Както прогнозираха фирми от железопътния бранш, само една оферта е

...
Както прогнозираха фирми от железопътния бранш, само една оферта е
Коментари Харесай

Само една оферта по скандалната поръчка на БДЖ, срокът се удължава

Както предвидиха компании от железопътния отрасъл, единствено една оферта е постъпила по скандалната поръчка на БДЖ за поддържането на 9 локомотива за над 4 млн. лева за три години.

От " БДЖ Пътнически транспорти " не оповестиха коя е компанията, само че показаха, че удължават периода за подаване на предложения с още две седмици. Причината е, че до крайния период не е постъпила нито една или единствено една оферта, съгласно оповестено известие от Пламен Пешаров, шеф на държавната компания.

По неофициална информация е постъпила единствено една оферта за скандалната поръчка, добила гласност, откакто компании в сектора оповестиха, че тя е написана по мярката на " ЖП Тракция ".От известието на " БДЖ Пътнически транспорти " не излиза наяве дали компанията е подала оферта до крайния период – 20 март.

Новият период за подаване на предложения е 3 април 2018 година, а предложенията ще се отворят обществено два дни по-късно.

Няма смяна в в началото оповестените тръжните условия. Според компании от сектора, на тях само може да отговори " ЖП Тракция ", поради условието ремонтът да стане в границите на осем часа, което е абсолютният софтуерен най-малко.

" Никъде в документите няма условие ремонтите да се правят за 8 часа. В София и към нея има най-малко 5 бази, подобаващи за осъществяването на предмета на поръчката ", твърди обаче Пламен Пешаров в известие до медиите, публикувано от пресцентъра на БДЖ.

В него е посочено, че срокът за приемане на предложения за поддръжка на локомотивите се удължава, с цел да бъдат получени най-хубави условия.

" В процедурата могат да вземат участие както български компании, по този начин и от целия Европейски съюз. На националния железопътен транспортьор е нужна компания, която предлага най-хубави условия като качество и експедитивност на осъществяване на услугата ", споделя Пешаров.

Той изяснява, че ремонтът на локомотиви е сложна услуга. На външен реализатор се разпорежда единствено онази част, която не може да бъде осъществявана от чиновници на сдружението. Това са характерни действия, свързани да вземем за пример с електрониката на тяговия преносим състав, програмен продукт и настройките, показва Пешаров.

По думите му е изцяло неприемливо процедура със спортен темперамент да бъде определяна като нагласена, откакто всички условия са обществени и налични за имащите интерес да вземат участие компании.

Пламен Пешаров декларира, че условието към участниците е да създадат оферта за ремонт на км/пробег, като това ще подсигурява качеството на услугата и ще предотврати осъществяването на фиктивни поправки.

" Безопасността на пасажерите и качеството на услугата е главен приоритет за управлението на БДЖ и с това няма да вършим никакъв компромис ", споделя още Пешаров.

Обжалват се експресните периоди за ценовите предложения за мотрисите " Дезиро "

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува произвеждане по жалбата на " Алстом Транспорт ".

Румънската компания беше позволена до подаване на ценови оферти за ремонта на 46 дизелови и електрически мотриси " Дезиро " на Сименс с индикативна стойност от над 137 млн. лева без Данък добавена стойност за 5 години.

Причината за жалбата е късият период за правенето на ценовите предложения от 30 дни, подбудено от потребността да се срещнат на място със положението на влаковете (чл.45 от ЗОП).

За съпоставяне оценяването на четирите предложения за ремонта на 22 дизелови мотрисни влака и още 24 електрически лиши на комисията повече от година. Поръчката беше оповестена при започване на януари 2017 година, а комисията излезе чак на 2 март 2018 година с решение за фирмите, които не престават конкуренцията.

От четиримата претенденти до представянето на ценови оферти бяха позволени три - ДЗЗД обединяване " Дезиро Сименс ", " Щадлер Унгария Железопътна поддръжка " и " Алстом Транспорт ", Румъния.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР