Както по-високите цени на млякото обикновено са добра новина за

...
Както по-високите цени на млякото обикновено са добра новина за
Коментари Харесай

Защо акциите на банките падат, дори когато лихвите се покачват

Както по-високите цени на млякото нормално са добра вест за млекопроизводителите, по този начин и по-високите лихвени проценти би трябвало да бъдат добра вест за банкерите. Конвенционалните кредитори вършат парите си от разликата сред лихвите, които заплащат на вложителите, и тези, които получават от заеми и вложения. С повишаването на лихвите тази разлика се усилва. И защото лихвените проценти се дефинират от централните банки, които са склонни да ги покачват единствено когато стопанската система е мощна - когато има доста работни места, разноските са високи и инфлацията се повишава, повишението на лихвените проценти нормално също допуска, че кредитополучателите ще бъдат в по-добра позиция да изплащат задълженията си.

Доходността на държавните облигации и упованията за лихвените проценти в Съединени американски щати се покачиха към средата на декември, когато Федералният запас разгласи, че ще форсира проектите си за понижаване на покупките на активи. Доходността на десетгодишните облигации се повиши до 1.9% на 18 януари, най-високото равнище от две години. През октомври вложителите чакаха единствено едно нарастване на лихвите от Фед през 2022 година Но упованията бързо се трансформираха, защото инфлацията на потребителските цени се увеличи, предвиждайки сред четири и пет покачвания на лихвените проценти през тази година.

Така че, когато шест от най-големите банки в Америка - Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo - регистрираха облаги за последното тримесечие на 2021 година сред 14 и 19 януари, техните мениджъри на драго сърце споделиха упованията си за по-големи доходи от лихвите в бъдеще. Джейми Даймън, шефът на JPMorgan, счита, че пазарните упования за повишение на лихвените проценти може даже да са прекомерно консервативни. " Моето мнение е, че има значителен късмет да бъдат повече от четири ", сподели той по време на конференцията след представянето на доклада на банката на 14 януари. " Може да са шест или седем. "

И въпреки всичко изненадващо цените на акциите на банките паднаха (виж графиката). Книжата на JPMorgan изгубиха близо 12%, откогато банката регистрира облагите си. Акциите на Goldman паднаха със 7% за един ден на 18 януари, откакто разгласява доклада си. Какво предизвиква този измамлив абсурд?
Фотограф: The Economist Реклама
Първото евентуално пояснение са разноските и по-специално възходящите сметки за заплати. Разходите за обезщетения в Goldman през 2021 година скочиха с 33% на годишна база до 17.7 милиарда $, което е нарастване с 4.4 милиарда $. Заплатите в Citigroup нарастват с 33% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, а разноските за обезщетения набъбнаха с 14% в JPMorgan и 10% в Bank of America за същия интервал.

По-високите разноски за заплати частично отразяват процъфтяващия бизнес: облагите на Goldman за 2021 година като цяло бяха с повече от 60% над предходния им връх за всички времена. Но по-големите заплати способстват за възходящото безпокойствие по отношение на това какъв брой надълбоко е пуснала корени инфлацията в Америка. " Има действителна инфлация на заплатите на всички места в стопанската система ", сподели Дейвид Соломон, началник на Goldman, пред вложителите по време на конференцията след доклада на банката.

Алтернативно пояснение за спада на цената на акциите е, че вложителите се опасяват, че по-високите лихвени проценти не са толкоз добра вест за американските банки. Потокът от евтини пари, изпомпани от Фед на финансовите пазари през 2020 и 2021 година, оказа помощ на цените на активите да доближат главозамайващи нови висоти. Goldman завоюва 22 милиарда $ от борсова търговия през 2021 година, най-вече от 2008 година

Лесните пари също помогнаха за положителната облага в активността по финансиране на компании. Темпът на сключването на покупко-продажби и първичните обществени предлагания (IPO) е необикновен. Глобалните IPO събраха голямата сума 600 милиарда $ капитал през 2021 година спрямо към 200 милиарда през 2019 година Търговията и корпоративните финанси дружно генерираха изключителни облаги за компаниите от Уолстрийт. Според Dealogic, снабдител на данни, световните доходи от капиталово банкиране възлизат на 129 милиарда $ през 2021 година, което е 40% нарастване по отношение на тези от миналата година.
Реклама
Но в този момент, когато инфлацията се нажежава и паричната политика се трансформира, интервалът на огромни облаги, на които банките се радваха от средата на 2020 година, може да е към своя край. Преглед на облагите за последните три месеца на 2021 година допуска, че забавянето може към този момент да е почнало. Приходите от търговия спаднаха с 11% в JPMorgan в съпоставяне със същия интервал година по-рано (въпреки че приходите към момента са с 6% над равнището си през 2019 г.).

Като се има поради, че шефовете на банките предизвестяват от месеци, че приходите от търговия и покупко-продажби в последна сметка ще се върнат до равнищата отпреди пандемията, идното им нормализиране може би не би трябвало да е изненада за вложителите. Фактът, че цените на акциите са паднали, тогава може да загатва за дебнещ боязън. Налагането на изключителни тласъци донесе невероятен интервал на рентабилност за банкерите. Вероятно търговците се тормозят, че премахването им може да се окаже извънредно тъмно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР