. Както съобщих след успешния полет на “Крю Драгън през

...
. Както съобщих след успешния полет на “Крю Драгън през
Коментари Харесай

Китайската ракета Лонг Марч 5 бе изведена на стартовата площадка преди полета на новия космически кораб

. Както оповестих след сполучливия полет на “Крю Драгън ” през януари, идващото огромно събитие, което ще включва летателно тестване на нов пилотиран галактически транспортен съд, ще бъде в Китай. Ракетата “Лонг Марч 5 ”, която ще изстреля прототипа на кораба за бъдещи задачи до околоземна орбита и Луната, бе изведена на стартовата площадка за дефинитивни проби преди полета през втората половина на април.

Космическите блогъри, които наблюдават от близко развиването на китайската космонавтика, ни осведомят, че повредата на ракетата “Лонг Марч 7А ” наподобява няма да забави идните стартове на “Лонг Марч 5 ”, което е отлична вест и дава вяра, че Китай ще успее да изстреля освен прототипа на пилотирания транспортен съд, само че и задачата си до Марс, планувана за месец юли. 

Първо обаче следва така наречен “мокър тест ” на ракетата, който съставлява пълнене с гориво и назад преброяване досега на запалването на моторите. Изглежда, че за потребностите на провеждането на “мокрия тест ” в обтекателя на ракетата е инсталиран първообраз на модул за новата орбитална станция на Китай (източник). По-късно обаче този модул ще бъде отстранен и сменен с първообраз на новия пилотиран галактически транспортен съд. 

Мисията, планувана за април, е доста забавна. Изглежда, че Китай ще се опита да повтори достижението на Съединени американски щати през 2014 година, при който корабът “Орион ” за бъдещи пилотирани лунни задачи беше изпратен на разстояние 5 800 километра от Земята. Тогава за пръв път от приключването на пилотираната стратегия “Аполо ” през 70-те години нов транспортен съд, предопределен за пилотирани задачи, напусна рамките на най-ниската околоземна орбита. 

Китай ще се опита да организира подобен полет, като прототипът на пилотирания транспортен съд би трябвало да се насочи на разстояние 7 000 километра от Земята, преди да се завърне чрез система от парашути. Ще следим деликатно по какъв начин ще се развие планът – сходни събития се случват относително рядко в космонавтиката, а са отминали към този момент близо 50 години от последните пилотирани полети оттатък околоземна орбита. Колкото повече нови разработки има, които ще доведат до модерни експедиции в далечния космос, толкоз по-добре! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР