сили в новия парламент.

В остарялата постройка на Народното събрание през днешния ден кипеше трескавата подготовка за посрещането на новите депутатите. Пленарната залата, в която не е влизал народен представител от юли предходната година, беше усърдно почистена и лъсната още веднъж.



Тържествената гала, която ще даде началото на 45-я парламент, ще стартира в 9 часа и ще се организира в историческата постройка на площад " Народно заседание ". Още от първото съвещание на следващия ден ще разберем дали новите депутати ще следват надписа на постройката, че " Съединението прави силата ".



Сред новите депутати има и хора, които са заболели и под карантина, като водачът на " ИТН " Слави Трифонов. Те биха могли да вземат участие отдалечено в полагането на клетвата. Но преди този момент Народното събрание би трябвало да одобри решение, с което да им даде опция да вземат участие в съвещанието онлайн.

" И да положат клетва, както всички останали. В следствие те ще подпишат клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата и ще положат клетва ", сподели проф. Пламен Киров - началник на катедрата по Конституционноправни науки, СУ.

Ако положат клетва по-късно, те ще бъдат лишени от опцията да вземат участие в гласуването за избор на управление на Народно събрание. Първото съвещание ще бъде намерено от най-възрастния народен представител - икономическият анализатор Мика Зайкова от " ИТН ".



" Ролята на най-възрастния депутат, старейшината в Народното събрание е да открие първото тържествено съвещание на Народното събрание, да управлява полагането на клетва, както и да управлява процедурата по избирането на ръководител на Народно събрание ", изясни проф.д-р Пламен Киров.

Очаква се първият конфликт в пленарната зала на следващия ден да е за избор на ръководител. Традицията е най-голямата парламентарна група да излъчи индивидът, отпред на Народното събрание, въпреки че историята познава и изключения - ръководител на 42 Народно събрание беше Михаил Миков, препоръчан от втората политическа мощ. Предполага се, че и в този момент ще стане по този начин, поради фронта който се обрисува против ГЕРБ.

В медиите се завъртя информацията, че Ива Митева - правист с опит в администрацията на няколко Народното събрание е предлагането на " ИТН ", въпреки че публично това не е доказано.



Пултовете за гласоподаване в пленарна зала са демонтирани, по тази причина депутатите ще гласоподават с повдигане на ръка.

Утре ще станат ясни и управленията на парламентарните групи на политическите сили, които влизат в Народното събрание. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват на първото съвещание. Държавният глава ще направи послание към народа и Народното събрание.

" Това може да повлияе върху вземането на виновното решение за избиране на ръководител на Народно събрание. Практически тези хора ще бъдат лишени от опция да гласоподават на първото съвещание за избор на управление на Народното събрание, а не би трябвало да стане по този начин ", изясни още проф. Пламен Киров.

Утре би трябвало да стане ясно и управлението на парламентарните групи на политическите сили, които влизат в Народното събрание. Също по този начин държавно управление на Бойко Борисов би трябвало да подаде оставка пред Народно събрание, планува Конституцията. То ще продължи да работи в оставка до избор на нов постоянен кабинет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР