Както е тръгнало, истинската съдебна реформа няма да ни споходи

...
Както е тръгнало, истинската съдебна реформа няма да ни споходи
Коментари Харесай

Акценти за 17 - 23 септември от Banker Weekly

Както е тръгнало, същинската правосъдна промяна няма да ни споходи най-малко още седем-осем парламентарни мандата. Ако продължат по досегашния си път, така наречен партии на митинга няма да уволнят Иван Гешев от поста " Главен прокурор на Република България ", няма да изхвърлят платените ятаци на задкулисието в правосъдната система и няма да прочистят храма на Темида от корумпираните магистрати, работещи самосиндикално или пък построили си свои персонални незаконни схеми. Просто за следващ път те са тръгнали по линия на най-лекото противодействие и за още по-пореден път ще обслужат корпоративните ползи на съдийската колегия. 



Името на ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева бе забъркано в скандал, обгръщат интервала, когато тя е била шеф в Световната банка. В обява на Bloomberg, основана на отчет на Световната банка, се показва, че Георгиева (с помощта на своя консултант Симеон Дянков (бивш финансов министър в кабинета " Борисов 1 " ) е оказвала напън да се усъвършенства класирането на Китай в класацията " Doing Bussiness " за 2018 година. Натискът е оказван тъкмо в миг, когато се е очаквало Пекин да играе основна роля за нарастването на капитала на Световната банка.

" Напоителни системи " ЕАД е в сериозно финансово положение. Колко добре се оправя предприятието с уговорките си е ясно от десетилетия, тъй като за сериозното положение на язовирите, реките, дигите и хидромелиоративните системи и уреди се написа и приказва още от епохата на социализма. Оправданието обаче е все едно и също: липса на задоволително средства. Според специалистите на Сметната палата, един от огромните виновници за неприятното положение на сдружението е Министерството на земеделието храните и горите. Например - ведомство майка е пропуснало да разплати изпълнението  на куп действия по една от наложителните публични услуги на " Напоителни системи " - поддържане на обектите за предотвратяване от нездравословното влияние на водите.



През последните седмици публичното пространство е бомбардирано с всевъзможни гадания по отношение на възникването, характера и капацитета на така наречен нов план на Кирил Петков и Асен Василев. Наред с всевъзможните спекулации на тематика „ Нероден Петков ” се появиха и някои разсъждения за възможната му електорална база. В частност - един умел социолог отсече, че новото политическо събитие – каквото и да е то – ще би трябвало да разчита на „ питомното ”, т.е. на " късането " от електоратите на съществуващите партии. А търсенето на поддръжка измежду негласуващите (отчуждените от политиката) било „ преследване на дивото ”. Това изказване има не конюнктурно, а кардинално значение и по тази причина ще го разнищим по-подробно.



Президентските избори са зад ъгъла, а претенденти няма. Два месеца преди деня на вота единствения кандидат е актуалният държавен глава Румен Радев. Всъщност още двама-трима мераклии огласиха упоритостите си, само че те нямат даже предполагаем късмет за някакъв триумф.  Очевидно намирането на заслужен претендент от страна на парламентарно показаните партии се оказва сложна задача. Навремето Радев потегли от нулата - некомпетентен, без червени или черни точки, само че беше ново лице и това го изстреля на върха. А през идващите пет години съумя да завоюва доста симпатизанти - освен от целия политически набор, а и от средите на негласувалите за него през 2016-та.



Крайният резултат от разискването на глобите на Съединени американски щати по закона " Магнитски " против някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски ( Движение за права и свободи е част от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента), предприемача Васил Божков и някогашния заместник-шеф на Националното бюро за надзор на СРС Илко Желязков в Европейския парламент ни напомни една паметна имитация от прелестния филм " Куче в чекмедже ", изречена от дребния артист Веселин Прахов: баща ще ми купи колело, но различен път!



Един преподавател, който се е пенсионирал през 1998 година, няма по какъв начин да получава толкоз, колкото ще получи пенсиониралият се през 2021 година негов сътрудник.  Видя се също, че обществото е мощно разколебано и във връзка с спомагателния дирек за обезпечаване - поради методите, по които са харчени парите в тези частни фондове. Случаи като „ Пилето “ изиграха сериозна роля в разклащането на това доверие. Излиза, че внасянето на пари в спомагателните фондове е по-неизгодно от внасянето в Национален осигурителен институт. Ето това е „ сърп и чук “! Вместо частният бранш да е по-добър и да подтиква хората да внасят пари при него, държавният се оказва по-стабилен. За мен - като десен човек - това е трагично. Мария Капон пред БАНКЕРЪ. 



Темите за налозите и пенсиите се повдигат от време на време в Народното събрание, само че отсъстват от предизборните акции. Партиите, в това число и нашата, се опасяват да не изгубят гласоподаватели. Поставяли сме въпроса за прогресивния налог и сме били мощно атакувани, с фразата: „ социалистите желаят да подвигат налозите “. А истината е, че плоският налог се провали – нито изсветли стопанската система, нито докара непознати вложения. Стратегическите вложители желаят освен ниски налози, а и квалифицирана работна ръка, правов ред, общо успокоение и вероятност за развиване. Крум Зарков пред БАНКЕРЪ.

Индексът на потребителските цени за август по отношение на юли е 100.8%, т.е. месечната инфлация е 0.8 %. А годишната за август в съпоставяне със същия месец на 2020-та е 3.7 на 100. Проф. Стоядин Савов едно време споделяше: " Инфлацията е задрямал тигър, подготвен за скок ". Август с годишната си инфлация от близо 4% е доказателство за това. Особено след " задрямването " преди година, когато Ковид пандемията сви стопанския живот. Всъщност светът към момента не може да се отърси от кошмара, който го сполетя. Централните банки ускоряват паричното предложение, с цел да може с евтини пари колелото да пребуксува и да се завърти още веднъж. Това обаче не се случва, най-малко към този момент. Няма го оня решителен вид вложения – индустриалните, които носят добавена стойност. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР