Както и обезщетенията от НОИ, семейните помощи за деца остават

...
Както и обезщетенията от НОИ, семейните помощи за деца остават
Коментари Харесай

Детските добавки остават 40 лв. и догодина

Както и компенсациите от Национален осигурителен институт, фамилните помощи за деца остават в старите си размери и идната година макар сериозното нарастване на минималната заплата и инфлацията. Без смяна остава и прагът за достъп до тях, което с новата минимална заплата означава стесняване на кръга от хора, които имат достъп до подпомагането. Това излиза наяве от плана на закон за държавния бюджет за 2020 година, който бе оповестен за публично разискване в края на предходната седмица.

Прагът за достъп до еднократна помощ при бременност и еднократна помощ за дете в първи клас остава 450 лева средномесечно на член от домакинство. За детските надбавки - помощите, които се дават на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, прагът за достъп остава 400 лева В понижен размер - 80%, получават надбавката фамилиите, в които средномесечният приход на човек е от 400 до 500 лева

Размерът на детските остава 40 лева за едно дете, 90 лева за семейство с две деца, 135 лева - за семейство с три деца, и 145 лева за семейство с четири деца. За всяко последващо дете помощта се усилва с 20 лева За близнаци сумата е 75 лева Еднократната помощ при бременност (за дами с приход до 450 лева.) е 150 лева При раждане се поставят и помощи, които не зависят от прихода в фамилията - 250 лева за първо дете, 600 лева за второ, 300 лева за трето и 200 за всяко последващо.

Размерът на спомагателната еднократна помощ, която се поставя при определяне на 50 и над 50% увреждания на дете преди навършването му на 2 година, е 100 лева Това е размерът и на месечното подкрепяне на неосигурени дами с приход под 450 лева Еднократната помощ за близнаци, която също не зависи от приходите, е 1200 за всяко дете. Размерът на еднократната помощ за развъждане на дете от майка или осиновителка, която следва висше обучение в постоянна форма, е 2880 лева

Няма смяна и в месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане. За дете с 90 и над 90% тип и степен на увреждане тя остава 930 лева, колкото е от въвеждането си. За 70 до 90% увреждане добавката е 450 лева За 50 до 70% е 350 лева Когато детето се отглежда от приемно семейство, родственици и близки, сумите са по-малки - 490 лева за 90 и над 90% увреждане, 420 лева - за 70 до 90% увреждане, само че както и при биологичното семейство - 350 лева, когато увреждането е от 50 до 70%.

Предвиденото в бюджета е любопитно на фона на изявления на обществения министър Бисер Петков, че е изискал от финансовото министерство прагът за достъп да се усили. В началото на месеца Петков изясни, че е изискал подоходният аршин за месечните помощи за развъждане на деца да се усили на 450 лева за първия предел и от 500 на 550 лева за втория. Тогава той призна, че подоходният аршин не е увеличаван от три години, което води до свиване на броя на фамилиите, които получават тази месечна поддръжка. За нас е значимо да се усили, съответстващо на растежа на приходите и на растежа на минималната работна заплата, каза  той. Излиза, че ведомството на Владислав Горанов не се е съобразило с това искане.

ЗА ЗАСЛУГИ

Пожизнените пенсии по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нацията остават 700 лева за пожизнените суми, а еднократната сума е до 5000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР