„Както (Борисов) събра огромно мнозинство да увеличи партийната субсидия от

...
„Както (Борисов) събра огромно мнозинство да увеличи партийната субсидия от
Коментари Харесай

Борисов да събере мнозинство за съдебната реформа, както събра за да увеличи партийните субсидии, призова Манолова

„ Както (Борисов) събра голямо болшинство да усили партийната дотация от един на осем лв., по този начин би могъл да събере и болшинство за промяна в правосъдната власт. “ Това съобщи пред БНР учредителят на новосъздадената гражданска платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова. Тя е безапелационна, че правосъдната промяна е нужна, би трябвало да се случи и е ангажимент на ръководещите. Манолова уточни, че вместо противоречивата фигура на „ самостоятелен “ прокурор, която е противоконституционна, министър председателят Борисов би могъл да провежда, посредством парламентарната група на ГЕРБ, конституционно болшинство.

Предложението на премиера Бойко Борисов да има „ самостоятелен прокурор “, който да управлява основния прокурор, Манолова дефинира като „ друга ловка маневра в опит да се заблуди освен българското общество, само че и интернационалните институции, като Венецианската комисия. “

„ Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ слага като предизвикателство пред себе си да пази правата на всеки жител. Разликата сред политическите партии и нашия план е, че партиите пазят с изключение на своите ползи и тези на избрани групи хора “, изясни Манолова в отговор на въпрос какъв е смисълът на наименованието на гражданската платформа.

По думите й името на плана значи, че българите са обезверени, че мнозина са не запомнили какво е демокрацията, че властта е от народа, че те са работодателите на институциите, а не институциите техен шеф. Според някогашния омбудсман задачата на платформата е да се обединят българските жители, с цел да отстояват правата си, тъй като институциите би трябвало да бъдат накарани да чуят хората, а не да ги одобряват като наблюдаващи.

Манолова съобщи, че на форума, който провежда през днешния ден, към „ Изправи се.БГ “ ще се причислят над 20 групови сътрудници и членове, измежду които майките на деца с увреждания от самодейността „ Системата ни убива “, пациентски организации, синдикални организации, инициативни комитети с разнообразни дела, браншови организации и медицински класи, както и цивилен деятели и специалисти.

„ След като съм споделила, че няма да върша партия, няма да върша партия “, съобщи учредителят на „ Изправи се.БГ “ в отговор на въпрос дали гражданската платформа ще прерасне в политическа групировка.

„ Ние не споделяме, че няма да се занимаваме с политика. Ние слагаме политически претенции – ограниченията за мръсния въздух в София са политически ограничения, ограниченията за задоволително места в детските градини също са политически ограничения, втората година от майчинството да е в обективен размер и повдигането на дотацията на 8 лв. са политически решения “, съобщи още Манолова.

Тя изясни, че на уеб страницата на организацията има платформа за цивилен напън – за подаване на сигнали и тъжби от цялата страна. „ Изправи се.БГ “ ще е с народен обсег, ще провежда безплатните приемни за жители и ще тръгне из страната.

Според Манолова на локалните избори е станало ясно, че когато става дума за общо демократичните полезности, хората не се разделят на леви или десни, а седят зад правото на почтени избори.

„ На последните избори хората се убедиха какви са пороците на изборния развой – пазаруване на гласове, изборните описи и поправките в протоколите. Доверието на хората в изборния развой пада, което е задачата на уредниците на изборите. Решението е в машинното гласоподаване, а по-късно и в отдалеченото и електронно гласоподаване “, съобщи Манолова по отношение на резултатите на локалните избори и добави, че една от задачите на „ Изправи се.БГ “ е да се окаже цивилен напън за приемане на машинното гласоподаване.

Манолова съобщи още, че до момента в който жителите не се занимават с политика, политиката се занимава с тях и ги „ удря “ през ниските приходи, налозите, демографската рецесия.

Относно увеличението на партийната дотация от 1 лев на 8 лв. на глас, Манолова съобщи: „ Това е ловка маневра с подправени извинения зад тила на жителите и допускам, че предстоят доста такива маневри, тъй като за ръководещите най-важното е да запазят властта, да финансират партиите си и не ги е грижа за проблемите на хората. “

Относно метода, по който ще се финансира гражданската платформа, Манолова изясни, че на уеб страницата на плана има онлайн платформа за дарения от жители, а все още финансирането е с персонални средства от нея и учредителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР