Както можеше да се очаква, партиите започнаха да размислят и

...
Както можеше да се очаква, партиите започнаха да размислят и
Коментари Харесай

Обрат: "Промяната" вече е срещу брутната минимална заплата

Както можеше да се чака, партиите започнаха да размислят и вчерашното решение да се вкара брутна минимална заплата у нас стартира да губи поддръжка в Народното събрание. " Продължаваме промяната " се разграничи от концепцията, макар че имаше идентично предложение, а в комисията депутатът от партията Искрен Арабаджиев даже непосредствено се разгласи за унищожаване на класа. Въпросът остава отворен, откакто окончателното гласоподаване в пленарна зала на измененията в Кодекса на труда през днешния ден бе осуетено.

Вчера обществената комисия изненадващо одобри промени в Кодекса на труда, с които вкара понятието брутна минимална заплата. За това имаше две оферти - на ГЕРБ и Политическа партия, които получиха поддръжката на всички без Българска социалистическа партия. Сега тя е съществена и добавките се начисляват върху избраната от Министерския съвет сума. Според гласувания през вчерашния ден текст сумата става брутна и в нея влиза класът, което значи, че нарастването ще бъде по-ниско и освен това друго за всеки човек съгласно стажа му. То би означавало и по-ниски разноски за работодателите, заради което те горещо го поддържат. На другия полюс са Българска социалистическа партия и синдикатите, които виждат неуспех на нарастването на минималната заплата през 2023 година

" Минималната работна заплата да бъде съществена, а цената й да се дефинира като 50% от междинната работна заплата за първите две тримесечия от настоящата година. Това е позицията на Политическа партия и точно това предложение ще поддържат депутатите на партията на второ четене по отношение на препоръчаните промени в Кодекса на труда, оповестиха през днешния ден от партията. Оттам акцентираха, че с Българска социалистическа партия са създали всичко допустимо да реалокират тематиката по-напред в дневния ред на съвещанието, само че болшинството е победило.

" Важно е да подчертаем, че определянето на минималната работна заплата изисква уравновесен метод и диалози с работодателите и синдикатите ", декларират от партията, откакто през вчерашния ден КНСБ им откри фронт със опасността " Който пипа клас, пада от власт ". 

„ Продължаваме промяната “ се въздържахме на предлагането на ГЕРБ. Ние поддържаме минималната работна заплата да бъде 50% от междинната за страната за първите 2 тримесечия на настоящата година. Никога не сме предложили класът да отпадне. Смятаме, че сега диалогът дали минималната работна заплата да бъде брутна, или съществена, не може да се организира в зала, защото изисква спомагателна работа по образуване на формулировка какво значи брутна работна заплата и не можем в границите на този къс период да приемем такава смяна “, съобщи Искрен Арабаджиев, който с изключение на народен представител на Политическа партия е и зам.-председател на комисията.

Именно Арабаджиев обаче през вчерашния ден отбрани отпадането на класа. " Трябва да премахнем класа като написан в нашето законодателство. Той сега пречи да се притеглят младите експерти. Затова считаме, че би трябвало да отпадне, както отпадна за държавния чиновник ", сподели депутатът в комисията.

Днес Българска социалистическа партия продължи да нападна остро сътрудниците си и от изявленията пролича, че разногласието прави още по-нищожни възможностите за държавно управление на " Продължаваме промяната " с втория мандат. Нинова още веднъж дефинира вчерашното решение за безсрамие и парадокс. Тя се обърна непосредствено към работещите хора: „ Да е ясно кой блокира нарастването на минималната работна заплата на 850 лева Да е ясно и кой, с предложенията, които направиха сред първо и второ четене, де факто понижават минималната работна заплата “, уточни тя. Трябва обаче да напомним, че предлагането на Българска социалистическа партия също не беше напълно работещо, защото съгласно него минималната заплата за идната година би трябвало да се дефинира до края на октомври на настоящата година по данни за предходните 12 месеца, а такива към 31 октомври няма.

„ Между първо и второ четене Политическа партия оповестиха, че желаят да се отнеме клас “прослужено време “ на работещите хора. ГЕРБ предложиха 850 лева да бъде брутна минимална заплата. Това значи, че в нея се включват клас “прослужено време “, ексклузивен труд, нощен труд – всички спомагателни заплащания, които до момента се плащаха над минималната “, изясни Нинова и посочи, че когато от 850 лева се извадят всички тези спомагателни заплащания, може да се окаже, че чистият най-малък приход на хората ще падне и под настоящия от 710 лева

Соцлидерът не пропусна да означи, че в декларацията с цели, с която Политическа партия тестват поддръжката за тяхно държавно управление с втория мандат, липсва брутната минимална заплата. „ Четвърта точка в тази декларация е минимална заплата 50% от междинната заплата. Няма думата “брутна “, няма отпадане на класа. Между това, което са ни дали и това, което вършат през вчерашния ден и през днешния ден, има тотално разминаване “, съобщи Нинова.

 

УЛТИМАТУМ

Асоциацията на индустриалния капитал в България изиска Министерският съвет също да разгласи брутна минимална работна заплата за 2023 година, а не съществена, както до момента се правеше.

Депутатите оставиха решението за 2023 година на служебното държавно управление заради липса на време. Както е известно, държавното управление счита да разгласи 770 лева минимална заплата от 1 януари - с 60 лева по-голяма от настоящето равнище, което е 710 лева Понеже в Народното събрание се говореше за много по-високи суми, надхвърлящи дори предлагането на Българска социалистическа партия за 850 лева, в този момент АИКБ горчиво написа на обществения министър Лазар Лазаров, че въпреки да е постоянно срещу административното нарастване, в този момент е принудена да го схване като по-приемливо.

" В ситуацията на войнстващ популизъм в Народното събрание, а и освен там, ние сме принудени да оценим предлагането на Министерския съвет за МРЗ = 770 лв. за несравнимо по-реалистично и кореспондиращо на бюджетната прогноза в съпоставяне със напълно безотговорните опити за установяване на МРЗ посредством повишение на минималната работна заплата с промени в Кодекса на труда ", написа бизнес организацията, водена от Васил Велев. Оттам обаче вършат ангажимента, че " нашата поддръжка ще бъде в действие, в случай че бъде конкретизирано, че става дума за БРУТНА минимална работна заплата ".

Всичко за изненадата с брутната минимална заплата:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР