Какаовите зърна поскъпнаха не само до нов исторически рекорд, но

...
Какаовите зърна поскъпнаха не само до нов исторически рекорд, но
Коментари Харесай

Защо какаовите зърна започнаха да струват теглото си в злато

Какаовите зърна нарастнаха освен до нов исторически връх, само че и до невиждана височина. Борсовите цени скочиха 2,4 пъти единствено за няколко месеца и доближиха 10 хиляди $. Това значи едно: шоколадът и всички артикули, в които се употребява, ще станат по-скъпи за произвеждане. Защо какаовите зърна започнаха да костват тежестта си в злато и по какъв начин ще се покачат цените в съветските магазини?

Цените на какаовите зърна сложиха нов исторически връх. Във вторник борсовата цена доближи над 10 хиляди $ за звук. От началото на годината цените са се нараснали 2,4 пъти. След това на търг цената се поправя леко до 9 992 $. Това обаче не усъвършенства доста обстановката: ще има последици за целия сладкарски свят. Светът в никакъв случай не е виждал такива цени.

За да разберете: през февруари борсовата стойност на звук какаови зърна към този момент се беше повишила доста и счупи 47-годишен връх. Тогава обаче ставаше дума за върха от 1977 година от 5000 $, който беше преодолян, като цените се повишиха до 5500 хиляди $ за звук. Но измина малко повече от месец и цените се удвоиха.

Дефицитът на какаови зърна в света в действителност продължава към този момент две години и никой на пазара не очакваше възстановяване на обстановката през 2024 година Малко хора обаче чакаха, че какаовите зърна ще скочат до небето.

„ Само през последните два дни – 25 и 26 март – цената на какаовите зърна на борсата се увеличи с повече от 1000 $. Това впечатляващо нарастване на цените с 350% за година и половина шокира производителите на шоколад, само че не им попречи да купуват първични материали “, отбелязва Ярослав Островски, експерт в отдела за стратегически проучвания в „ Тотал Рисърч “.

Основният фактор за това положение на нещата са, първо, метеорологичните условия, от които зависи реколтата, и второ, фактът, че какаовите зърна се създават единствено на избрани места и не могат да се създават в целия свят. „ Повече от 60% от международното произвеждане на какаови зърна е съсредоточено в африканските Кот д`Ивоар и Гана, а други 15% в Южна Америка. Западна Африка беше изправена пред слаба годишна продукция от какао заради неприятните метеорологични условия заради Ел Ниньо, което също форсира стареенето на какаовите дървета “, сподели Владимир Чернов. През 2024 година се чакат най-ниските добиви на какаови зърна за последните 17 години в Кот д`Ивоар и за последните 13 години в Гана, чака Международната организация за какаото.

Тази комерсиална седмица растежът на международните цени на какаовите зърна се форсира на фона на вести за проблеми с финансирането на производителите на какао в Гана, вторият по величина експортьор на тази суровина в света след Кот д`Ивоар, отбелязва Чернов. Поради слбия сезон Гана не съумя да набере заемни средства против какаови зърна.

Има и логистични проблеми заради усложнения с корабоплаването в Червено море.

Какаото е вносен артикул в Русия, тъй че повишаването му ще докара до нарастване на цените на дребно на шоколада и всички артикули, които употребяват какао.

Сега междинната цена на шоколада в Русия е 1043,6 (около 20 лв. – бел.ред.) рубли за кг, което е с 10% по-високо от година по-рано, отбелязва Дмитрий Леонов, заместник-председател на управителния съвет на асоциацията „ Руспродсоюз “. Тъй като какаото съставлява най-малко 50% от цената на шоколада, повишаването му ще се отрази на крайния артикул, добавя той.

„ Цените на какаото на съветския пазар, в допълнение към международните цени на какаовите зърна, също се въздействат от логистични и транспортни разноски, валутни съмнения, разноски за обработка, заплати, спомагателни съставки и опаковки, политики на комерсиалните вериги и други Ограничаващият фактор е ниското дейно търсене на потребителите “, отбелязва Мария Долгова, доцент от катедра „ Държавни и общински финанси “ на Руския стопански университет „ Плеханов “.

„ Руските производители на шоколад предизвестиха в края на предходната година, че цените на техните артикули ще се покачат приблизително с 20% през 2024 година заради нарастването на цената на какаото и неговия превоз. От началото на тази година обаче фючърсите на какаовите зърна са поскъпнали с нови 139%.

Следователно цените ще се покачат повече. Най-много ще нарастне черният шоколад - със 70-80% в края на годината, защото в него се употребява най-голямо количество какао. Млечният шоколад ще нарастне приблизително с 30-40%.

С 10-20% ще нарастнат другите бонбони, в които наличието на шоколад е по-ниско или може да се размени с глазура и други “, предвижда Чернов.

Мария Долгова има вяра, че горчивият и черният шоколад, които съгласно държавния стандарт би трябвало да съдържат минимум 55% и 40% от общите сухи субстанции на какаовите артикули, в това число минимум 33% и минимум 20% какаово масло, надлежно, ще се покачат в цената от 25 до 60%. А млечният шоколад, където делът на какаото е доста по-малък, ще нарастне с 5-30%.

„ Ще се покачат цените и на други артикули, съдържащи какао и шоколад в разнообразни форми: глазура, заряд, добавки и други Поскъпването ще засегне шоколадовата лой, печива, сладкарски произведения, кисело мляко, извара, сладолед с шоколад, зърнени закуски, плодове и ядки в шоколадова глазура и други “, отбелязва Долгова. И защото какаото и шоколадът не са измежду най-важните обществено значими хранителни артикули, потребителските цени за тях не се контролират от страната, напомня тя.

„ Анализаторите предвиждат, че цената на какаовите зърна ще остане висока до втората половина на 2025 година Това значи, че цената на шоколада евентуално ще се увеличи още веднъж. Затова не е изключен сериозен спад в търсенето “, притеснява се Леонов.

Въпреки това, производителите най-вероятно ще се опитат да намерят способи да понижат цената на продуктите, които употребяват какаови зърна, посредством маркетингови трикове. Например, производителите на шоколадови блокчета към този момент са понижили наличието от 100 на 90 грама, което не постоянно се вижда от междинния покупател в магазина. Благодарение на това е допустимо да се резервира същата цена или да се усили не толкоз.

„ Сред разновидностите за задържане на нарастването на цените, към които производителите могат да прибягнат, с цел да изгладят оптимално възходящата динамичност, са смяна на рецептите на продуктите и поправяне на форматите на опаковките “, споделя Леонов.

„ Производителите на шоколад се приспособяват към новите условия, като понижават размерите на продукта и трансформират състава в интерес на по-достъпни съставки, което в последна сметка се отразява на качеството на крайния артикул и неговата цена. Пазарът на шоколад е на път към съществени промени и плануваното повишаване на цената на шоколада слага под въпрос нормалното му разбиране като сладко наслаждение “, споделя Островски.

Според него съветските търговски вериги към този момент оферират на задграничните снабдители на шоколадови произведения неизгодни изкупни цени, заради което някои производители към този момент стопират съдействието. Например шоколадите „ Милка “, „ Алпин Голд “ и бисквитите ОРЕО, които преди този момент бяха доставени от американска индустриална компания, започнаха да изчезват. „ Вярвам, че цените на домашния шоколад ще се усилят един и половина до два пъти тази година “, заключава Ярослав Островски.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22966Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед25668Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед63909Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед30278Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13316Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед546825Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177520Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135777Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121473Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91680Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов18800Напрежението сред НАТО и Русия пораства  Христо Георгиев  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР