Как ще се промени положението на съюза след “твърд Брекзит

...
Как ще се промени положението на съюза след “твърд Брекзит
Коментари Харесай

Разпада ли се Обединеното кралство?

Как ще се промени ситуацията на съюза след “твърд ” Брекзит без договорка, към който се стреми министър председателят Борис Джонсън? Става дума не за Европейския съюз, а за обединяването сред Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, познато през днешния ден като “Обединено кралство Англия и Северна Ирландия ”.

Обединено - само че докога? В Шотландия и Уелс от ден на ден хора упорстват за самостоятелност от Обединеното кралство, най-много поради неподходящите стопански последствия от напускането на Европейски Съюз без договорка. В Северна Ирландия, чиято граница с Ирландия би станала външна граница на Европейски Съюз, апелите за обединяване с Република Ирландия стават все по-гръмки. Британският министър председател Джонсън към този момент завърши първите си публични визити в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, само че на всички места беше посрещнат извънредно резервирано. Каква е обстановката във всяка една част на Обединеното кралство?
 Защо Европа не може да спре да се смее на Борис Джонсън  Борис Джонсън става министър председател на Англия. Какво знаем за предишното му?
Северна Ирландия

През 1921 година Южна Ирландия (съставена от 26 графства) се отделя от Обединеното кралство и Ирландия след войната за самостоятелност. Останалите шест графства в северната част на Ирландия остават в Обединеното кралство. По-голямата част от популацията са протестанти, които се възприемат като британци и желаят да останат в кралството. Малцинството са католици и се дефинират като ирландци. Засега обаче единствено дребна част от католиците упорстват за обединяване с Ирландия.

От 60-те години на 20 век сред двете религиозни групи непрекъснато има конфликти, терористични офанзиви и набези против английски бойци и служители на реда. За да бъдат уредени така наречен „ неприятности “ сред двете религиозни групи, през 1998 година е подписано Белфасткото съглашение, познато още като съглашението от Разпети петък. Оттогава е отстранена границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която се счита за основен фактор в досегашното спокойно взаимно общуване.

В съглашението за излизането на Англия държавното управление на Тереза ​​Мей и Европейски Съюз се договориха, че тази граница ще остане отворена, до момента в който не се реализира окончателното решение след Брекзит. Северна Ирландия би трябвало да остане в митнически съюз с Ирландия и по този метод в Европейски Съюз. Борис Джонсън желае да отстрани тази уговорка, защото това би означавало, че Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство ще бъдат облагани с мита, разнообразни от тези в другата част на Европейски Съюз.

Сред партиите в В Северна Ирландия има надълбоко разделяне по тематиката.

Републиканските партии упорстват за наново обединяване с Ирландия, до момента в който така наречен юнионисти не желаят да прекъсват връзката с Англия.

Белфасткото съглашение планува Северна Ирландия да може да напусне Кралството с референдум при болшинство. В случай на ‘ “твърд ” Брекзит тази уговорка може да бъде задействана. Ирландският министър председател Лео Варадкар безспорно може да си показа обединяването със северната част на острова като опция за оставане в Европейски Съюз. Дори демократичните протестанти биха имали подозрения дали ще се усещат вкъщи си в една бъдеща националистическа Англия, изяснява Вардакар.

Шотландия

Новият министър председател Борис Джонсън беше освиркан при визитата си в Шотландия в понеделник. Никола Стърджън, която управлява държавното управление в самостоятелната област, заплаши Джонсън с референдум за самостоятелност в Шотландия при положение на Брекзит без договорка. „ По време на целия развой на Брекзит Шотландия бе изцяло пренебрегната. Спрете да унищожавате страната ни “, прикани Стърджън.

През 2014 година шотландците организираха референдум, на който отхвърлиха независимостта на Шотландия и отдръпването от Англия. Но в този момент обстановката е напълно друга, счита Никола Стърджън. По това време доста шотландци се оповестиха срещу, тъй като независимостта означаваше, че ще би трябвало да напуснем и Европейски Съюз. Сега е противоположното - в случай че останем в Обединеното кралство, автоматизирано излизаме от Европейски Съюз. Тъй като на референдума за Брекзит от 2016 година шотландците гласоподаваха “за ” оставането в съюза, в този момент те би трябвало да основат самостоятелна страна, с цел да могат да бъдат признати още веднъж в Европейски Съюз.

От шотландска национална позиция обаче този проект има един минус: новият референдум би трябвало да бъде утвърден от държавното управление на Борис Джонсън в Лондон. Вестник „ Сънди Таймс “ разгласява анкета през юни, съгласно която последователите на шотландската самостоятелност биха спечелили идващия референдум с преднина от шест %.

Уелс

В Уелс, който принадлежи към Кралство Англия от 1282 година, постоянно е съществувала опозиция против въздействието на Лондон. Според изследване на БиБиСи, по-малко от 10 % от 3-милионното население на Уелс поддържат концепцията за самостоятелност на страната. Почти от 100 години съществува националистическа партия, която се бори за самостоятелност. На последните парламентарни избори тя завоюва 4 места. Лидерът ѝ Адам Прайс неотдавна разгласи, че в случай че в края на октомври се стигне до Брекзит без договорка, в Уелс ще се организира референдум за самостоятелност. „ Парламентът в Лондон, а не в Европейски Съюз, изневери на хората от Уелс “, счита Прайс.

Уелс има стеснен самостоятелен статут и личен парламент. Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд подлага на критика консервативния министър председател Джонсън за това, че няма " проект ". Земеделските стопани в Уелс ще пострадат, в случай че от октомври Европейски Съюз спре да изплаща дотации. Дрейкфорд несъмнено не счита за съществено неразбираемото заричане на Джонсън за по-добра „ договорка “. Нищо чудно, че новият английски министър председател беше освиркан в Кардиф, Уелс. Дрейкфорд обаче не упорства за самостоятелност като своя шотландски сътрудник. Мнозинството от уелските жители гласоподаваха “за ” излизане от Европейски Съюз на референдума за Брекзит през 2016 година.

Дали кралицата ще загуби част от своите поданиците при възможен “твърд ” Брекизит, поради това, че шотландците, северните ирландци или уелсите ще образуват самостоятелни страни? На този въпрос е мъчно да се отговори сега, споделя Кейти Хейуърд, социолог от Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия. " Засега признаците за сходно развиване към момента не се виждат на хоризонта, само че след Брекзит без договорка сигурно всичко може да се промени ", счита Хейуърд.

Текстът на Бернд Ригерт е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР