Какъв газ от САЩ ни осигури премиерът? Той имаше срещи

...
Какъв газ от САЩ ни осигури премиерът? Той имаше срещи
Коментари Харесай

Румен Гечев: Абсурдно е въобще да се мисли, че втечненият газ е по-евтин

Какъв газ от Съединени американски щати ни обезпечи министър председателят? Той имаше срещи в държавното управление, то не създава газ. Абсурдно е изобщо да се мисли, че втечненият газ може да е с по-ниски пазарни цени. Това разяснява в изявление за „ Епицентър “ зам.-председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

" Не знам за какво не се разисква нещо явно – американското държавно управление не създава полутечен газ и не може да подписва никакви контракти, тъй като става дума за крупни частни корпорации ", споделя още Гечев.

Според него никакво държавно управление не може да подрежда на тези снабдители да доставят в Европейски Съюз или в частност в България на по-ниски цени.

" Значи, американското държавно управление ще би трябвало да заплаща разликата сред цените на международния пазар и тези „ другарски “ за Европейски Съюз. Колко време и какъв брой десетки милиарда $ ще коства на бюджета на Съединени американски щати, ще бъде ли утвърдено от Конгреса и Сената, за какъв интервал? ", попита социалистът.

По думите му не може до безконечност да се поддържат мощните на деня и след това да се заплащат сметките с десетилетия.

" А някои сметки може да се окажат неоценими с парични средства. Така че, „ да “ на преференциалната диверсификация на доставките, „ не “ на нова монополизация ".

Според него като се имат поради връзките на газопреносната ни система, най-вероятно доставките ще бъдат през Гърция или през Турция.

Същевременно Русия е номер едно в света по експорт на природен газ и втора по експорт на нефт, напомня Румен Гечев.

" Руският импорт подсигурява на Европейски Съюз над 40% от потребностите на газ и към 25 % от тези за недопечен нефт. Но обърнете внимание, че тези проценти са прекомерно разнообразни за примерно за България и Германия, или за Унгария и Испания или Франция. Въобще не ми се желае едни да взимат решенията, а други като нас да заплащат допълнително ", сподели още той.

Той изясни, че Европейски Съюз използва годишно 400 милиарда кубически метра газ, от които 150 милиарда кубически метра са импорт от Русия.

" Има ли свободен потенциал на евентуални снабдители за заменяне на такова колосално количество? По общо налични данни – няма! "

По думите му с изключение на Русия, най-големите експортьори на полутечен газ са надлежно Катар и Австралия, само че те работят главно с дълготрайни контракти за доставка. И към този момент са декларирали, че не могат да обезпечат значими количества.

" Съединени американски щати предходната година са изнесли към 60 милиарда кубически метра полутечен газ. Преди няколко дни президентът Байдън даде обещание на водачите на Европейски Съюз, че до края на 2022 година ще обезпечи импорт от 15 милиарда кубически метра, а през 2023 година към 50 милиарда кубически метра. Само че, тук има много условности като: на каква цена, в какъв период и къде и с какъв период ще бъдат направени доставките. Абсурдно е изобщо да се мисли, че втечненият газ може да е с по-ниски пазарни цени. За да се втечни, газът се компресира под високо налягане, по-късно се транспортира при поддържана температура от минус 160 градуса, един характерен танкер от 135 хиляди тона коства към 250 милиона $, разноските по превоз на хиляди километра са значими, скъпи са специфичните терминали за полутечен газ, след това още веднъж се конвертира от полутечен във въздухообразен газ и така нататък "

Гечев разяснява и тематиката с въвеждането на еврото.

" Висшият орган на Българска социалистическа партия - конгресът, от дълго време взе решение, че партията ни поддържа влизането на България в Еврозоната. Основният претекст беше, че паричната интеграция е извънредно значим детайл на общата икономическа интеграция, посредством която може да се усъвършенства и да се усъвършенства конкурентоспособността на националното ни стопанство. Нека да напомня, че формалната молба на страната ни за участие в Европейски Съюз беше подадена от социалистическо държавно управление в края на 1995 година, а приемането ни през 2007 година стана при премиер-социалист. Така че, ние сме поредни в позицията си по този стратегически въпрос. Това, обаче, не значи, че влизането в Еврозоната е фиктивен акт или както го назовават някои анализатори „ геополитическо решение “. Бих споделил „ Не дай Боже такива решения с дълготрайни значими стопански, обществени и политически последствия да се взимат при някаква обща еуфория или поради късогледи вътрешни и външни политически дивиденти. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР