Както целият пакет, така и по-голямата данъчна отстъпка за родителите

...
Както целият пакет, така и по-голямата данъчна отстъпка за родителите
Коментари Харесай

Родителите сами ще избират как да получават данъчната отстъпка

Както целият пакет, по този начин и по-голямата данъчна отстъпка за родителите би трябвало да влезе в действие от първи юли, след актуализация на бюджета. След това  всеки родител ще може да реши дали да вземе помощта едновременно в края на годината - 600 лв. за дете, или по 150 лв. на всеки три месеца. И още - с цел да оказват помощ на родителите в рецесията от общественото министерство плануват еднократната помощ от 300 лева за възпитаници в първи и осми клас да се резервира и за идната образователна година. Министърът на труда и обществената политика даже предлага парите да се усилят поради инфлацията. Иска и групата на учениците, на които се поставя финансовият тласък, да се усили, оповестява Нова тв.
 
Антонио Георгиев е татко на едно дете.  Разказва, че през предходната година се е възползвал от данъчното облекчение от 450 лева „ Трудно се събират пари с малко дете, непрекъснато има разноски. Подкрепата не стига, само че отново е нещо ”, споделя той.

Сега финансовата поддръжка за родителите ще е по-висока. При едно дете - 600 лева, за две -1200, а за три деца - 1800 лева годишно. Затова тази година Антонио ще подаде декларация още веднъж, а парите избира да получи вкупом.

„ Ако става въпрос за тези 450 лева, които може би ще станат 600 лева - на няколко пъти в случай че са, няма да се усетят. Когато са по-голяма сума едновременно, може да купиш нещо по-голямо ”, разяснява той.

Управляващите плануват родителите да  могат да избират по кое време да взимат данъчната отстъпка - дали на всеки три месеца, или в края на годината. Увеличението от 1 юли ще бъде годно със задна дата.

„ Данъчното облекчение влиза в действие от първи юли. Родителите ще могат да се възползват и още на първи юли да подадат данъчното облекчение, което почти ще бъде към 300 лева за първото шестмесечие за дете, или надлежно да могат да се възползват в края на годината ”, съобщи Венко Сабрутев от „ Продължаваме Промяната ”.

Междувременно от общественото министерство възнамеряват еднократната помощ от 300 лева за възпитаници от първи и осми клас да продължи и за идната образователна година.

„ А за какво и да не разширяваме кръга на хората, които ги получават? Защото бедните хора в България не са такива единствено когато децата им стартират първи, втори или трети клас, а и нататък. Проблемът с напущането на учебно заведение е огромен в България и част от аргументите за оттегляне са стопански ”, счита общественият министър Георги Гьоков.

Освен да ги получават повече хора, Гьоков счита, че парите би трябвало да бъдат увеличени. „ Защото инфлацията в огромна степен увеличи цените, в това число и тези, които трябват на хората да стартират образователната година – дрешки, обувки и по този начин нататък ”, уточни той.

Що се отнася до другата антиинфлационна мярка, която кабинетът към този момент показа - отстъпка от 25 ст. на литър гориво - от финансовото министерство към момента прецизират детайлите по какъв начин ще се приспадат парите, като дори са подготвени да отстранен лимитите.

„ Към момента това, което разясняваме, е 25 ст. на литър без предел на размер гориво - това, което преди се загатваше за 50 литра, като стъпката да важи за регулярните горива, не за тези брандираните с добавки ”, сподели Венко Сабрутев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР