Както след Втората световна война, така и днес пред нас

...
Както след Втората световна война, така и днес пред нас
Коментари Харесай

Карадайъ: Пред нас стои опасността от нова желязна завеса

Както след Втората международна война, по този начин и през днешния ден пред нас стои опасността за втурване на желязна завеса. За това предизвести водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на откриването на конгреса по случай 75-годишнината на Либералния интернационал, който се организира в София.

" Говоря като ръководител на партия, чиито членове и симпатизанти са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас зависи да не позволим стартирането на такава завеса. Като оказваме помощ на нашите съидейници, които се пробват да не разрешат на авторитаризма да вземе връх и на слагането на страната над човешките права. Трябва да успеем, тъй като сме дружно, нашите правила и полезности ни дават сили и религия ", акцентира Карадайъ.

Международният ред е на кръстопът. Войната на Русия потопи интернационалния ред, закотвен в устава на Организация на обединените нации, в невиждана рецесия, продължи водачът на Движение за права и свободи.

Той сложи 5 целта, които сега стоят на дневен ред пред либералите - пандемията, войната, инфлацията, климатът и цифровизацията.

" Пандемията прекатурна живота и стопанската система. Продължаващото разпространяване на вируса може да докара до нови и по-смъртоносни разновидности, което да задълбочи разделянето сред бедните и богатите страни ", очерта Карадайъ. Той добави, че войната в Украйна води до възходяща продоволствена рецесия, а също така поради нея са разселени 11 млн. души.

" Сърцата и мислите ни са с тях ", продължи той.

" Войната повдигна въпроси, които през годините бяхме не запомнили. Без подозрение Европа и Африка не могат да избягат от последствията. Съществува непосреден въпрос по какъв начин тази рецесия визира мира и сигурността на континента ", добави още той. Карадайъ уточни още, че за първи път от доста години инфлацията се е трансформирала в голям проблем.

" Доходите на хората понижават, компликациите се усилват. Тази двойна рецесия - пандемия и война, се усложнява от фрагментация на света на геополитическите блокове. Подобна тектонична смяна би донесла до мъчителни разноски. Веригите за доставки, развойната активност ще бъдат прекратени. намирането на други възможности е мъчно. По-бедните страни в Африка и Азия ще понесат тежестта. По-високите цени на храните свиват приходите на хората по света ", акцентира водачът на Движение за права и свободи. Настоя и, че демократичният международен ред би трябвало да бъде възобновен.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, шефката на Либералния интернационал Хакима ел Хаите и евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.
Последният отчет на Организация на обединените нации за климата акцентира, че опасността за планетата не изчезва, а става по-голяма. Трябва да изградим резистентност против идните разтърсвания и система, която подсигурява енергийна и продоволствена сигурност, сподели още той. Карадайъ настоя още, че и цифровата гражданска война е извънредно значима.
Тя включва преквалификация на хората за все по-дигиталната стопанска система и отключване на нововъведенията. Бъдещето е цифрово, само че и демократично, носи равни благоприятни условия, напредък и прогресивно мислене. Действията, които подхващаме, ще дефинират бъдещето ни, сподели още той.

Кризите задълбочават нетолерантността към етнически и религиозно другите. Либералният свят поставя старания, с цел да отбрани човешките права. Нашите демократични системи би трябвало да бъдат укрепени, с цел да устоят на бъдещи провокации, прикани водачът на Движение за права и свободи.

По-рано конгресът стартира шест песни, изпълнени от хорът на Ваня Монева. На него участват над 250 либерали от целия свят.

Шефката на демократичния интернационал Хакима ел Хаите приветства гостите на български език и благодари на домакините от Движение за права и свободи.

Скъпи другари, благодаря ви за гостоприемството, обърна се тя към придвижването. Радвам се, че сме тук в столицата на България. София значи мъдрост. Хакима, моето име, има същото значение, уточни тя.

Изкарахме 2 доста сложни години. В целия си живот не съм очаквала, че думата пандемия ще стане толкоз значима, уточни Хаите. Тя описа, че е изгубила двама братя поради ковид.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР