Какъв тласък на разделното събиране на пластмасови опаковки ще даде

...
Какъв тласък на разделното събиране на пластмасови опаковки ще даде
Коментари Харесай

Ще постигнем ли целта до 2029 - рециклирани опаковки почти на 100 процента

Какъв подтик на разделното събиране на пластмасови опаковки ще даде слагането на машини в супермаркетите за връщането им против стотинки. Целта е да се подтиква преработването, а жителите да получават заплащане под някаква форма. Отговорите в " Хоризонт до обед " търсим от специалистите.

Преди дни екоминистърът Борислав Сандов на въпрос на народен представител по време на блиц контрола в Народното събрание съобщи, че България мъчно може да реализира задачата на Европейска комисия за преработването на пластмаси .

" Един от методите е въвеждането на вединг машините , с цел да могат жителите да връщат сами употребяваните пластмасови бутилки и това да е против ваучер , да вземем за пример ".
Според Сандов би трябвало да се направи съществена стратегия, с цел да може България да извърши задачата до 2029 година 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани " , уточни Сандов.

" Мисля, че у нас концепцията ще проработи , тъй като в над 40 района в света никой не се отказал от нея и тя е работеща и ефикасна. Ние сме от последните страни, които не сме го въвели.

Но е значимо тази система да има национално покритие и да обгръща всички бутилки и опаковки от питиета - кенчета, стъклените и пластмасовите бутилки, всички ", разяснява за БНР Евгения Ташева от " За Земята ".

По думите й тази система ще добави и усъвършенства и разделното събиране на боклуци . Това ще се отрази доста бързо върху опазването и на околната среда , тъй като хората няма да хвърлят бутилки по поляните и в гората

Търговците също ще имат облага от това, като ще получават една дребна сума за всяка една празна върната опаковка, разясни Ташева.

Нужен е най-малко 18 месечен период, с цел да се внедри системата за вендинг машините у нас, смята още Ташева.



" Тази депозна система не е единствено посредством вендинг машините на входа на огромните магазини. Може да се включат и дребните магазини, като има и плюсове и минуси в тази посока ", сподели в " Хоризонт до обед " Стефан Стефанов, изпълнителен шеф на Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация.

" Нашето виждане е, че би трябвало да обмислим добре процеса преди да го въведем . Не като копираме непосредствено модела от други страни, а като се оцени въздействието върху околната среда и върху бизнеса.

Предлагаме като организация да се направи изследване взаимно с Министерство на околната среда и водите и с бизнеса за резултатите от тази стъпка. За да можем да спазим и крайният период от страна на Европейската комисия за въвеждането на системата.

Защото би трябвало да се промени нормативната база, да се избере оператор, който да управлява цялата тази система,  развой, в който ще бъдат включени много организации " , разясни още пред БНР Стефанов.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР