Как се стига дотам, че три десетилетия след разпадането на

...
Как се стига дотам, че три десетилетия след разпадането на
Коментари Харесай

Хронология на една криза: Как напрежението стигна до ръба на войната

Как се стига до такава степен, че три десетилетия след разпадането на Съветския съюз две някогашни съюзни републики са на ръба на война?

Те се разделят през 1991 г, когато Украйна добива самостоятелност и дружно с Руската федерация – приемник на Съюза, влиза в Общността на самостоятелните страни. Украйна се отхвърля от наследения нуклеарен боеприпас в интерес на Русия, в подмяна на гаранции за суверенитета и териториалната ѝ целокупност. Сред гарантите е Русия. Уреден е и въпросът с град Севастопол - Москва признава украинския му статут, а Киев приема той да остане основна база на съветския Черноморски флот.

През 2008 година, на срещата на НАТО в Букурещ президентът Джордж Буш предлага да се даде вероятност за участие на Украйна и Грузия в НАТО. Руският държавен глава Владимир Путин реагира остро, а Берлин и Париж блокират концепцията. На двете страни не е обещана дата за приемане.

Сегашната рецесия потегля от края на 2013 година, когато президентът Виктор Янукович се отхвърля от съглашението за асоцииране с Европейския съюз и приема икономическа и финансова помощ от Русия. Това отключва всеобщи митинги с искане да се резервира европейският път на страната. Украинският Майдан, както е прочут, продължава три месеца с бурни събития в Киев и десетки жертви. В края на февруари 2014 година Янукович е свален.

Москва не признава промяната на властта. Дни по-късно стартира въоръжено завладяване на Автономната република Крим, за което след време персонално Владимир Путин разказва съветското присъединяване. На 18 март Русия анексира Крим. Почти всички страни по света, в това число България, не признават анексирането и то коства на Москва интернационалните наказания.

В Източна Украйна, където доминират етническите руснаци, стартират протести на проруски сепаратисти, които Русия отхвърля да поддържа. През април в елементи от Донецка и Луганска области се откриват две разколнически републики. Оттогава обстрелите сред сепаратистите и украинската войска съвсем не стопират. Подписани са съглашения, които не вземат решение спора, взел до момента към 14 000 жертви.

От пролетта на 2021 година Русия стартира да струпва войски край границата с Украйна и разсънва опасения за нова експанзия. Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО упорстват за евакуиране. Москва твърди, че се водят военни учения и не счита да атакува.

В края на годината президентът Владимир Путин слага спора на ново равнище. Той желае от НАТО и Съединени американски щати гаранции за своята сигурност, измежду които Алиансът да изключи приемането на Украйна и да изтегли войските и оръжията си от страните в пакта, които са признати след 1997 година





Четете повече за напрежението към Украйна
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР